Testad produkt: Pavilion Aero 13
Pris: 9 995 kr hos Elgiganten

HP har en gedigen uppsättning laptops, men en sak har saknats i deras sortiment under ett flertal år, en riktigt kompakt och slimmad lättviktare. Flera HP-datorer har varit snygga och tunna, men klart tyngre än konkurrenterna. Undantaget är Elite Dragonfly, en lyxig och dyr business-laptop med 13-tumsskärm. Nu får den sällskap av Pavilion Aero, som är riktad till privatpersoner, är betydligt billigare och väger under ett kilo.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med enkel, stabil konstruktion, bra kvalitet på det mesta och en riktigt bra AMD-processor som fler datorer borde satsa på, har Pavilion Aero alla möjligheter att bli en succé. Den visar att du inte behöver kompromissa för att bygga en lättviktsdator till rimligt pris. En del små problem håller den från ett riktigt toppbetyg, men det är inte långt bort.
 

Positivt

  • Höga prestanda
  • Kompakt och mycket lätt
  • Bra skärm och ljud för prisklassen

Negativt

  • Trist webbkamera och mikrofon
  • Halvdan musplatta
  • En hel del bloatware
PC för Alla rekommenderar

Denna lilla 13,3-tummare med smala skärmkanter och kompakta mått väger in på 0,97 kilo. Pavilion är HP:s mindre lyxiga serie datorer under Envy och Spectre. Pavilion Aero har ett väldigt resonabelt pris mellan 7 000 och 12 000 kronor beroende på konfiguration. Vår modell kostade 10 000 kronor.

Det gör Pavilion Aero till en av de billigaste datorerna under ett kilo.

Chassi och hölje är en kombination av magnesium, aluminiumlegering och plastkompositer. Skillnaden mellan dessa är inte synlig.

Kompakt design

Pavilion Aero är inte den mest slimmade datorn i sin klass, men med sina 1,7 centimeter är den tunn nog för att bekvämt bära runt på. Med 16:10-formatet på skärmen och tunna skärmkanter är den i gengäld smalare i sidled. Det hade kunnat vara ett problem för ergonomin, men lyckligtvis utnyttjar HP hela datorns bredd för att få in ett tangentbord som fortfarande känns generöst tilltaget.

Vissa navigationsknappar är udda placerade. Vi gillar inte att HP placerat på-knappen precis ovanför backsteg som en extra tangent. Annars är det välbyggt för sin prisklass och har snygg och tydlig bakbelysning i tre steg av ljusstyrka. Musplattan är bekväm att använda, men saknar den där perfekta precisionen som en del premium-laptops kan skryta med.

HP Pavilion Aero
HP Pavilion Aero slösar inte bort utrymmet, utan breder ut ett tangentbord över hela datorns bredd.

Ska du göra något som kräver noggrannhet, som att redigera foton, kan en extern mus vara att föredra. Du får dubbla usb 3 typ a-portar och en typ c-port på datorn, samt hdmi-port för extern skärm. Datorn har en traditionell laddare med rund kontakt, men det går också att ladda batteriet via typ c-porten.

Full fart med Ryzen

Det kan vara lockande att just köra tunga program på Pavilion Aero, för HP snålar inte med prestandan. HP har valt senaste generationen AMD Ryzen för Aeros processor, antingen Ryzen 5 5600U i de billigare modellerna eller Ryzen 7 5800U, som i vår testade dator. Bägge är byggda på nya Zen 3-arkitekturen.

Kombinationen av åtta pigga processorkärnor och inbyggd Radeon-grafik är mycket övertygande för att arbete i till exempel Adobe Premiere Elements. Det är också en utmärkt processor för multitasking, som även hänger med bra för sysslor som kräver extra kortvarig kraft ur en enskild kärna. Det är väldigt mycket prestanda med tanke på formatet.

Det leder givetvis till en viss oro. Kan AMD hålla ihop det och leverera så här bra utan överhettning, fläktflås och usel batteritid? Svaret är ett solklart ja. Visserligen är batteritiden 20 till 30 procent kortare vid hårdkörning än på ultratunna laptops med Intel Core i7-processor, men Ryzen 7 5800U ligger också 20 till 30 procent över dessa i prestanda. Det är mer jämnt på andra punkter, men just där gör de extra kärnorna susen.

