Testad produkt: MSI Modern AM271P
Pris: 13 379 kronor hos Techinn.com

Företaget MSI har på senare år har breddat sig som datorleverantör i Sverige, från gaming till produktivitet. De har dock alltid haft ett litet utbud av mer kontorsinriktade datorer vid sidan av. Nya 27-tums allt i ett-datorn Modern AM721P är en av dessa. Den bjuder på en hel del smarta lösningar som vi inte ser i andra modeller i denna prisklass. Vår testade dator, den enda konfiguration vi ser ut att hitta i svenska butiker, kostar 13 990 kronor.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är en dator byggd för långa arbetspass på kontoret. Dess höjbara fot och stora uppsättning anslutningar är ett klart plus, och extra lång garanti är allt annat än fel. Vi hade dock hoppats på tystare kylning och en snäppet bättre bildskärm. MSI har också en del detaljer i design och mjukvara som kan filas på.

Positivt

  • God ergonomi med höjbar fot.
  • Gott om externa anslutningar.
  • Ett par smarta bonusfunktioner.
  • Tre års garanti.

Negativt

  • Konstant fläktkylning.
  • Pixligt med 1080p på 27 tum.
  • Dåliga högtalare.
  • En del märkliga designval.

Med tunna skärmkanter känns den inte så stor att ställa på ett skrivbord. Vi gör ingen större skillnad mellan 24 och 27 tum, då det mest handlar om hur långt från dig på skrivbordet den bör stå. Eftersom det är 1080p-upplösning så vinner du här inget på en större skärmyta. Den blir ärligt talat på tok för pixlig om du har den nära dig för att få glädje av den stora ytan. På lagom avstånd ger den en fin upplevelse, både för webbsidor, dokument och media.

Skärmen har neutrala färger med snygg vitpunkt, och färgomfånget uppges ligga nära srgb-standard, vilket också uppspelning av film indikerar. Vi får full färgrepresentation av video i bluray-kvalitet. Någon hdr eller extra färg för mediejobb får vi dock inte. Ljusstyrkan på runt 300 cd/m2 räcker utmärkt för inomhusbruk, och det här är ju knappast en dator du tar med dig ut i det fria. Betraktningsvinklarna i ips-panelen är goda och vi ser inte uppenbara problem med ojämn bakbelysning.

Datorns högtalare är vi inte lika förtjusta i. De har en tunn och platt ljusbild som saknar både bas och detaljer i mellanregister och diskant. Så förutom mus och tangentbord kan du behöva plugga in ett par skrivbordshögtalare.

Justerbart för ergonomin

Datorn har inget special-fäste för foten, utan det är av vesa-standard. Det innebär att foten skruvas fast baktill och att du också kan använda andra fötter, stativ och väggfästen än de som medföljer – men det som medföljer är bra. Stabilt, snyggt, rejält höj- och sänkbart och med stor vinkel för tilt bakåt. Foten känns lite malplacerad designmässigt, den är snygg och silvrig, medan resten av chassit är i enkel mattsvart plast. Det är varken snyggt eller fult, men så kompakt det kan vara för formatet.

MSI Modern AM271P baksida
Baksidan med uppgraderingslucka, styrpinne för skärminställningar, vesa-fot och externa portar.

Den har gott om externa portar, fyra usb 3-portar med 10 gigabits hastighet på ena sidan, två av typ c och två av typ a. Samt två usb 2-portar riktade bakåt. De är antagligen främst till för att plugga in mus och tangentbord. Det är dock något du får skaffa själv, det ingår inte i paketet.

Du får hdmi både in och ut, dessutom är datorn extra behändig som skärm för extern bildkälla då den har en "vanlig" skärmkontrollmeny med hjälp av ett styrkors på baksidan. Via dem kommer du åt färgprofiler, ljusstyrka och sådant som du annars styr inifrån datorn med program. Det är det inte ofta en allt i ett-datorer har.

Datorn har ingen inbyggd webbkamera, det kommer istället med en lös kamera som du kan montera ovanpå skärmen om du vill. Den tar upp ytterligare en usb-port, men lyckligtvis har datorn en port specialplacerad på ovansidan just för det. Kameran är bättre än de flesta inbyggda. 1080p-upplösning och snygg skarp bild utan brus och släp. Den inbyggda mikrofonen i kameran håller också god klass. Men den har ett problem: sätter du den i ovankant av skärmen täcker den några millimeter av skärmytan. Det känns som en märklig designmiss.

Prestanda enligt förväntan

Prestanda är i samma klass som de flesta allt i ett-datorer mellan runt 10 000 och 15 000 kronor. Du får i stort sett grundläggande laptop-prestanda, med samma hårdvara som sitter i ultralätta till halvstora bärbara datorer. Här en fyrkärnig Intel Core i7 av strömsnål typ. Med 16 gigabyte minne, och en halvsnabb 512 gigabyte ssd matchar den de flesta liknande datorer vi testat på senare tid.

Avsaknaden av extra grafikkort hade varit ett minus förr, men med senaste generationen Intel Iris Xe-grafik så kommer Intel långt på egen hand. Den ger en extra skjuts i en del program som Photoshop. Du bör dock inte spela spel på datorn, mer än enskilda äldre titlar.

MSI Modern AM271P kamera
Lös, och bättre, webbkamera istället för en inbyggd i skärmen. Bra idé, men klumpigt genomfört.

En intressant detalj på baksidan är en lucka som går att skruva loss. Bakom den sitter en släde som går att dra ut, montera en 2,5 tums extra ssd eller hårddisk i, och trycka in. Det hör inte till vanligheterna numera att en allt-i-ett eller bärbar dator är så lätt att uppgradera, om det ens alls är möjligt. Så det är ett klart plus.

Datorn kommer med en hög extra program, både sådana som är mervärden och sådana som vi hellre varit utan. Du får fyra enklare program för foto- och bildredigering från Cyberlink, men sedan du också en knippe påtaglig bloatware. Det går lite emot business-framtoningen som datorn för övrigt har, men den som är Windows-van bör inte ha några problem att rensa upp i systemet.

Specifikationer

Produktnamn: MSI Modern AM271P 11M-023EU
Testad: September 2021
Kontakt: MSI
Processor: Intel Core i7-1165G7, 2,8-4,7 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 27 tum ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 1080p, usb-modul
Anslutningar: 2 st usb 3 gen 2 typ c, 2 st usb 3 gen 2 typ a, 2 st usb 2, lan, hdmi in, hdmi ut, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1
Övrigt: Höjbar skärm, linsskydd för webbkamera, expansionsplats för lagring, 3 års garanti
Operativsystem: Windows 10 Pro
Ljudnivå: 32-38 dBa
Storlek: 61,1 x 19 x 43-56,4 cm
Rek. pris: Ingen uppgift
Pris: 13 379 kronor hos Techinn.com

Prestanda

Cinebench r23, cpu, en kärna: 1 519 poäng
Cinebench r23, cpu, alla kärnor: 5 447 poäng
Geekbench 5, cpu, en kärna: 1 543 poäng
Geekbench 5, cpu, alla kärnor: 5 344 poäng
Geekbench 5, grafik: 17 136 poäng
Lagring, läsning*: 2 486 MB/s
Lagring, skrivning*: 1 812 MB/s

*Maximal uppmätt hastighet, verklig hastighet varierar

Betyg: 4 av 5