Microsoft presenterade igår Windows 365, som gör det möjligt att köra en fullständig version av Windows i en webbläsare på vilken enhet som helst. Initialt kommer tjänsten endast att vara tillgänglig för företag.

Tekniken fungerar precis som Microsofts Xbox-streamingtjänst, som skapar en virtuell Xbox i molnet. På samma sätt skapar Windows 365 en virtuell pc i molnet. Den virtuella datorn är personlig, precis som en dator i ditt hem eller arbetsplats. Du får själv välja hur mycket internminne och lagring din virtuella dator ska ha. Enligt Microsoft kan du konfigurera datorn med upp till 512 gigabyte lagringsutrymme och 16 gigabyte internminne.

Windows 365
Windows 365 körs i din webbläsare.

Windows 365 ska ha en "instant-on”-upplevelse, operativsystemet ska finnas där så fort du loggar in med din browser. När du loggar ut eller stänger browser-fönstret sparas Windows i det tillståndet du lämnade det. Nästa gång du loggar in kommer din virtuella dator kan du bara fortsätta där du var. Det kommer med andra ord att vara enkelt att snabbt kunna växla mellan olika enheter och plattformar, utan att behöva vänta på att systemet laddas.

Windows 365
Foto: Microsoft

Microsoft kommer att lansera Windows 365 den 2 augusti, 2021, till såväl små som stora företag. Windows 365 kommer att stödja Windows 10 vid lansering för att senare uppgraderas till Windows 11. Windows 365 kommer att fungera i moderna webbläsare på Mac, Ipads, Android-och Linux-enheter. Huruvida det kommer att släppas för konsumenter är i skrivande stund okänt.