Testad produkt: MSI Creator Z16 A11UET-076NEU
Pris: 30 999 kr på Komplett (tillfälligt slut. Ny leverans i oktober)

MSI:s första datorer som riktade sig till prestandakrävande jobb var kantiga skapelser med ett och ett halvt ben kvar i gaming-världen. De hade svårt att konkurrera med marknadsledare som Apple, HP och Lenovo. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt och de har tagit stora kliv framåt med varje generation. Nya Creator Z16 är deras snyggaste, lyxigaste och bästa kreatörs-laptop hittills.

Betyg 5 av 5

Omdöme

MSI har tagit stora steg framåt och visar här att de kan mäta sig med de bästa datortillverkarna inte bara när det gäller speldatorer utan också för kreatörer. Creator Z16 gör väldigt mycket rätt och väldigt lite fel, och är en utmärkt laptop för den som vill satsa extra på prestanda och kvalitet.

Positivt

  • Välbyggd, slimmad och lyxig.
  • Höga prestanda.
  • Bra skärm och fantastiskt ljud
  • Bra appar för underhåll och finjustering.

Negativt

  • Webbkamera och mikrofon inte i klass med resten.
  • Bitvis högljudd kylning.
PC för Alla Bäst i test

Börjar vi med design och byggkvalitet så är Creator Z16 både en elegant, slimmad och extra välbyggd enhet med yttre i solid borstad metall i varmt mörkgrå ton. Den har rundade kanter som gör den bekväm att transportera och en solid kvalitetskänsla rakt igenom. Datorn har inte tunnaste skärmkanterna i branschen, så den är några millimeter bredare än många andra 15-tummare just nu, men det innebär att den har extra utrymme för tangentbord och mus.

Inte för att den utnyttjar detta särskilt väl. Datorn har ett centralt placerat tangentbord utan sifferknappsats, med rejält med marginal på sidorna runtom av till synes ingen anledning alls. Det är inte trångt, men vi hade gärna sett att vissa navigeringsknappar samt på-knappen flyttats till en lite mer praktisk plats.

Tangentbordet håller annars hög klass i mekanik och skrivkänsla. Det levereras i samarbete med Steelseries, och har även full rgb-belysning med färgstyrning per individuell tangent. Du sköter det via ett separat Steelseries-program där du även kan programmera makron. Det här är en klar flirt med MSI:s gaming-rötter, men faktiskt en riktigt användbar sådan även för andra tillämpningar.

Extra enkel att uppgradera

En positiv detalj i chassit är att du bara behöver lossa en skruv på undersidan för att komma åt innanmätet i datorn, så att du till exempel kan uppgradera ram-minne eller lagring. Som i de flesta bärbara pc i denna klass har den en ledig m.2 pcie-plats för extra lagring och möjlighet att bygga ut minnet från de 32 gigabyte som ingår upp till 64 gigabyte.

MSI Creator Z16

Hårdvarumässigt är Creator Z16 utrustad med det allra senaste du kan stoppa in i en påkostad laptop. Den säljs i flera konfigurationer, enstaka hos olika stora återförsäljare, men de har det mesta gemensamt. Det handlar om nya 11:e generationens högpresterande Intel Core-processor, 32 gigabyte ram-minne, 1 terabyte ssd av extra snabb pcie 4.0-typ, ips-skärm med qhd-upplösning och Geforce RTX 3060-grafik.

Det finns två processoralternativ, extra kraftfulla Core i9 eller Core i7. Det går också att få olika bildskärmar, med eller utan pekfunktion, och med 60 eller 120 Hz bildfrekvens. Vår testade modell har 120 Hz pekskärm och Core i9-processor och är den dyraste i serien, med pris på cirka 31 000 kronor. Det är ändå inte så dyrt i jämförelse med konkurrerande datorer.

Du spar inte så värst mycket på att gå ner i ambition. Den enklaste modellen ligger på cirka 26 000 kronor. Processorn levererar dock inte märkbart mer prestanda än de Core i7-processorer i senaste generationen som vi testat, så det kan finnas orsak att snegla på de lite billigare modellerna av den orsaken.

Skärm som passar både skapande och spel

Bildskärmen håller helt rätt klass för krävande mediejobb. Den har rätta punkttätheten, med 2560x1600 bildpunkter. Det är ungefär i klass med en Macbook Pro, och den har också samma bildförhållande på 16:10 som till exempel Macbook Pro och Microsofts Surface-datorer. Det ger ett par extra centimeter i botten med bättre överblick i program och dokument.

Färgegenskaperna är även de utmärkta. MSI utlovar 100% dci-p3-färgomfång och delta e-värden under 2. Dessa sker redan utan ytterligare kalibrering, och såvitt vi kan se så levererar de just det. I en app kallad True Color kan du enkelt växla mellan olika skärmprofiler, för kontorsjobb, media, spel och ett srgb-läge, samt göra fria inställningar i ett manuellt läge.

