Whatsapp, Viber, Facebook Messenger, Signal, Kik… Det finns många tjänster för att kommunicera över internet. För Google-användare finns ytterligare ett intressant alternativ: Google Duo.

I grund och botten kan man dela upp de olika tjänsterna i två olika grupper:

  1. På tjänster som Facebook Messenger loggar du in med din mejladress och ett unikt lösenord. Det här kan du göra på valfri enhet oavsett var du befinner dig.
  2. Tjänster som Whatsapp är däremot knutna till ditt mobilnummer. Du behöver inte komma ihåg några lösenord, utan tjänsten aktiveras via sms. Om du skaffar ett utländsk kontantkort eller byter mobilnummer får du med andra ord problem.

Google Duo är ett exempel på den senare sortens tjänster. Det krävs med andra ord ett mobilnummer för att du ska kunna använda den.

Ring hem

När det gäller funktioner skiljer sig Google Duo inte nämnvärt från konkurrenterna. Du kan ringa gratis röst- och videosamtal till andra Duo-användare och du kan starta gruppsamtal med upp till 32 deltagare. Det går förstås även att skicka bilder, filmer och olika sorters emoji.

Google Duo har dock en tydlig fördel och det är kopplingen till Google smarta högtalare. Om du har en Nest Mini, Nest Hub eller någon annan kompatibel högtalare kan ringa via den.

Du behöver alltså bara säga exempelvis Hej Google, Ring Martin för att koppla upp ett handsfree-samtal. När du är borta kan du på samma sätt öppna Google Home-appen och trycka på Ring hem för att ringa dina egna högtalare. Vem som helst som är hemma kan svara på samtalet. I en familj kan det här med andra ord vara ett smidigt sätt att hålla kontakten.


Så funkar Google Duo

Google Duo

1. Ring

Hitta en kontakt härifrån.

2. Inställningar

Google Duos inställningsmeny finns här.

3. Meddelande

Skicka ett meddelande i stället för att ringa ett samtal.

4. Växla

Växla mellan kameran på mobilens fram- och baksida.

5. Spela in

Tryck här för att spela in det meddelande du vill skicka.

6. Typ

Välj vilken sorts meddelande du vill skicka, alltså röst, foto, video eller text.

7. Ring upp

Starta ett samtal eller en konversation. De viktigaste personerna från din kontaktlista finns som genvägar här.

8. Video

Din egen bild och den du pratar med visas som en stor respektive liten miniatyrbild.

9. Kontroll

Tre knappar för att slå på eller av videon och mikrofonen – samt koppla ned samtalet.

10. Bild

Justera bilden för att förbättra kvaliteten.

11. Kontakter

Skapa grupper eller bjud in nya kontakter till Google Duo.


Frågor och svar om Google Duo

Google Duo

1. Hur installerar jag?

Om Google Duo inte finns installerad på din smartphone kan du göra det via Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone). Sök efter Google Duo, välj att installera och följ instruktionerna.

Första gången frågar appen efter ditt nummer. Ange det så får du en kod per sms. Skriv in den i inmatningsfältet – om det inte sker automatiskt. Godkänn eventuella varningar så är du igång


Google Duo

2. Kan jag använda datorn?

Många tycker att datorns stora skärm och tangentbord är smidigare än mobilens och när Google Duo väl är aktiverat kan du även använda datorn. Surfa till duo.google.com i din vanliga webbläsare och logga in. Nu kan du ringa och ta emot samtal, precis som i mobilen.


Google Duo

3. Hur aktiverar jag Google Home...

Om du har en smart högtalare som Google Nest kan du använda den för att ringa och ta emot samtal.
Det här gör du genom att öppna Google Home-appen på din mobil och trycka på den runda ikonen uppe till höger. Välj Inställningar för Assistent, Röst och videosamtal, Appar för video- och röstsamtal, Google Duo. Starta en installationsguide där du får koppla ihop tjänsterna.

Tänk på att både mobilen och högtalarna måste vara kopplade till samma Google-konto.


Google Duo

4. ... och hur ringer jag?

För att ringa från Google Duo till din smarta högtalare väljer du ikonen Ring hem som dyker upp på förstasidan i Google Home-appen.

Om du vill ringa ett samtal från högtalaren säger du Hej Google, Ring ”Namn” på Duo. En röst bekräftar nu att samtalet kopplas upp. För att avsluta säger du Hej Google, Avsluta samtalet (alternativt Hej Google, Lägg på).


Google Duo

5. Ta bort historik

All samtalshistorik i Google Duo sparas. Vill du radera den trycker du på de tre punkterna uppe till höger och väljer Inställningar, Konto. Tryck på Hantera historik och välj Radera all historik nu. Bekräfta med Radera.