Tänk dig att en begravningsbyrå gör en broschyr med serietidningstypsnittet Comic Sans eller att Synskadades riksförbund använder det snirkliga Palace Script i hela sin medlemstidning.

Ingen formgivare vid sina sinnens fulla bruk skulle välja något sådant. Vilka typsnitt man väljer är viktigt, och det påverkar både läsbarheten och känslan i ett dokument.

Var försiktig

En viktig grundtanke när man väljer typsnitt handlar om försiktighet. Ett vanligt nybörjarmisstag brukar vara att använda för många olika typsnitt, vilket gör dokumentet rörigt och oproffsigt. Att begränsa sig till ett typsnitt för rubriker och ett för själva huvudtexten (brödtexten) är ofta lagom.

Det är också viktigt att vara försiktig med fet och kursiv stil, understrykningar, skuggor, konturer och andra roliga texteffekter. Även de här skapar ett oprofessionellt intryck om de används för mycket och utan tanke.

Det kan också vara frestande att ändra färg och lägga på olika roliga bakgrundsplattor, men det här är också något som bör användas med försiktighet. Det viktiga är ju att texten går att läsa, och allt annat än svart text på en vit (eller mycket ljust tonad) bakgrund försämrar läsbarheten.

Läsbarheten påverkas också av vilket typsnitt man väljer. Många ”roliga” typsnitt är svåra att läsa om man använder dem för den längre texter.

Hämta gratis

I operativsystemet Windows 10 ingår ett stort antal typsnitt (eller teckensnitt, som är det ord Microsoft har valt att använda i sina menyer). Om du inte nöjer dig med dem går det att hämta fler på nätet. Det finns gott om sajter med gratis typsnitt och det är varken svårt att hämta eller installera dem.
I vårt exempel använder vi Fontsquirrel, men konkurrenterna har ungefär samma upplägg:

www.fontsquirrel.com

1. Surfa till www.fontsquirrel.com. Om du vet typsnittets namn kan du använda sökfältet till höger, och du kan också få inspiration av de som visas på förstasidan.


Fontsquirrel

2. För att hitta rätt bland alla typsnitt kan du trycka på Font lists lite längre ned. Här kan du exempelvis visa de mest populära typsnitten (Most Popular) eller sådana som passar ett visst språk (Languages). Alla typsnitt har nämligen inte stöd för exempelvis Å, Ä och Ö.

Du kan också hitta en viss sorts typsnitt under Find fonts. Här kan du exempelvis välja att bara visa olika handstilstypsnitt (Script) eller sådana som ser ut som en skrivmaskin (Typewriter). Du kan också visa typsnitt utifrån deras etiketter (Tags).


Fontsquirrel

3. För att få mer information om ett typsnitt klickar du på det. Du får nu se exempel på hur det ser ut och i vilka varianter det finns (kursiv, fet med mera). Ladda ned typsnittet med Download-knappen uppe till höger. Om det står offsite betyder det att du laddar hem den från någon annan sajt.


Fontsquirrel

4. Det du sparar är en komprimerad fil. Du packar upp den genom att högerklicka och välja Extrahera alla, Extrahera.

Öppna den nya mappen så ser du en textfil med information plus själva typsnittsfilen. Dubbelklicka på den senare så visas exempel på hur typsnittet ser ut och om det klarar svenska tecken.

Om du är nöjd trycker du på Installera. I vissa fall finns det separata filer för exempelvis fet och kursiv stil – och dessa måste installeras separat. Det går dock att markera alla filer, högerklicka och välja Installera.


Fontsquirrel

5. Vill du ta bort ett typsnitt? Tryck på Startknappen nere till vänster och öppna Inställningar. Gå till Anpassning, Teckensnitt och leta upp det du vill ta bort. Öppna typsnittet och välj Avinstallera.


5 tjänster för gratis typsnitt

  • 1001 Free Fonts. En av nätets äldsta typsnittstjänster. Här finns både gratistypsnitt och sådana som kostar pengar. www.1001freefonts.com
  • Dafont. Hitta rätt bland 60 000 typsnitt. De flesta är gratis, men en del är sådana som kostar pengar. www.dafont.com
  • Fontspace. Typsnittsbank med 80 000 fria typsnitt. www.fontspace.com
  • Fontsquirrel. En gratissajt där alla typsnitt även får användas i kommersiella sammanhang (se guiden ovan). www.fontsquirrel.com
  • Google Fonts. Googles samling med gratis typsnitt. De kan både användas för webb och papper. fonts.google.com