Testad produkt: Proart Studiobook 16 Oled H5600QR-L2106X
Pris: Kostar 40 990 kronor hos Inet. Börjar säljas i oktober

När vi nyligen testade tunga laptops för kreativt skapande ställde Asus upp med en av sina spektakulära Zenbook Pro Duo-datorer. Men dess dubbla skärmar orsakar en del hanteringsproblem som gör den till en nischad lösning som inte passar alla. Tillverkaren har också ett varumärke ännu mer riktat till design, film och foto: Proart. Det har vi hittills endast testat i form av datorskärmar, men nu satsar Asus extra friskt på bärbara datorer och vi har tagit en titt på nya Proart Studiobook 16.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Proart Studiobook 16 Oled har onekligen prestanda, kapacitet och skärm i absoluta toppklass, och det i ett välbyggt och snyggt paket med bra ergonomi och ett par smarta tillägg som kan ge fördel för arbetsflödet. Vi hade bara hoppats att Asus byggt ut kompatibiliteten för det lite till. Det kan också vara värt att ha is i magen och vänta in den kommande lite billigare modellen.

Positivt

  • Mycket höga prestanda
  • Extra gott om minne och lagring
  • Lysande bildskärm
  • Lovande extra kontroll

Negativt

  • Ingen vidare batteritid
  • Obekväm att bära
  • Fler funktioner för ratten, tack
  • Högt pris
PC för Alla rekommenderar

Den heter egentligen Proart Studiobook 16 Oled tack vare dess oled-skärm, men då det inte finns någon annan 16 tums Studiobook-dator ser vi ingen orsak att skriva ut allt det. Det här är Studiobook 16 för resten av testet. Den kommer i två modeller till Sverige, först denna med extra allt i specifikationsväg och ett rekommenderat pris på 36 900 kronor, och senare i höst kommer också en modell med mindre minne, lagring och enklare grafikkort för 29 900 kronor.

Inte billigt i något av fallen, och inte heller den enklare modellen snålar med hårdvaran. Vi pratar 32 GB ram-minne där vår har 64 GB, 1 TB ssd istället för 2 TB och Geforce RTX 3060-grafik istället för Geforce RTX 2070. Men här är det alltså den topputrustade datorn vi testar.

Med så kraftfull RTX-grafik under huven är det lockande att även kunna dra igång ett och annat spel på den när arbetsdagen är slut. Och även om det är en jobbdator med Nvidia Studio-drivrutiner så är det inget som hindrar att du gör det. Du får inte snabbaste svarstiderna från skärmen, och du kan behöva dra ner uppläsning från panelens 4k till 1440p eller 1080p för bästa bildfrekvens, men annars är den utmärkt även för det. Dels tack vare både högkvalitativa och kraftfulla inbyggda högtalare.

Proart Studiobook 16 Oled
Proart Studiobook 16 Oled har ett avskalat, sobert yttre. Just på denna bild ser du dock inte de stora hålen på sidan och baktill för obehindrad fläktkylning..

Topp-presterande Ryzen

Basen i bägge modellerna är en AMD Ryzen 9-processor. Åttakärniga Ryzen 9 5900HX är en av de mesta kraftfulla processorer du kan stoppa in i laptop-format, och drar i stort sett jämnt med Intels bästa. Trots det är det väldigt sällan vi ser dem i proffsigare datorer som denna, utan vi ser främst Ryzen-processorer i gaming-datorer och mer prispressade byggen.

Därför tycker vi det är extra positivt att Asus här tar in AMD i finrummet. Där hör de också hemma. Det finns även Studiobook 16 med Intel Core-processor, men de är inte släppta i Sverige ännu. En modell med Intel Core i9 och Nvidias proffs-grafikkort RTX A3000 uppges komma i början av 2022. Det enda vi tycker att vi missar med Ryzen-dator är att usb-c-portarna på datorn inte har fullt thunderbolt 4-stöd. De har fortfarande 10 gigabits hastighet, displayport och strömtillförsel. För övrigt får du två lika snabba usb typ a-portar, hdmi 2.1-utgång och fast gigabitnätverk.

