Det räcker med att tänka tillbaka ett par år för att jag ska minnas de kaosartade Windows-uppdateringarna. De som avinstallerade viktiga drivrutiner, gjorde datorer obrukbara och fick mången pc-användare att ösa ur sig frustration på nätet. Sedan skärpte sig Microsoft, började uppdatera oftare och i mindre portioner och flöt allt längre ifrån sitt ingjutna schema med två stora uppdateringar varje år. Men nu händer det grejer.

Hösten 2021 släpps Windows 11, men det är långt ifrån säkert att du kommer att kunna köra det som tänkt. Microsoft inför nämligen en rad prestanda- och säkerhetsförbättringar, som i vissa fall kräver nästan splitter nya komponenter. Kraven verkar vara möjliga att runda och det ska vara möjligt att installera Windows 11 från en skivavbild. Men då ger man sig in på otrygg mark.

Jag har en, enligt mig, fortfarande toppmodern allt i ett-dator där hemma. Tillverkad och köpt 2017, men tack vare de stenhårda systemkraven anses den blott ett par år gamla processorn för gammal för att Windows 11 ska kunna köras på ett säkert, officiellt sätt. Tur att jag har en dator från i år också...

Det här är närmast unikt i Windows-sammanhang och påminner om de oförlåtande uppdateringscykler som präglar marknaden för Androidmobiler idag. Miljoner och åter miljoner användare stängs ute från Microsofts kommande uppdatering, men som tur är kommer Windows 10 att stödjas i många år framöver.

Microsoft har en plan, så klart, och det är att Windows 11 helst bara ska köras av de datorer som är kraftfulla och säkra nog att ge den optimala användarupplevelsen. Alla andra får byta upp sig på hårdvarusidan eller nöja sig med det näst bästa. Ju mer jag tänker på det desto mer logiskt känns det. Windows 10 är bra!

Som en förfest till Windows 11-släppet har Microsoft sedan i juni skickat märkliga signaler och besked om vilka systemkrav som faktiskt kommer att gälla. Nya bud kommer mest hela tiden, appen Datorhälsokontroll fick dras tillbaka och släppas på nytt och Insider-medlemmar med för gamla datorer ombeds nedgradera sig tillbaka till Windows 10. Snart behövs en lång guide för att reda ut premisserna för uppdatering.

Det är oroande att Microsoft självt haft så svårt att ge raka besked till användarna om de över huvud taget kommer att kunna köra Windows 11 så här tätt inpå skarpt läge. Tänk förvirringen som kommer uppstå när det väl släpps.

Det känns nästan som att Microsoft saknat det gamla goda Windows-kaoset. Även om de strikta kraven pekar på att kaos är precis vad man inte vill se i samband med utrullningen kan jag tycka att förfesten borde ha skötts bättre.