Testad produkt: Dynabook Portege X30L-J-15X
Pris: Från 19 479 kronor på Prisjakt

Dynabooks Portege X30L-serie har haft några av världens lättaste 13-tums notebooks under flera år, även innan tillverkaren hette Dynabook och tillhörde Toshiba. Vid flera tillfällen har de kunnat kalla sin dator för världens lättaste i sin klass - trots ett spänstigt, starkt och flexibelt lättmetallchassi. I år är de inte längre lättast i klassen. Samsungs Galaxy Book Pro tar förstaplatsen med en vikt under 900 gram, medan Dynabook lägger på några gram från förra årets modell.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Dynabook tar ett par försiktiga steg framåt med sin nya lättviktare. Fler och bättre anslutningar och en kompaktare form är positivt och det är som alltid ett kvalitetsbygge. Men vi väntar på att något riktigt nytt ska ske. Ett par osnygga detaljer gör också att det inte kan ses som en riktig fullträff. Bättre ljud och mer omsorg till tangentbordet hade varit bra.

Positivt

  • Rätta kontorsprestandan
  • Bra uppkoppling och anslutning
  • Bra batterikontroll
  • Låg vikt

Negativt

  • Något trångt tangentbord
  • Trista högtalare
  • Batteritiden kunde varit bättre

Men det är i detta fall ett plus, då det innebär att datorn fått extra funktionalitet, i form av bland annat usb typ c-portar. Nu har den två med Thunderbolt 4-kompatibilitet, istället för en enklare usb 3. Den behåller också föregångarens fasta ethernet-port, hdmi och dubbla usb typ a-portar. Det ger många möjligheter att ansluta för en så pass tunn och lätt dator.

De lättaste konfigurationerna av datorn ligger på 906 gram. Vår modell, med bland annat pekskärm och inbyggt 4g-modem, hamnar på 953 gram. Så länge en 13-tums bärbar pc hamnar under ett kilo tycker vi det är riktigt bra, så det är bara ett plus. I alla fall för funktionaliteten, pekskärm hyvlar av batteritiden. Men det är oundvikligt och något man får räkna med.

Datorn har samma mörkgrå, matta ytor som tidigare modeller, men med några mindre designjusteringar. Den är mer kompakt, med ett par millimeter mindre skärmmarginaler på sidorna och en ny placering av på-knappen ovanför tangentbordet.

Retro-känsla för musstyrning

Här ser vi också återkomst av musstyrningsknapp mitt i tangentbordet. Det har Dynabooks datorer ofta, men inte alltid. Och tydligen är det något som många saknade i förra modellen att den nu är tillbaka. Extra funktionalitet tackar vi aldrig nej till, så länge den inte kommer i vägen för annat. Här tycker vi att Toshiba löst det bra. Mus-pluppen kan ignoreras och de extra knapparna ovanför musplattan stör inte, för oss som hellre använder musplatta.

Portege X30L baksida
Portege X30L är 1,8 centimeter tjock. Det är slimmat men det finns tunnare. Här är det snarare byggt för bekväm bärbarhet och det lyckas Dynabook utmärkt med.

I denna dator blir vi dock lockade att prova på mus-pluppen, då musplattan är liten. Det är inget fel på kontrollen i den, men lite mer yta hade varit bra. Samma sak kan sägas om tangentbordet, som inte utnyttjar datorns bredd fullt ut, och där enstaka knappar krympt. Det är också aningen skramligt i nedslaget, sitter du på ett tyst kontor eller ett bibliotek får du skriva försiktigt för att inte störa omgivningen. Bakbelysningen är en tredje sak som vi tycker att Dynabook behöver jobba på. Den är väldigt svag och i vissa situationer är den för dunkel för att göra någon nytta.

Det här är en dator tänkt just för mobilt kontorsarbete, och den har en skärm därefter. Dess 1080p-panel är perfekt för långa arbetspass med behagligt ljus för ögonen och rätt kontrast för dokument, webbsidor och kontorsprogram. Den har färgomfång strax under srgb-klass och skön matt yta. En matt pekskärm var något som Dynabook var först med, och som få har tagit efter. Det tycker vi är synd, då det är bekvämt att använda och minimerar reflexer.