Kombinationen av råkraften i processorn med nästan obegränsat med minne och kraftfullt grafikkort gör att datorn kan slugga sig igenom alla tunga arbetsuppgifter vi slänger på den. Från att organisera och komprimera stora filbibliotek, rendera 8k-video, hantera tunga 3d-modeller i program som Blender och fixa hela kataloger av högupplösta foton i Adobe Lightroom. Allt går precis så snabbt som man kan begära av en pc i dagsläget.

Proart Studiobook 16 Oled öppen
Oled-skärmen har både bra ljusstyrka, utmärkta färger och klockren kontrast.

En extra snabb ssd bidrar också till en pigg upplevelse. Det är i själva verket två redan snabba pcie 4.0-ssd:er på 1 TB vardera, som är sammanslagna till en volym, vilket ytterligare höjer hastigheten jämfört med en enskild ssd. Även sd-kortläsaren är av extra snabb typ, vilket kan tilltala en och annan fotograf.

En del fläktbrus, som väntat

Med effektiv kylning håller den också den höga prestandan uppe under långa perioder. Detta dock inte utan ett visst störande vinande från aktiva fläktar. Men du kan också jobba i långa perioder med relativt krävande sysslor utan att höra av mer än ett dämpat vinande. Längst upp ovanför tangentbordet kan datorn bli obekvämt varm, och fläktutblås på baksidan bör inte blockeras. Men du kan obehindrat jobba vidare med händerna där det räknas.

Så Studiobook 16 har definitivt prestandan för att tampas med de bästa konkurrenterna. Har den också övriga kvaliteter som krävs? Byggkvaliteten är svår att hitta fel på, ett solitt, svart aluminiumchassi med stabil känsla och en design som är sobert elegant utan att sticka ut. Möjligen är den lite kantig i formen, så den kunde vara mer bekväm att bära runt på. Med en vikt på 2,31 kilo är den inte överdrivet tung för sitt format. Speciellt som skärmen inte har extremtunna kanter, vilket gör chassit någon centimeter bredare är vissa andra 16-tummare.

Proart Studiobook 16 Oled sida
I snäva vinklar blir reflektioner i skärmen påtagliga. Rakt framifrån ser det dock extremt bra ut.

Det gör att Asus inte har något problem att få plats med ett stort och väldisponerat tangentbord med sifferknappsats på sidan. Det har en ovanligt linjär respons i knapparna, vilket kan kännas ovant för många användare, men det går inte att förneka att det är hög kvalitet i mekaniken. En trevlig detalj är att pilknapparna har en räfflad yta, så de är extra lätta att lokalisera även om du inte tittar på tangentbordet.

Smart musplatta och suverän skärm

Musplattan håller också hög kvalitet, och har tre fysiska musknappar i framkant, vilket inte hör till vanligheterna. Det gör att den enklare kan ersätta en riktig datormus där du har en extra knapp i rullhjulet i mitten. Musplattan ska dessutom ha en bonusfunktion, stöd för styluspenna så du kan använda den som en ritplatta. Det har vi dock inte haft tillfälle att testa då vi inte fick med någon penna med datorn, men på pappret verkar den ha de rätta egenskaperna, såsom 1024 nivåer av tryckkänslighet.

De två sakerna som mer än något annat definierar Studiobook 16 är skärmen, samt det nya integrerade styrhjulet. Skärmen är en 16-tums oled-panel med 4k-upplösning, plus lite extra pixlar på höjden för 16:10-bildformat. Det gör den knivskarp att jobba på både i pixeltäthet och i kontrast. Den har inte pekfunktion, men har ändå en blank skärmyta, vilket gör att det ibland blir vissa tendenser till reflexer i den som kanske kunnat undvikas.

Proart Studiobook 16 appar
Asus har två olika program för inställningar. Dels My Asus, för mer Asus-generella inställnigar, och Proart Creator Hub för Proart-specifika funktioner.

Kvalitetsmässigt bockar skärmen av det mesta man kan begära. Stor färgrymd som uppges matcha dci p3-standard, både Pantone- och Calman-verifierad färghantering och delta e-värde under 2, vilket innebär att det inte ska gå att se färgavvikelser med mänskliga ögon. Skärmpanelen är certifierad för Vesa Display HDR 500 True Black, då den har upp till 550 cd/m2 i ljusstyrka och hundraprocentig svärta tack vare oled-tekniken. Du kan med fördel sänka ljusstyrkan med bibehållen färgkvalitet, om än inte full dynamik.

