Den sittande regeringen är beredd att hindra svenskar från att nå utländska spelsajter som ett led i kampen för det svenska spelmonopolet.
– Men det här är en allvarligare fråga än en spelfråga. Att inte censurera internet är en demokratifråga och nästan en mänsklig rättighet, säger Johan Linander.

Han tycker att det är anmärkningsvärt att regeringen först kritiserar Kinas internetpolitik, men sedan är beredd att införa regleringar även i Sverige.

Det finns redan i dag sajter som är blockerade av många internetleveratörer. De flesta spärrar exempelvis sidor med barnpornografi.
– Det är jättebra om de gör det. Men om vi som lagstiftare går in och censurerar och säger att det där ska vi inte titta på i Sverige, då är vi inne på en helt annan linje i svensk lagstiftning som jag inte vill vara med om.

Bort med monopolet
När det gäller spelmonopolet så vill centern öppna upp för privata aktörer, men ha kvar regler för hur spelverksamheten får bedrivas. Att det skulle öka spelmissbruket tror inte Johan Linander:
– Det är så enkelt att spela redan i dag. Det finns ombud överallt, och man kan spela på utländska bolag på nätet, så jag tror inte att det skulle påverka missbruket alls. Det är bättre att utländska bolag får etablera sig i Sverige och betala tillbaka till svenska idrottsrörelsen.

Han tror att intresset från utländska spelbolag att ligga på svenska servrar med svenska villkor är stort.

Ändrad lag om fildelning
Centerpartiet vill även göra om lagstiftningen kring fildelning och upphovsrätt.
– Det är mycket som måste förändras, men man kan inte bara säga: Tillåt fildelning. Då skulle Sverige bryta mot internationella konventioner, och det vill vi inte göra. I stället vill vi föra samtal på internationell nivå om att luckra upp upphovsrätten.

– I dag är upphovsrätten för mycket på upphovsrättsinnehavarens sida, och för lite på privatkonsumentens sida.

Frågan kommer varken gå snabbt eller lätt att lösa. Något Johan Linander däremot vill ändra på direkt är straffskalan för fildelning.
– I dag finns möjligheten att döma till fängelse, och det tycker vi är helt groteskt.

Bredband i glesbygden
En annan viktig fråga för centern är att staten ska satsa pengar på bredband till alla.
– Infrastruktur är en sak som ska vara statlig. Vi kan ju inte tänka oss att privatisera vägarna, och när elnätet byggdes ut var det en självklarhet att det skulle göras så att det blev lika för alla.

Utbyggnaden vill centern finansiera genom att sälja resten av Telia.

– På fem år kan vi nå väldigt många av dem som inte har bredband än, och sedan kanske det tar lite längre tid att nå de allra sista, säger Johan Linander.

– Infrastruktur ska vara lika för alla i hela landet.

Det här är tredje delen av PC för Allas granskning av riksdagspartiernas it-politik. Övriga intervjuer publiceras med några dagars mellanrum fram till valet den 17 september.

Tidigare delar i serien:
Mp slåss för fildelning - priset kan bli bredbandsskatt
Moderaterna vill spara pengar med it

Vill du veta mer om var partierna står? Köp PC för Allas kartläggning av vad partierna tycker i de tio största it-politiska frågorna.