Att skärmen har 120 Hz bildfrekvens är kanske främst bra för den som vill spela spel på datorn också. Den har inte lika kraftfullt grafikkort som en del andra likande modeller, men ett RTX 3060 räcker långt med tanke på att MSI hållit sig undan från 4k-skärm i Creator Z16. 120 Hz-skärm ger också en snyggare, jämnare känsla i gränssnittet när du jobbar, men det är mer en livskvalitets-uppgradering än något som är viktigt och nödvändigt.

Extra kraftfullt ljud

Högklassig skärm får sällskap av högklassigt ljud, med högtalare både sidoriktade på undersidan och uppåtriktade ovanför tangentbordet. De levererar kristallklart och detaljerat ljud med bra stereospridning och hög maxvolym som vi kan pressa till maxläge utan att varken bas eller mellanregister brister. Ljudförbättring- och ljudinställning levereras av Nahimic, och deras app ger både bra möjlighet till egna detaljjusteringar och flera bra verktyg för att förbättra ljudintag via mikrofon.

MSI Creator Z16
Man kan sälja MSI till mer än gamers, men man kan inte ta gamern ur MSI.

Det kan vara bra, för just mikrofon och tillika inbyggda webbkameran är en av få saker som håller lite lägre kvalitet i datorn. Inspelning av röster blir vassa i tonen och kamerabilden är överdrivet mättad och relativt brusig. Det är synd på en dator som överträffar förväntningarna på så många andra punkter. Är det katastrof? Absolut inte, de duger för ett videomöte utan att de behöver skämmas, men när allt annat är i toppklass så märks mediokra detaljer desto mer.

Det datorn inte har jämfört med många konkurrerande kraftfulla Windows-modeller är många externa anslutningar. Här får du två thunderbolt 4-portar och två 10 gigabits usb 3 av typ a. Det är allt. Inget fast lan, och inga extra skärmutgångar utöver de du kan ansluta till thunderbolt. Visst, med thunderbolt har du allt du behöver, men det kan precis som i en Macbook Pro ibland bli lite frustrerande att behöva leta adaptrar.

Med så här mycket kraft får du räkna med att datorn ibland kan väsnas en hel del i kylningen. MSI Creator Z16 håller dock för det mesta fläktarna på lågvarv och går bara upp i varv vid enstaka undantag. Du kan dock välja att köra datorn i ett Performance-läge som släpper loss kylningen och trimmar upp prestanda vid långa, tunga episoder där processorn pressas till max, till exempel rendering av ett stort videoprojekt.

Lite ai hjälper till

Detta och en handfull andra saker ställs in via MSI Control Center, en egen app med extra systeminställningar. Här kontrollerar du även batteriladdning och kan välja mellan att optimera för max batteritid eller lång hållbarhet. Det går även att kontrollera funktionen på utvalda tangentbordsknappar samt webbkameran.

Nytt är också en hel del systeminställningar som kan göras med ai-driven automatik, till exempel brusreducering för högtalare och mikrofon, prestandaoptimering för enskilda appar och optimering av just batteriladdningen. Hur bra det fungerar är dock svårt att säga. Vi märker ingen omedelbar skillnad när vi slår på dessa funktioner. Troligen handlar det om att datorn då lär sig hur den används över tid och optimerar systemet efter det.

Förutom nödvändiga program för kontroll av olika hårdvara får vi prova på-version av Norton Lifelock och Music Maker Jam förinstallerat. Det hade vi kunnat vara utan, men det är så pass lite på bloatwaresidan att vi kan förlåta det.

MSI visar att de verkligen har växt in i rollen som leverantör av högklassiga prestandalaptops för mer än bara spel. Det här är en riktig höjdare för en ambitiös användare som vill ha rätta prestandan, ergonomin, komforten och ljud- och bildkvaliteten för att kunna bli produktiv. Och de få saker den är svag på hittar vi i detaljerna, och det är saker vi lätt kan förlåta. 

Specifikationer

Produktnamn: MSI Creator Z16 A11UET-076NEU
Testad: Juli 2021
Tillverkarese.msi.com
Processor: Intel Core i9-11900H, 2,5 GHz octa core
Grafik: Geforce RTX 3060, 6 GB
Minne: 32 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd, plats för mikro sd-kort
Bildskärm: 16 tum blank ips, 2560x1600 bildpunkter, multitouch, 120 Hz
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, 2st usb 3 gen 2 typ a, headset
Trådlöst: Wifi 6E, bluetooth 5.2
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, rgb-tangentbord
Ljudnivå: 0-44 dBa
Batteritid: 1h 10min (hög belastning), 10h 10min (låg belastning)
Storlek: 35,9 x 25,6 x 1,6 cm
Vikt: 2,2 kg
Rek. pris: 30 999 kr
Pris: 30 999 kr på Komplett (tillfälligt slut. Ny leverans i oktober)

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 10 994 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 579 poäng
Geekbench 5, cpu: 8 979 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 673 poäng
Geekbench 5, grafik: 94 299 poäng
Disk, läsning: 6 208,59 MB/s
Disk, skrivning: 5 161,63 MB/s

Betyg: 5 av 5