Bättre ljud, tack

Tyvärr dras Dynabook med, precis som i förra X30-modellen, av högtalare som varken återger röster, musik eller media bra. Det saknas hela frekvensband, medan andra ger en skränig ton. Att det finns ljudförbättringsprogramvara från dts, komplett med manuell equalizer, hjälper inte. Att spela musik ger en instängd och märklig klang.

Det är docl ingenting som vi fäster extremt stor vikt vid på en kontorsdator. Den är inte tänkt att du ska spela spel eller spendera dagen med Netflix. Men när även sådant som ett videosamtal eller ett Zoom-möte får en påfrestande och onaturlig ljudbild är det dags att begära bättring.

Däremot låter du bättre än de du pratar med, för den inbyggda mikrofonen håller hög kvalitet, liksom webbkameran, som ger en lugn och färgneutral 720p-bild. Den har också manuellt linsskydd för den som känner sig orolig för att bli spionerad på. Strax intill sitter ir-kameran för säker ansiktsinloggning, och det sitter även en fingeravtrycksläsare i ena hörnet av musplattan. 

Portege X30L musstyrning
Styr musen som du vill.

Prestanda enligt förväntan

Prestandamässigt gör Dynabook inget oväntat med X30L-J. I vår dator sitter senaste 11:e generationens Intel Core i7, 16 gigabyte ramminne och en 512 gigabyte ssd av snabb, men inte extremt snabb, typ. Det gör den både strömsnål och snabb när det behövs, både för webbaserat arbete och enklare mediaredigering.

Det är inte en dator konfigurerad och byggd för att för att pressa maximalt med kraft ur hårdvaran, utan ska ge en bra balans mellan kontorsarbete och tyst, strömsnål drift. För det mesta är datorn helt tyst. Du kan surfa och arbeta en hel dag med enklare sysslor utan att höra någonting från den. När den pressas till max får den ett påtagligt fläktvinande, men inget extremt högljutt ljud.

Ett viktigt verktyg för det är Eco Utility, en funktion som vi hittar i appen Dynabook Settings. Där får du detaljkontroll över hur batteriet laddas, du kan schemalägga när datorn ska prestera mer eller snåla på ström, och en handfull andra praktiska verktyg. Med Eco-läget på dämpas maxprestanda och sänker strömförbrukningen.

Det innebär inte att det sker några mirakel med batteritiden, men vid snålkörning räcker den över tolv timmar. Du bör dock inte lämna hemmet utan att ta med laddaren. Arbetar du med något mer intensivt eller vill ha hög ljusstyrka och mobil uppkoppling, kan det bli batteribrist efter så lite som tre till fem timmar.

Portege X30L
Portege X30L

Konkurrensen i den ultralätta klassen är hård och flera andra tillverkare har på senare tid både höjt kvaliteten och sänkt vikten. Det gör att Dynabook får se upp. Senaste Portege X30L är en plikttrogen uppgradering av en i grunden bra dator, men den har en del små problem som påverkar kvaliteten vid användning. Det är godkänt, kvalitet är alltid kvalitet, och det mesta med datorn håller hög klass. Det blir dessutom plus för dess mångsidiga uppsättning externa portar, säkerhetsfiunktioner och 4g-modem.

Men vi hade hoppats på mer. Dynabook behöver snart visa framfötterna igen, annars blir det svårt att fortsätta rättfärdiga ett högt betyg.

Specifikationer

Produktnamn: Portege X30L-J-15X
Testad: Augusti 2021
Tillverkare: Dynabook
Processor: Intel Core i7-1165G7, 2,8 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,3 tum matt ips, 1 920 x 1 080 bildpunkter, 16:9 bildförhållande, multitouch
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, 2 st usb 3.1 typ a, lan, hdmi, headset
Trådlöst: 4g, wifi 6, bluetooth 5.2
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Smartcard-läsare
Ljudnivå: 0-37 dBa
Batteritid: 2 tim 15 min (hög belastning), 12 tim 30min (låg belastning)
Storlek: 30,6 x 21 x 1,8 cm
Vikt: 953 gram
Pris: Från 19 479 kronor på Prisjakt

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 5 292 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 474 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 857 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 529 poäng
Geekbench 5, grafik: 14 532 poäng
Disk, läsning: upp till 2 227 MB/s
Disk, skrivning: upp till 1 303 MB/s

Betyg: 4 av 5