Det är inte alls omöjligt att du som växte upp på 80-talet satt och lirade på en ZX Spectrum. Hemdatorn, som släpptes 1982, gjorde braksuccé över hela världen.

Upphovsmannen till den maskin som på allvar skulle utmana Commodore 64 är Sir Clive Sinclair. Den brittiske pionjären sysslade först med räknemaskiner, men hoppade tidigt på hemdatorvågen där han alltså gjorde stor succé med sina ZX-datorer. Spectrum, den mest framgångsrika av dem, fick honom adlad.

Nu har teknikvärlden nåtts av ett sorgligt besked: Sir Clive Sinclair har avlidit vid 81 års ålder. Detta efter en lång tids sjukdom enligt The Guardian.

– Han var en rätt fantastisk person. Han var naturligtvis smart, och intresserade sig för allting. Min dotter och hennes man är ingenjörer så han fastnade alltid i sådana diskussioner med dem, säger dottern Belinda Sinclair till den brittiska tidningen.

Artikel från 2016: ZX Spectrum – datorn som lade grunden för hela hem-pc-marknaden

Just i dag minns vi Sir Clive Sinclair för hans jättesuccé med ZX Spectrum. Mindre bra gick det för ett par av hans andra uppfinningar, som den eldrivna mopeden C5 som sågades hårt ur trafiksäkerhetssynpunkt. Armbandsuret Black Watch är inte heller en produkt som går till historien som speciellt lyckad.