I våras testade vi både mobila bärbara routrar och fasta hemmarpoutrar med inbyggt mobilt bredband. En sak som slog oss då var att de bärbara började ta steget in i 5g-världen medan de stationära fortsätter med 4g. Den trenden fortsätter med TP-link Deco X20-4G. Men på alla andra punkter är det en mycket modern liten router. 

Betyg 5 av 5

Omdöme

5g i fasta mobila bredbandsroutrar är ännu sällsynt. Deco X20-4G är istället en av de bästa, och absolut den mest prisvärda, om du nöjer dig med 4g. Den har rätta wifi-egenskaperna med goda prestanda, smidigt mesh-stöd, många smarta funktioner, och hög användarvänlighet. Skaffar du en extra mesh-enhet blir den perfekt att täcka villan på landet med internet.

Positivt

  • Stabila prestanda
  • Hög användarvänlighet
  • Bra samling extrafunktioner
  • Mycket för pengarna

Negativt

  • Virusskydd kostar extra
  • ”Bara” 4g.
PC för Alla rekommenderar

Det är en elegant liten vit cylinder som är en dryg decimeter i diameter, och knappt 17 centimeter hög. På baksidan har den tre fasta nätverksportar på rad, samt en lucka som du kan öppna om du vill ansluta externa antenner för att förbättra 4g-mottagningen. Då vi befinner oss mycket nära mobilmaster och får stark signal redan är det inget vi bryr oss om att testa.

I nederkant av cylindern sitter en enkel diod som indikerar status. Blått vid konfiguration, gult eller rött vid problem och grönt om allt är igång och fungerar som det ska. Stör du dig på dessa går de att enkelt stänga av i TP-links administrations-app.

Den är en av tillverkarens Deco-enheter, vilket innebär att den är en mesh-router i ett ekosystem som lätt kan utökas med lösa åtkomstpunkter. Dessa finns som lösa routrar du kan ställa i meshnods-läge, som lösa wifi-förlängare du kan plugga in i väggen. Totalt ett 50-tal olika produkter och paket, och alla är kompatibla med varandra.

Det bästa för just Deco X20-4G är dock att utöka med motsvarande enhet fast utan mobilmodem: Deco X20. De stödjer nämligen bägge wifi 6, vilket gör det enklare att placera ut en mesh-nod och du får högre bandbredd, hastighet, säkerhet och räckvidd.

Deco X20-4G
Längre enheten Deco X40-4G är huvudnumret. Lilla Deco X20 kan du köpa till om du vill ha mesh-nät och bättre täckning.

Bra prestanda i prisklassen

Här testar vi främst Deco X20-5G som fristående router, men har också lånat in en X20-enhet för att testa mesh-funktionen. Det vi kan säga om det är att den är exceptionellt enkel att installera och bjuder på bra hastighet när den väl är på plats. Räckvidden mellan enheterna är inte så hög som för en del andra wifi 6-mesh vi testat, men bra med tanke på att det är relativt billiga prylar. Huvudroutern får du för runt 2 000 kronor i butik, och extra enheten för en dryg tusenlapp. Ett paket med bägge dessa kommer även att börja säljas senare i höst.

Det är en enkel dubbelbandsrouter med totalkapacitet i wifi på 1800 megabit per sekund. En del av 5 GHz-bandet tas dynamiskt upp för mesh-kommunikation om du har en X20-nod, men det går också att sätta upp så att backhaul, det vill säga trafiken mellan dem, går över fast nätverkskabel istället. Då kan du frigöra hela wifi-bandbredden för att surfa.

Topphastighet i våra mätningar är respektabla. Routern kör 160 MHz bandbredd och mot en AX200-klient med 2x2 mimo kommer vi upp i över 600 Mbit/s i samma rum som routern. Hastigheten avtar dock snabbt om vi sätter en innervägg mellan oss och routern och lägger till tio meter. I en lägenhet på två till tre rum kan du klara dig bra på bara Deco X20-4G, men sedan kan du behöva investera i en extra X20-enhet och bygga ut din mesh.

Stabilt mobilt bredband

Det är här är alltså med routern ansluten som ”vanlig” router till ett gigabit-bredbandsuttag. Den går bra att köra i det läget, i exklusivt mobilbredbands-läge eller i hybridläge där du har mobilt bredband som automatisk backup om ditt fasta bredband skulle stängas av. Att växla mellan dessa går snabbt och lätt.

Deco X20-4G
Här kan du ansluta extra antenner om din mobilsignal är svag.

