Liksom din dator på skrivbordet är den virtuella datorn i webbläsaren personlig. Det är bara du som kommer åt den. Det ska gå att konfigurera såväl internminne som lagring. Lösningen kallas Windows 365 och presenterades av Microsoft tidigare i sommar.

Den versionen vi testat hade två virtuella processorer, åtta gigabyte internminne och en hårddisk på 128 gigabyte. Enligt Microsoft kan du få upp till 512 gigabyte lagringsutrymme och 16 gigabyte internminne.

Fördelen med tjänsten är att du kan komma åt Windows från i princip vilken dator som helst - oavsett om den kör Windows, Mac OS eller Linux. Vi har rentav testat på en Ipad! Du behöver inte heller bekymra dig om att öppna, eller stänga dokument. Windows 365 är alltid på.

Windows 365 går att köra i alla webbläsare som är html 5-kompatibla, vilket i princip är vilken modern webbläsare som helst. Vi testade att köra tjänsten på Safari på en Macbook Air. Att komma igång gick hur snabbt som helst.

Så kommer du igång

För att du ska kunna testa krävs en prenumeration på Windows 365. I skrivande stund vet vi inte vad det kostar eller om tjänsten kommer att vara tillgänglig även för konsumenter.

Logga in

Om ditt företag prenumererar på tjänsten loggar du in med epost-adressen du har fått av ditt företag på Windows 365. När du har gjort det dyker det upp en till ruta där du ska fylla i vilka lokala resurser Windows 365 ska ha tillgång till.

Windows 365

Windows

När du fyllt i dina uppgifter tar det ett några sekunder för Windows 10 att laddas. När det är klart har du Windows-skrivbordet i din webbläsare.

Windows 365

Skapa och spara dokument

När du klickar på Startmenyn kommer du, precis som vanligt, att få tillgång till exempelvis Office. Öppna Word, skapa ett dokument och börja skriva. Du kan spara dokumentet, antingen i Onedrive, så du har tillgång till det på din fysiska dator eller så kan du spara dokumentet i mappen Dokument på den virtuella datorn. Om du glömmer att spara är det inte hela världen. Logga in igen och dokumentet väntar på dig.

Windows 365

Snabbt

Det finns fler fördelar än ha tillgång till Windows överallt. Om har väldigt tunga filer sparade på din Onedrive kan du ladda ned dessa snabbt till Windows 365. Då bägge två körs från Microsofts servrar behöver du inte bekymra dig över din bredbandsuppkoppling.

Installera appar

Du har tillgång till Microsoft Store och kan från den ladda ned och installera appar - precis som vanligt!

Windows 365

När tjänsten är tillgänglig och för vilka samt kostanden är i skrivande stund okänt. Vi har frågat Microsoft och inväntar svar. På Windows 365-sajten marknadsförs tjänsten för närvarande mot Business- och Enterprise-användare och alltså inte mot privatpersoner.

Microsoft skriver också "På grund av stor efterfrågan har vi nått vår kapacitet för Windows 365-utvärderingsversioner." Så när - och om - du får chansen att själv testa Windows i molnet är för närvarande väldigt oklart.