Ratta i rätta programmen

Styrhjulet är sista pusselbiten; en rund, platt ratt till vänster om musplattan. Den sitter nedsänkt i chassit så det är minimal risk att du kommer åt den av misstag men den är också lätt att greppa vid behov. Ratten kallad Asus Dial kan användas för att kontrollera en handfull Windows-funktioner som systemvolym, dokument-scroll och skärmljusstyrka, men huvudsyftet är extra kontroll för reglage och verktyg i kreativa program.

Du kan kontrollera penselstorlek, opacitet med mera i Adobe Photoshop, du kan navigera i tidslinjen och justera ljud i Adobe Premiere Pro, göra samma sak, samt zooma i Adobe After Effects och du kan snabbjustera kontrast, mättnad, färgnivåer med mera för foton i Adobe Lightroom. Du kanske anar den gemensamma nämnaren här.

Proart Studiobook 16 Oled ratt
Asus Dial är tillräckligt ur vägen när den inte används, och greppvänlig när den behövs.

De enda program som kontrollen i skrivande stund fungerar med är Adobes Creative Cloud-svit. Det är givetvis bra för de som kör just det, men det hade varit välkommet med bredare stöd för fler program och kanske ett sätt att använda ratten som midi-kontroll i musikproduktionsprogram. Förhoppningsvis kan det komma mer av den varan i framtiden.

Hög potential – nu vill vi ha mer

Asus Dial konfigureras från ett program kallat Proart Creator Hub, där du också kan växla mellan prestanda/kylnings-profiler, kalibrera skärmen om du har rätt sorts X-Rite-kalibrator tillgänglig, och ett behändigt verktyg för att gruppera appar så du kan starta dem tillsammans från en ikon.

Här lär vi oss också att vi även kan använda en Microsoft Surface Dial på samma sätt som Asus egna ratt, och att en specialknapp på tangentbordet går att programmera till ett valfritt kommando med en handfull enkla kommandon, främst i Adobe-programmen.

Proart Studiobook 16 dial
Rör på ratten och denna meny dyker upp. Här kan det snabbt bli trångt om du vill ha många funktioner och kommandon, men de går att gruppera ihop för att få plats med fler.

Studiobook 16 är en mycket kompetent sammansatt dator som ger dig all prestanda du behöver för kreativt jobb, och ett par smarta verktyg för kontroll över vad du gör, pennstöd i plattan och smarta Dial. Den har fortfarande begränsningar, men med stor potential om framtida mjukvaruuppdateringar kan bredda vad den är användbar för.

Specifikationer

Produktnamn: Proart Studiobook 16 Oled H5600QR-L2106X
Testad: September 2021
Tillverkare: Asus
Processor: AMD Ryzen 9 5900HX, 3,1 GHZ octa core
Grafik: Nvidia Geforce RTX 3070 Max Q, 8 GB
Minne: 64 GB ddr4
Lagring: 2 TB ssd, plats för sd
Bildskärm: 16 tum blank oled, 3840x2400 bildpunkter, 16:10 bildförhållande
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2 st usb 3 gen 2 typ c, 2st usb 3 gen 2 typ a, lan, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.2
Operativsystem: Windows 10 Pro, klar för Windows 11
Övrigt: Ansiktsigenkänning, Asus Dial, stylus-stöd i musplattan
Ljudnivå: 0-43 dBa
Batteritid: 1 tim 15 min (hög belastning), 7 tim 10min (låg belastning)
Storlek: 36,2 x 26,3 x 2,6 cm
Vikt: 2,31 kg
Pris: Kostar 40 990 kronor hos Inet. Börjar säljas den 21 oktober

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 13 271 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 477 poäng
Geekbench 5, cpu: 9 311 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 462 poäng
Geekbench 5, grafik: 118 263 poäng
Disk, läsning: upp till 5 711 MB/s
Disk, skrivning: upp till 6 001 MB/s

Betyg: 4 av 5