Microsoft har nu släppt Windows 11 – alltså efterföljaren till Windows 10.

Windows 11 erbjuder många nya funktioner, men problemet är att alla datorer inte är tillräckligt kraftfulla för att köra det. Det ställs krav både på processorn och datorns så kallade bios.

Vill du ta reda på om just din dator klarar av Windows 11 kan du göra det med Microsofts testprogram Datorhälsokontroll. Läs mer på www.microsoft.com.

Mer om Windows 11

Fler program

Det finns även andra program som gör samma sak. Du kan exempelvis ladda hem Ashampoo Windows 11 Compatibility Check. Det här är ett gratisprogram som kontrollerar din dator och avslöjar om den är tillräckligt bra.
Win 11
Vår testdator får underkänt. Processorn är inte tillräckligt kraftfull för att köra Windows 11.

Så här gör du för att använda det:
  1. Surfa till www.ashampoo.com för att läsa mer om programmet.
  2. Tryck på Download och sparar programmet på datorns skrivbord. Dubbelklicka för att starta ett självförklarande installationsprogrammet.
  3. När installationen är klar – tryck på Finish för att starta programmet.
  4. Du måste nu registrera dig som användare. Du ger det genom att fylla i din mejladress och följa instruktionerna.
  5. Nu öppnas programmet och genom att trycka på Check Now kan startar du analysen.
  6. Efter en kort stund får du veta om datorn kommer att klara av Windows 11 eller inte.

Gratis på Github

Ett tredje alternativ är det det oberoende programmet WhyNotWin11, som är skrivet i öppen källkod och skapat på Github.

Programmet skannar din dator och berättar varför den inte är kompatibel med Windows 11 – om den nu inte är det. Det kommer att ge dig en lista över all systemhårdvara där det finns ett problem.

Så här använder du programmet:

Windows 11
 
  1. Surfa till www.whynotwin11.com/download och hämta hem programmet. Det behöver inte installeras. Leta bara reda på filen i din nedladdningsmapp, högerklicka och välj Kör som administratör.
  2. Kontrollen går fort och du möts ganska omedelbart av en resultatskärm. De kontrollerade specifikationer som visas med rött är vad som gör att du inte kan köra Windows 11.
  3. Håll pekaren över i-markeringen på varje rad för mer information. Vissa saker kan du ganska enkelt åtgärda, som partitionsformatet på hårddisken.
  4. Rent hårdvarumässiga saker är det dock värre med, som att processorn är inkompatibel eller att datorn saknar en tpm-modul. Då blir det till att fortsätta med Windows 10 eller köpa ny dator.

Mer om Windows 11