Det klingar till i mobilen och du avbryter allt du håller på med. När läser aviseringen svär du till. Det är ett reklamerbjudande från någon webbutik eller en ointressant nyhetsuppdatering.

Känner du igen dig? Ja, aviseringsfunktionen i våra smarta mobiltelefoner är ofta en källa till irritation. Att bli avbruten är sällan kul och extra irriterande blir det om det rör något som är helt ointressant. Men det finns egentligen ingen anledning till ilska. Det tar inte mer än några minuter att ställa in mobilen så att den visar de aviseringar som du vill ha – och döljer alla andra.

Det finns två olika sätt att styra aviseringarna: via mobilens eget gränssnitt eller via appen. Det senare fungerar oavsett vilken mobil du använder, och det är ofta den bästa lösningen. I många appar finns bra möjligheter att detaljstyra aviseringarna. Du kanske vill behålla TV4-appens nyhetsuppdateringar men skippa programtipsen – och du kanske vill ha produktnyheter i Spotify-appen men inga musiktips.
Det här gör du som regel genom att välja Pushnotiser, Aviseringar, Notifieringar eller något liknande i appens inställningsmeny.

Pladder i Chrome

En ovanligt pladdrig app är mobilens webbläsare. Enskilda sajter kan nämligen använda den för att skicka ut aviseringar. Det här sker dock inte med automatik, aviseringarna skickas bara ut om du har tackat ja. Problemet är att många av oss svarar ”ja” lite för snabbt, och det kan ge upphov till en stor mängd irriterande meddelanden. Som du ser i vår guide är det dock lätt att få kontroll över dessa meddelanden.

Vi visar hur man gör i Google Chrome i en Android One-telefon, men upplägget är som regel det samma i andra webbläsare.

Aviseringar

1. Stäng av alla aviseringar…

Öppna Google Chrome i din mobil, tryck på de tre punkterna uppe till höger och välj Inställningar, Aviseringar. För att vara drastiskt och stänga av samtliga aviseringar flyttar du det översta reglaget Visa aviseringar till vänster.


Aviseringar

2. … eller bara vissa

Att vara mer selektiv är som regel klokare och under Allmänt styr du vilka meddelanden du vill visa eller dölja. För att hjälpa dig välja ser du ibland hur frekventa aviseringarna är. Flytta reglaget till vänster för att stänga av aviseringarna.


Aviseringar

3. Dölj alla sajter…

Det är inte bara själva Chrome-appen som kan skicka ut aviseringar, även enskilda webbplatser kan göra det. Om du helt vill blockera den här möjligheten kan du gå ned till Webbplatser och föra reglaget Visa aviseringar till vänster.


Aviseringar

4. … eller bara vissa

Att blockera allt är ofta onödigt drastiskt, och som du ser kan du även stänga av aviseringar från enskilda webbplatser i listan. För ännu bättre kontroll trycker du på Avancerat och väljer Fler inställningar i appen.


Aviseringar

5. Ändra dina val

Under rubriken Tillåts visas de sajter som du tillåtit skicka ut aviseringar. Har du gjort det av misstag kan du gå till berörd sajt under Tillåts. Här väljer du Ta bort (för att få frågan på nytt) eller Blockera (för att hindra samtliga aviseringar från sajten).


Aviseringar

6. Välj diskreta meddelanden

Som du ser kan du välja Få mer diskreta meddelanden (blockera störande aviseringar). Det är en lite ”mildare” metod än att helt stänga av funktionen. Du får exempelvis inga aviseringar från avsändare som många användare brukar blockera.


Aviseringar

7. Fixa inställningarna i mobilen

Du kan givetvis använda mobilens gränssnitt för att styra aviseringarna. Hur du gör varierar beroende på vilken mobil du har, men så här fungerar det i en mobil med ett rent Android 10 (Android One):
Öppna mobilens inställningsmeny och gå till Appar och aviseringar, Meddelanden. Här visas de senaste meddelandena som du har fått, och du kan trycka på en app för att välja vilka aviseringar du får skicka. Vilka alternativ som finns varierar utifrån vilken app det är.