Windows 10 har en funktion som gör att appar kan köras i bakgrunden även när de inte startas av dig. Detta gör att de kan ta emot information, skicka aviseringar och hålla sig uppdaterade, också när de inte körs aktivt.

Detta kan vara mycket användbart, men det gäller att vara medveten om att dessa appar ibland förbrukar en betydande mängd systemresurser, till exempel processorkraft, minne, bandbredd och batteri (för bärbara datorer).

Du kan dock välja vilka appar och program som ska tillåtas att köra i bakgrunden. Du kan inaktivera en bakgrundsappfunktion helt och hållet eller göra inställningarna för varje app.

Du bestämmer själv hur du vill ha det och bör förstås anpassa det efter din dators resurser. Om Aktivitetshanteraren visar ständiga problem, stäng av. Annars kan det vara vettigt att hålla selektiva bakgrundsappar i gång, eftersom de kan ge information och uppdateringar i rätt tid. Exempel på sådana kan vara E-post och Kalender, Microsoft Store, Microsoft To Do, Onenote för Windows 10, Skype och Windows Security.

Bakgrundsappar

1. Öppna inställningar

Klicka på Start-knappen och välj Inställningar (kugghjulet). Klicka på Sekretess (något ologiskt …). Rulla ned och klicka på Bakgrundsappar.


Bakgrundsappar

2. Av eller på

Med reglaget högst upp kan du nu välja att hindra samtliga appar att köras i bakgrunden med läget Av. Alternativet är att göra valet för varje app.


Bakgrundsappar

3. Kör Aktivitetshanteraren

Inställningarna ovan gäller bara så kallade Windows Universal-appar. För traditionella Windows-program krävs en annan metod. Högerklicka i aktivitetsfältet och starta Aktivitetshanteraren.


Bakgrundsappar

4. Autostart

Byt till fliken Autostart. Gå igenom alla program i listan. Högerklicka på de program du inte vill ha i gång och klicka på Inaktivera. Starta om datorn när du är klar.