Kör vi internetuppkoppling över 4g sätter mobilabonnemanget gränser och vi får nöja oss med mellan cirka 30 och 50 Mbit/s. Men den håller sig stabilt på de hastigheterna över ett par dagar, även när vi flyttar på routern för att få lite svagare signal. Så begränsningen sitter i vårt abonnemang, inte i routern, som ska klara upp till 300 megabit nedströms och 50 megabit uppströms.

Routern har 2,4 GHz och 5 GHz sammanslagna utan möjlighet att separera dem, men den ser ut att placera våra anslutna klienter på rätt frekvensband. Deco X20-4G ska kunna hantera ett par hundra enskilda klienter, och vi har inget problem att lägga till ett helt gäng enklare uppkopplade smarta hem-prylar. Har du TP-links egna uppkopplade lampor och strömbrytare så kan du automatisera och styra dem direkt från rotuerns mobilapp.

Bra och lättanvända funktioner

Det är också med appen du installerar din router. Efter en viss initial förvirring, då vi behöver manuellt ansluta mobilen till ett tillfälligt wifi för konfiguration utan att appen berättar det, så går installationen problemfritt. För att kunna fjärradministrera eller uppgradera säkerheten i routern behöver du koppla den till ett konto du registrerar hos TP-link. Sedan väljer du namn på ditt nya wifi, och allt är igång. Har du en extra Deco-enhet kan du samtidigt koppla upp den som mesh-nod. Det är annars lätt att göra i efterhand.

I appen hittar vi all administration för routern. Faktum är att om det också finns ett webbgränssnitt så är det inget vi kan hitta. En del mer avancerade detaljinställningar får du klara dig utan, men allt viktigt för en vanlig användare finns här, som möjlighet att göra port-vidarebefordran och kontrollera upnp.

Deco gränssnitt
Enda skillnaden om vi kör routern med sim-kort eller utan är att information för lte-uppkoppling, samt ett par menyalternativ, försvinner från appen.

Routern ger dig ett bra utbud extra funktioner, som enkelt gästnätverk och en lätthanterad föräldrakontroll som ger dig innehållsfilter och surfschema. Du får också en enkel säkerhetskontroll av nätverket som kan avslöja om konfiguration eller vissa klienter innebär en risk, samt nätverksprioritering där du kan ge en eller flera enheter förtur över andra.

Lite säkerhet gratis, mer för en extra slant

Det finns slutligen också möjlighet att abonnera på Homeshield Pro, TP-links prenumerationstjänst som ger routern inbyggt virusskydd, extra funktioner för föräldrakontrollen och förstärkt brandvägg. Det kostar 65 kronor i månaden eller 609 kronor per år. Du kan prova på det i 30 dagar först och se om du tycker det är värt att fortsätta.

Som fristående 4g-router är Deco X20-4G en av de dyrare, men med tanke på vad du får för pengarna är det svårt att klaga. Wifi 6-stöd, smidig mesh-kompatibilitet, hög användarvänlighet och många bra funktioner gör den till en höjdare.

Synd bara att den inte går hela vägen och också introducerar 5g. Men då hade å andra sidan priset säkerligen gått upp. Det är också mer intressant i en router du kan bära runt. På många platser i landet kommer 5g-täckning inte bli aktuellt på många år. 

Homeshield
Har du inte uppgraderat till Homeshield Pro tycker appen om att påminna dig om det. Det kan vara lite irriterande, men mycket tjat går att välja bort.

Specifikationer

Produktnamn: TP-link Deco X20-4G
Testad: September 2021
Tillverkare: TP-link
Mobilt bredband: LTE cat 6, upp till 300 Mbit/s ner, 50 Mbit/s upp
Sim-kortläsare: Nano sim
Wifi-protokoll: Wifi 6
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 1201 Mbit/s
Anslutningar: 3 st gigabit wan/lan
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps.
Automatisk failover: Från ethernet till mobilt
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk, QoS, virusskydd (tillval), mesh-stöd, smarthems-kontroll
Användargränssnitt: App
Fjärradministration: Ja
Storlek: 10,5 x 10,5 x 16,7 cm
Rek. Pris: 2 290 kr (huvudenhet), 1 290 kr (mesh-nod X20)
Aktuellt pris: 1 890 kr på Netonnet

Mätresultat

4g hastighet, upp: 51 Mbit/s
4g hastighet, ned: 29 Mbit/s
4g svarstid: 34 ms
Hastighet, 5 GHz till fiber: Upp till ca 620 Mbit/s
Räckvidd, 5 GHz, 1 innervägg*: 14 meter
*Längsta avstånd innan hastighet understiger 200 Mbit/s

Betyg: 5 av 5