Testad produkt: Lenovo Ideacentre 5i
Pris: 10 490 kr på Elgiganten

Lenovo är kanske inte en tillverkare vi vanligen tänker på när det gäller vågad design, även om deras bärbara Yoga-datorer på senare år har tagit ut svängarna. Men Ideacenter AIO 5i har en riktigt tilltalande form som sticker ut och direkt gör att datorn känns igen. Delar av elektroniken, till exempel kraftaggregat, sitter i basen av foten, som är en fyrkantig box i gråsvart plast.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Ideacentre AIO 5i är en bättre dator på avstånd än på nära håll. Den har en snygg, egen stil och med rätta anslutningarna, smart bonusfunktion och bättre ljud än väntat. Tyvärr dras den ner av prestanda som borde kunnat vara bättre, och en konstruktion som brister i kvalitet på nära håll.

Positivt

  • Gott om anslutningar.
  • Bra ljud.
  • Inbyggd trådlös laddare.

Negativt

  • Ligger efter i prestanda.
  • Svajig skärmupphängning.
  • Bitvis högljudd kylning.

Ifrån den sträcker sig sedan en guldfärgad metallarm som håller uppe en 24 tums skärm som även den är inramad i svart plast, med tunna skärmkanter och strama, räta vinklar. Skärmen går inte att höja eller sänka, men kan tiltas med ett gångjärn på baksidan. Under skärmen är det ungefär 1,5 centimeter extra i skärmkant, men annars är det den matta skärmytan som är i fokus.

I alla fall tills du fäller ut webbkameran. Den sitter på en panel på ovansidan och poppar snyggt upp när du vill använda den. Du kan givetvis ha den utfälld permanent om du föredrar det. Vill du ha en stilrenare skärm på skrivbordet eller är orolig för integriteten går den att ha infälld konstant. Kameran i sig är inget märkvärdig, men har bra rutiner för att hantera olika typer av ljusförhållanden, så även om den är lite brusig emellanåt så ser hudtoner bra ut.

Godkänd för bild och ljud, men inte mer

Skärmen har en ips-panel på 1920x1080 bildpunkter och god ljusstyrka för inomhusbruk. Den fungerar även i ett ljust rum med mycket infallande ljus, men kan då tappa en del i färgklarhet. Det är en bra skärm för alla former av kontorsjobb och surf, men kommer lite till korta för spel och filmvisning, även om bra betraktningsvinklar kontrast hjälper till där.

Du får också godkänt bra ljud. Högtalare sitter inbyggt i foten, vilket gör att stereospridningen inte är den bästa då element sitter tätt, men du får bra balans, ren ljudåtergivning och distinkt bas. I foten finns också en annan bonusfunktion, ovansidan av den fungerar som trådlös mobilladdare enligt qi-standard. Den är dock bökig att hitta rätt placering på ytan för att det verkligen ska ladda.

Lenovo Ideacentre

Ett par usb 3-postar och hörlursuttag sitter på sidan av skärmen för lättare tillgänglighet, och sedan sitter resten av datorns portar på baksidan under skärmfästet. Totalt får du fem usb-portar varav tre är usb 3 med 5 gigabits hastighet. Bägge usb 2-portarna går åt till medföljande mus och tangentbord som är trådbundna. De håller godkänd kvalitet, men den som är ambitiös med sin arbetsstation byter nog ut dem mot bättre själv.

Vill du hellre ansluta egna via bluetooth går det bra. Utöver bluetooth 5.0 får du också wifi 6-stöd med stabil uppkoppling. Slutligen har du fast gigabit ethernet och både in- och utgång för hdmi. Det innebär att du kan ansluta extra skärm, eller använda datorns skärm för andra bildkällor.

Desktop-processor utan fördel

Till skillnad från de flest andra allt i ett-datorer i denna storleks- och prisklass är Ideacentre AIO 5i byggd på en desktop-processor. Den lanserades från början med nionde generationens Core-processor och har sedan dess uppdaterats till Intel Core i5-10400T och slutligen Core i5-11400T. T på slutet innebär att det är en extra strömsnål modell, och du gör klokt i att inte förvänta dig någon topprestanda här.

Faktum är att laptop-processorerna i konkurrerande datorer är påtagligt snabbare. Inte minst grafikkretsarna. Det får oss att undra vad poängen med just denna processor är. En fördel har den dock: Sex kärnor och upp till tolv trådar kan vara bra för multitasking. Du får 16 gigabyte ram-minne och en medelsnabb 512 gigabytes ssd.

Den dator vi testar får nöja sig med inbyggda och relativt mediokra Intel UHD Graphics. Det går dock att köpa en modell med Geforce RTX3050-grafik och 1 TB ssd. Då kan vi dock inte garantera att den är så tyst som denna dator. Processorn verkar inte bara vara strömsnål utan också behagligt sval, så fläktar går igång sällan, men när de väl gör de är ljudet från den ganska påtagligt.

Ideacentre AIO 5i har många goda idéer och är ett snyggt bygge att ställa på skrivbordet, men vid närmare inspektion har den vissa störande element som gör att den inte kommer upp i samma nivå som en del av sina konkurrenter. Det är framförallt prestanda som halkar efter, och designen går ut över kvaliteten. Skärmen är till exempel väldigt svajigt upphängd i sin tunna arm, och den kommer lätt i svängning.

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Ideacentre AIO 5i F0G3003DMT
Testad: September 2021
Kontakt: Lenovo
Processor: Intel Core i5-11400T, 1,3-3,7 GHz hexa core
Grafik: Intel UHD Graphics 730
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 24 tum ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 3 st usb 3 gen 1 typ a, 2 st usb 2, lan, hdmi in hdmi ut, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Övrigt: Infällbar webbkamera, usb-mus och tangentbord, 2 års garanti
Operativsystem: Windows 10 Home
Ljudnivå: 0-39 dBa
Storlek: 54,1 x 18,5 x 43,1 cm
Rek. pris: Ingen uppgift
Aktuellt pris: 10 490 kr på Elgiganten

Prestanda

Cinebench r23, cpu, en kärna: 1001 poäng
Cinebench r23, cpu, alla kärnor: 4 981 poäng
Geekbench 5, cpu, en kärna: 1033 poäng
Geekbench 5, cpu, alla kärnor: 5 070 poäng
Geekbench 5, grafik: 6 801 poäng
Lagring, läsning*: 2 721 MB/s
Lagring, skrivning*: 1 222 MB/s

*Maximal uppmätt hastighet, verklig hastighet varierar

Betyg: 3 av 5