Du kanske har märkt att du fått en ny ikon i aktivitetsfältet i Windows 10, en snabbvisning av ditt lokala väder. Och om du håller muspekaren över den får du plötsligt upp ett stort fönster med nyheter, valutakurser och trafikuppdateringar.

Det här är något som Microsoft installerat utan att fråga dig, med början i maj i år. Widgeten Nyheter och intressen visas automatiskt i aktivitetsfältet i Windows 10 efter att du har installerat uppdateringen KB5003214 via Windows Update.

Många tycker säkert att det är mycket praktiskt och användbart, medan andra kan uppleva det som mycket störande med ett nytt fönster som upptar en stor del av skärmen så fort muspekaren råkar förirra sig ned i Aktivitetsfältet. Dessutom upptar funktionen naturligtvis en del systemresurser, vilket kan vara besvärande på en lite svagare dator.

Vi ska visa hur du kan stänga av detta om du inte trivs med det. Att sluta visa widgeten är inte svårt, men då fortsätter den att dra resurser. Att fimpa den helt kräver redigering av registret – försiktighet anbefalles som vanligt.

Väder

1. Sluta visa

För att bara stoppa visningen av Nyheter och intressen, högerklicka på widgeten, välj Nyheter och intressen och bocka för Inaktivera. Detta gör den dock inte alls inaktiv, bara osynlig.


Väder

2. Öppna registret

Starta Registereditorn genom att klicka på Startknappen, skriva regedit och trycka Enter. Klicka dig fram till nyckeln (mappen) HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Policies \ Microsoft\Windows.


Väder

3. Välj nyckel

Högerklicka på Windows, välj Nytt och sedan Nyckel. Ge den nya nyckeln namnet Windows Feeds. Högerklicka sedan på Windows Feeds, som du just skapade.


Väder

4. Ändra strängvärde

Välj Nytt och sedan 32-bitarsvärde (DWORD). Ge det nya värdet namnet EnableFeeds. Dubbelklicka på det och sätt det till 0. Stäng med OK, avsluta och starta om datorn.