RT-AX55 är Asus hittills billigare router med wifi 6-stöd, och den sällar sig till en skara modeller som visar att du inte behöver betala hutlösa priser för snabb wifi – så länge du inte har ett stort hem att täcka eller en stor familj som alla ska vara uppkopplade samtidigt. Den släpptes hösten 2020 med ett pris på 1 290 kronor, men har sedan i vintras stadig legat under 1 000 kronor i pris i flera stora svenska butiker. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

Är du van vid Asus routrar sedan tidigare och vill ha en prisvärd wifi 6-router för en mindre lägenhet så har RT-AX55 allt du behöver. Den har pålitliga prestanda i sin kapacitetsklass, men utan att direkt toppa hastighetsligan. Du får mer möjlighet än de flesta konkurrenter att själv kontrollera ditt nätverk, och antiviruslager i routern på köpet är ett klart plus.

Positivt

  • Stabilt snabb på 5 GHz.
  • Många smarta extra funktioner.
  • Inbyggt virusskydd.

Negativt

  • Något omständlig installation.
  • Bitvis rörigt gränssnitt.
  • Relativt långsam på 2,4 GHz.
PC för Alla rekommenderar

Testad produkt: Asus RT-AX55
Pris: 839 kronor hos NetOnNet

Routern är en enkelt byggd låda med låg profil och sluttande tak i svart plast, som främst är tänkt att ställa på en hylla eller bänk. Den har fyra stora antenner fast monterade på baksidan och en rad med små dioder i framkant. Vill du se dem tydligt kan du dock inte placera routern för lågt, eftersom de sitter lite insjunket placerade.

Routern är som de flesta enklare routrar inte så särskilt stor, men det finns kompaktare alternativ i prisklassen om du vill spara utrymme. Den går också att hänga upp på en vägg, även om det inte blir särskilt snyggt, med antenner och uttag antingen stickande rakt uppåt eller rakt nedåt.

På baksidan hittar vi precis vad vi förväntar oss, fyra ethernet-portar för lan och en för wan, alla med gigabit-hastighet. Utöver det finns det strömbrytare, återställnings-switch och wps-knapp. Routern har ingen usb-port, så en del av det jätteutbud av funktioner som Asus-routrar brukar ha får du klara dig utan i RT-AX55, men utöver dessa är det fortfarande ett stort knippe funktioner som du har möjlighet att dra nytta av.

Asus RT-AX55 uppifrån
Asus RT-AX55 har en räfflad halvmatt yta som gör att damm gärna fastnar, men du slipper andra typer av fläckar och fingeravtryck. 

Smart prioritering och mesh-stöd

Funktionerna inkluderar en enkel familjekontroll för anslutna klienter med schemalagd surftid och fyra nivåer av innehållsfilter för olika åldrar. Exakt vad dessa blockerar åtkomst till framgår dock inte och vi kan inte manuellt blockera url-er. Du får qos-hanterare (quality of service) som kan prioritera olika typer av nätverkstrafik – till exempel ge spel och filmströmning förtur över filöverföring. Men du kan inte som i vissa andra routrar välja ut en specifik enhet som alltid ska få förtur.

Du kan sätta upp multipla gästnätverk med tidsbegränsning, du får stöd för Asus Ai Mesh-system för att enkelt kunna förlänga wifi med mesh-teknik, och du kan använda röstkommandon på din router via Amazon Alexa. Slutligen har du också extra säkerhet i form av inbyggt virusskydd från Trend Micro som övervakar trafiken och blockerar skadlig kod samt kända skadliga sajter. Vanlig brandvägg får du givetvis också.

Innan vi kommer fram till allt detta behöver vi först gå igenom en något utdragen men okomplicerad installationsprocess. Med Asus router-app i mobilen går det lätt och den identifieras automatiskt. Vi behöver göra en handfull val på vägen, om hur vi vill ha vårt wifi uppsatt, inklusive namn och lösenord på nätverket och på administrationsgränssnitt. Efter installation rekommenderar vi att du också går in i appen och gör en firmwareuppdatering. Det sker inte vid första konfiguration, och har så det kan saknas enstaka funktioner tills du gjort det.

