Det är sällan en film blir visningsbar direkt, oavsett om den är tagen med telefonen eller någon proffsigare kamera. Oftast behövs någon form av redigering. Det vanligaste är att ta bort oväsentliga bitar i början eller slutet, eller någonstans mitt i, vilket brukar kallas trimning.

Detta klarar de allra flesta videoredigeringsprogram, det är ju deras uppgift, och det går också att göra direkt i många telefoner. Men om du nu tagit film på lite längre avstånd och ditt egentliga motiv befinner sig någonstans i mitten, då kanske du vill beskära den. Det kan ju också finnas andra anledningar till beskärning och det är en vanlig åtgärd för stillbilder, men inte så vanlig när det gäller video.

Därmed inte sagt att det är omöjligt. Det är bara det att det inte finns särskilt många program som kan hantera det. Ett som kan är Handbrake, ett förträffligt gratisprogram som vi har använt tidigare.

Klassiska Windows Movie Maker klarar också uppgiften, men det programmet går inte längre att hämta och installera.

Det finns också andra appar både till Windows och till telefonen, men vi visar alltså Handbrake, som både är bra och gjort i öppen källkod. Det är främst avsett för konvertering mellan format, men har många funktioner.

Handbrake

1. Öppna film

Surfa till www.handbrake.fr för att hämta och installera programmet. Dra din filmfil in i den svarta rutan. Du ser lite information om den och kan bland annat välja viket format din konverterade film ska ha. Fler val finns på fliken Video.


Handbrake

2. Ändra storlek

Byt till fliken Dimensions. Markera Custom under rubriken Cropping. Här finns tyvärr inget enkelt sätt att grafiskt välja beskärning, utan du måste ange med siffror hur långt in från varje kant du vill skära.


Handbrake

3. Förhandsgranska

Att göra rätt val är inte så svårt som det verkar, eftersom det finns en smidig möjlighet till förhandsgranskning. Ställ in dina värden och klicka på Preview. Nu ser du hur resultatet blir och kan gå tillbaka och ändra.


Handbrake

4. Starta

När du är nöjd, gör eventuella andra formatval du behöver, välj var filmen ska sparas och klicka sedan på Start Encode. Nu är det bara att vänta – processen kan ta lång tid beroende på filmens storlek och datorns resurser.