När du högerklickar på startknappen i Windows 10 öppnas en särskild meny. Den brukar kallas Win X-menyn, eftersom ett annat sätt att nå den är via kortkommandot Windows + X på tangentbordet.

Den här menyn används för att komma åt viktiga och användbara systemverktyg, till exempel Powershell eller Kommandotolken, eller olika hanteringskonsoler, var du än är i Windows.

Du får fram flera förkonfigurerade appar och konsoler i menyn. De är fördelade i tre grupper, separerade av vågräta streck. De är numrerade uppifrån – 3-2-1 – efter deras olika funktioner. Numreringen är viktig att komma ihåg.

Det roliga här är att det går att ändra standardutformningen av menyn – du kan själv ta bort eller lägga till vad som finns i listan. Du kan ändra menyn efter dina egna önskemål.

Win X-menyposterna är faktiskt alla genvägsfiler, men att anpassa menyn är inte en helt lätt uppgift, eftersom Microsoft avsiktligt har gjort det svårt. Man vill förhindra att tredjepartsappar missbrukar den och lägger sina egna genvägar där. Med ett tredjepartsprogram går det dock bra.

Win X

1. Öppna Utforskaren

Öppna Utforskaren och skriv %LocalAppdata%\Microsoft\Windows\WinX i adressfältet. Du ser mappar med de tre menygrupperna. Vill du ta bort något från menyn är det bara att radera respektive genväg.


Win X

2. Ändra

På grund av svårigheterna vi skrev om ovan kan du inte själv göra ändringar på något enkelt sätt. Men det går med programmet Win+X Menu Editor. Du hämtar det gratis på winaero.com.


Win X

3. Lägg till

Vill du addera något i menyn, klicka på Add a program och välj vad du vill lägga till. Det finns en hel del att välja mellan. Klicka på Restart Explorer för att verkställa ändringarna.


Win X

4. Lägg till grupp

Du kan också lägga till ytterligare grupper för egna program, utöver de tre befintliga. Klicka på Create a group, så skapas Group 4 och så vidare. Lägg sedan till vad du vill i dina nya grupper.