Asus RT-AX55 Bakifrån
Stora antenner och gigabit-portar.

Gör det mesta på mobilen

Både mobilappen och webbgränssnittet har tillgång till alla huvudfunktioner och du kommer åt det mesta i inställningsväg i bägge, men det kan finnas en och annan detalj eller funktion som bara finns på webben, eller som sköts smidigare från det ena gränssnittet eller det andra. Via mobilen är det dessutom enkelt att sätta upp så att det går att fjärradministrera routern. Du kan till exempel blockera internet för barnen även om du är på jobbet.

Inte för att det här är en router för ett stort hem eller en stor familj. RT-AX55 levererar begränsat med bandbredd på sina två frekvensband, så du vill inte dela på utrymmet med mer än ett par aktiva användare utöver dig själv samtidigt. Vi får väl godkända prestanda för en eller ett par samtidiga användare, men routern har helt klart en övre gräns för sin kapacitet och räckvidd.

Med kanalbandbredd på som mest 80 MHz istället för 160 kommer vi inte upp i enorma hastigheter. Det är det i och för sig ingen av routrarna i den här pris- och prestandaklassen som gör. Har du gigabit-bredband hemma så bör du se dig om efter en kraftfullare router om du vill kunna utnyttja det till en enskild användare.

Asus RT-AX55 dioder
Nästan dolda dioder. 

Förväntade prestanda i prisklassen

Som mest från routern till en bärbar dator med AX 2x2-nätverkskort kommer vi upp knappt 600 megabit per sekund, och i snitt strax under 600, så länge vi är i samma rum som routern. På lite avstånd sjunker hastigheten, men det är fortfarande full 5 GHz-täckning med minst 200 megabits hastighet överallt i den trerumslägenhet vi testar i. Även på en balkong med två väggar emellan.

Behöver du mer räckvidd går det som sagt smidigt att utöka med Asus egna AI Mesh-kompatibla enheter. Tyvärr har Asus dock såvitt vi kan se inga extenders i budgetklass som stödjer AI Mesh, utan bästa valet blir att köpa en likadan router till. Det kan ändå vara bra istället för att förlita sig på 2,4 GHz-bandet för längre räckvidd.

Wifi 6 ökar vanligen hastigheten över den frekvensen jämfört med wifi 5, men den förväntade förbättringen tycker vi inte vi ser här. Det fungerar däremot utmärkt för smarta hemmet-prylar och gamla datorer du bara ska surfa lite på. Du kan köra med separata ssid eller låta routern välja band automatiskt.

Asus Router app
Mobilappen med det fantasifulla namnet Asus Router App innehåller nästan allt du behöver för att sköta routern. En del extra inställningar kommer du åt via ett webbgränssnitt, men för det mesta kan du ignorera det.

Med stadigt lågt pris och fortfarande de flesta funktioner du förväntar dig från Asus är det här ett bra val för din första wifi 6-router. I alla fall om du prioriterar extra funktioner och säkerhet framför enkel hantering. Men räkna med att du kan få behov att uppgradera om ditt hushåll växer.

Specifkationer

Produktnamn: Asus RT-AX55
Testad: Augusti 2021
Kontakt: Asus
Trådlösa protokoll: Wifi 6
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 1 201 Mbps
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4 st gigabit lan
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Filserver/skrivarserver: Nej/nej
Övrigt: Gästnätverk, föräldrakontroll, qos, mesh-stöd, vpn-server, virusskydd, stöd för Amazon Alexa
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Via app
Storlek inkl. antenner: 23,3 x 14,5 x 18,7 cm
Pris: 839 kronor hos NetOnNet

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 585 Mbit/sek
10m + 1 innervägg: 321 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 171 Mbit/sek

Betyg: 4 av 5