Test av mobila routrar


Här listar vi några intressanta routermodeller med 5g, både hemmaroutrar och portabla diton.

Stilrent torn från Huawei

Huawei

Routrar finns i alla möjliga typer och former, från de spejsade med ett flertal synliga antenner till mer stilrena varianter som kan placeras överallt utan att dra till sig uppmärksamhet. Huaweis CPE Pro 2 tillhör definitivt den senare kategorin och har sina antenner inbyggda innanför själva skalet. Rent funktionsmässigt bjuder på stöd för den nya 5g lte-tekniken som ger upp till 3,6 Gps/250 Mbps över 5g, wifi 6 och är dessutom utrustad med två gigabit ethernet-portar.

Kostar 4 278 kronor hos Computersalg

Utbytbara antenner

DLINK

D-links ena bidrag till denna lista är en snabb 5g-router med stöd för ac-wifi och kan nå upp till 1732Mb/s via 5GHz-bandet. Den kan också uppgraderas med andra antenner för ännu bättre prestanda. Som om det inte räcker är den även utrustad med 5 Gigabit-portar, en sim-kortplats (Nano) och är dessutom kompatibel med Google Assistent och Alexa.

Kostar 5 499 kronor hos Kjell & Company

Smidig bärbar router med pekskärm

Dlink bärbar

D-link säljer även en portabel 5g-router som kan användas såväl hemma som utanför hemmets vrår, förutsatt att du enbart använder 5g-nätet vill säga. Här har du möjlighet att fixa alla inställningar direkt på själva enheten, via det inbyggda pekskärmsgränssnittet. Men det går minst lika bra att fixa allt via den tillhörande appen.

Kostar 4 169 kronor hos Computersalg

Praktisk dosa med snabbt wifi

Zyxel

Zyxels bärbara 5g-router har många likheter med D-links, exempelvis vad gäller form och anslutningar. Mjukvaran skiljer sig dock en aning, där Zyxels router ger något bättre överblick än D-links. Dessutom skickar de med en laddare till enheten, till skillnad från huvudkonkurrenten.

Kostar 5 490 kronor hos Computersalg

Det bästa från två världar

Zyxel stationär

Ännu ett torn som kombinerar en hemmarouter med ett 5g-modem, denna gång från Zyxel. Till skillnad från föregående modell har dess storasyskon inte en inbyggd pekskärm. Istället kommer du åt alla funktioner via en tillhörande app till mobilen eller via din dator. Och precis som D-links stationära 5g-router kan du även uppgradera hårdvaran genom att koppla till två externa antenner.

Kostar 6 599 kronor hos Cdon

Surfa med hjälp av en ultrasnabb hök

Netgear

Även Netgear har alternativ för den som vill ha en flexibel 5g-router för både hemmet och för utomhusbruk. Precis som de andra bärbara routrarna har även denna en pekskärm för navigering. Nighthawk M5 utmärker sig dock med ännu bättre prestanda och fler uppkopplingsmöjligheter än den bärbara konkurrensen. Ett mångsidigt modem, med andra ord.

Kostar 7 794 kronor hos Proshop


Test av portabla routrar