Det är gott om plats på den lilla restaurangen i utkanten av Tallinn. Servitrisen visar mig till bordet, men först krävs det en liten detalj: ”Can I see your covid certificate”. Jag tar fram mobilen, hon skannar en qr-kod och efter några sekunder är det klart.

Estland var tidigt ute med att använda EU:s vaccinpass och när jag besökte landet i slutet av sommaren hade man precis börjat kräva det på restauranger och sportanläggningar. Några veckor tidigare befann jag mig i Danmark – och även här fick jag visa mitt vaccinpass nästan överallt.

Det som slår mig under sommarens resor i grannländerna är hur smidigt EU:s vaccinpass faktiskt är. Jag laddar hem en pdf-fil med hjälp av mitt Bank-ID.

Filen kan jag skriva ut på papper och visa upp helt analogt, men det smidigaste är förstås att använda mobilen och en digital brevlåda. Själv sparar jag vaccinpasset i Kivra-appen, och här ligger den två klick bort – även när jag saknar internetuppkoppling.

I vaccinpasset står mitt namn, födelsedatum och när jag blivit vaccinerad. Det här står i klartext – så det krävs ingen teknik för att läsa det. I Danmark är den här analoga lösningen det jag oftast träffar på.

För att öka säkerheten innehåller vaccinpasset dock även en qr-kod som kan bekräfta att informationen är korrekt.

I Estland, som ligger så långt framme med e-tjänster att landet ibland kallas för E-stonia, används den här lösningen frekvent. I alla fall får jag som regel mitt vaccinpass skannat – och även det här är smidigt. Genom att surfa till kontroll.digilugu.ee kan servitrisen kontrollera qr-koden i mitt vaccinpass. (Testa själv i mobilen om du vill kolla ditt eget).

Eftersom vaccinpasset inte innehåller någon känslig information och eftersom det är jag själv som väljer att visa upp qr-koden äventyras inte min personliga integritet.

Att Sverige (än så länge) har valt att inte använda vaccinpasset för annat än utlandsresor är obegripligt.

Regeringen valde i stället att ta bort de flesta restriktioner. (Även den danska regeringen har fattat ett liknande beslut, vilket gör att de danska vaccinpasset inte längre behöver användas.)

Om det här var kloka beslut har jag givetvis ingen kunskap att avgöra. Vad jag däremot vet är att viruset har överraskat oss många gånger, och skulle läget bli värre behövs alla tillgängliga verktyg. I länder som Danmark och Estland är alla nu vana vid att använda sina vaccinpass, och det är enkelt att börja använda dem igen. I Sverige har vi inte skaffat den här erfarenheten.

Jag har tidigare varit kritiskt mot den svenska oviljan att använda smittspårningsappar, och här ser vi ytterligare ett exempel på hur Sverige väljer bort möjligheten att bekämpa viruset med smarta tekniska lösningar. Det är obegripligt.

När det gällde smittspårningsappar var Finland en förebild – och nu ligger Estland och Danmark steget före. Jag förstår inte varför Sverige alltid ska vara sist på bollen.

Läs även: Vaccinpasset borde handla om mer än bara corona