HP Pavilion Aero portar
Usb typ a-portarna på Pavilion Aero fälls ut innan du kan stoppa in en kontakt. Det är en lösning vi ibland ser på extremt tunna laptops. Här är det märkligt, då en betydligt större hdmi-port utan problem får plats på sidan.

Lagom dämpad kylning

Samtidigt blir datorn aldrig överdrivet varm. Fläktarna håller sig så pass dämpade att de inte stör mer än marginellt. Just det faktum att chassit inte är extremslimmat hjälper troligen till med enklare luftflöde genom datorn. Som mest blir övre halvan av tangentbordet ljummet.

Vid mer vardaglig användning som surf, Office-arbete och mediaströmning, räcker den för det mesta en normal arbetsdag. Mycket tack vare en strömsnål skärm, som är tydlig inomhus, även när ljusstyrkan är ställd i botten.

Det här har vi inte sett en AMD-processor klara tidigare. Vassa prestanda, bra batteritid och låg värmeutveckling i en ultralätt laptop är ett mycket gott betyg för nya Ryzen-generationen. Nu konkurrerar de på allvar med Intel, både i prestanda och mobilitet. Nu vill vi se fler tillverkare våga köra Ryzen i lyxmodeller också, inte bara i laptops för prismedvetna eller gamers.

Ryzen
I den här klassen av dator är vi inte så vana vid att se en Ryzen-etikett. Mer av den varan, tack.

Bra bild och godkänt ljud

Bildskärmen i Pavilion Aero är en ips-panel med fina betraktningsvinklar, hög ljusstyrka upp till nästan 500 cd/m2 och bra färgkorrekthet. Kalibrerad uppges den gå att få ned till nära 1 i Delta E-värde, vilket är proffsnivå. Du får dock inte rätt djup i kontrasten. Det är fortfarande riktigt bra för en sådan här prisvärd laptop. Den stödjer ingen hdr, men filmer ser ändå livfulla ut tack vare nästan hundraprocentig srgb-färgskala.

Du får också övertygande ljud, som alltid från HP upphjälpt av ljudförbättringsprogram från Bang & Olufsen. Det är inte direkt hifi-kvalitet, men rent och tydligt, bra stereospridning, tydlig om än inte kraftfull bas och bra möjlighet att justera ljudbilden på egen hand.

Är det något vi har att klaga på i Pavilion Aero är det webbkameran. Den ger en trist brusig bild, har opålitlig vitbalans och levererar osnygga hudtoner. Den inbyggda mikrofonen är inte heller av särskilt hög kvalitet. HP:s ivrighet att slänga in mängder av onödig mjukvara, från en samling egna inställningsappar, som lika gärna kunde samlats i ett program för mindre förvirring, samt ren bloatware är också ett oskick.

HP Pavilion Aero
Lätt som en plätt, bara 0,97 kilo.

Specifikationer

Produktnamn: Pavilion Aero 13-be0834no
Testad: Augusti 2021
Tillverkare: HP
Processor: AMD Ryzen 7 5800U, 1,9 GHz octa core
Grafik: AMD Radeon RX Vega 8
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum matt ips, 1 920 x 1 200 bildpunkter, 16:10 bildförhållande
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3 typ c, 2 st usb 3 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.2
Operativsystem: Windows 10 Home, klar för Windows 11
Ljudnivå: 0-37 dBa
Batteritid: 1 tim 5 min (hög belastning), 15 tim 10min (låg belastning)
Storlek: 29,7 x 20,9 x 1,7 cm
Vikt: 0,97 kg
Rek. pris: 9 995 kr
Aktuellt pris: 9 995 kr hos Elgiganten

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 8 253 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 403 poäng
Geekbench 5, cpu: 6 480 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 389 poäng
Geekbench 5, grafik: 16 962 poäng
Disk, läsning: upp till 1 773 MB/s
Disk, skrivning: upp till 961 MB/s

Betyg: 4 av 5