Testad produkt: D-link DWA-X1850
Pris: 599 kronor hos Kjell & Co

Wifi 6 har nu mer eller mindre tagit över som den nya standarden för trådlösa nätverk, och vi börjar till och med se en uppgradering introduceras, wifi 6E. Alla nyare och bättre laptops och mobiler kör wifi 6, och routrarna för det blir allt vanligare, och allt mer prisvärda. Fram tills nu har det dock inte funnits något enkelt sätt att uppgradera till wifi 6 för din stationära pc eller laptop.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med D-link DWA-X1850 kan den som inte vill in och meka i datorn fortfarande lätt uppgradera till wifi 6, och det kostar inte skjortan. Prestanda är inte extrem, men väl godkänd, så länge du håller dig till just wifi 6. Och varför ska man annars ha den?

Positivt

  • Lätt att installera
  • Stabila wifi 6-prestanda
  • Behändig och portabel
  • Bra pris

Negativt

  • Inte absoluta topphastigheter
  • Endast för Windows
  • Något kort räckvidd mot wifi 5

Du har kunnat skruva upp dem och installera pci express-kort, men så krångligt ska det inte behöva vara. Wifi 5 kan du få till datorn med en enkel usb-pinne. Så varför inte samma sak för wifi 6? Det har varit krångligare, då den nya tekniken kräver mer avancerad hårdvara och antenner. Men nu börjar nya snabba nätverkskort på usb dyka upp. Vi har testat den allra första som släpptes, DWA-X1850 från D-link.

Läs även: Bästa wifi 6-routrarna just nu

Det finns att köpa nu, och kostar 599 kronor i flera stora butiker. Det du får i den lilla boxen är en bred och avlång usb-pinne, en knapp decimeter lång och tre centimeter bred. Det kan vara lite otympligt om du vill ha den till en laptop, och är inget som kan sitta i permanent, utan då får du plugga in det vid behov. Men i jämförelse med den enda andra wifi 6-enhet på usb som vi hittills sett, USB-AX56 från Asus, så är den kompakt.

Läs även: Test av billiga wifi 6-routrar

Pinnen innehåller allt du behöver. Förutom en väldigt kortfattad installationsguide är det allt. Men mer behövs inte. Vi pluggar in den i ett usb-uttag, och den dyker upp som en usb-lagringsvolym. Där ligger ett installationsprogram som körs snabbt, och sedan är vi igång.

Inte för alla datorer

Har du redan wifi i datorn, om du uppgraderar från gammalt och långsamt nätverk, så kan du behöva gå in i Windows nätverksinställningar och inaktivera det innan DWA-X1850 tar över. Du behöver dock köra programmet för att kortet ska fungera, och det är enbart för Windows 10-datorer. Och, antar vi, kompatibelt med kommande Windows 11. Det finns i skrivande stund inga drivrutiner för till exempel Linux och Mac.

D-link DWA-X1850 i handen
D-link DWA-X1850 är inte särskilt stor, och utformad så den lätt slinker ner i en ficka.

DWA-X1850 kräver en usb 3-port för att du ska kunna utnyttja hela dess kapacitet och prestanda, men den går också i nödfall att köra i en usb 2-port. Det enda som behövs är att porten har fem volts spänning.

Efter en installation har vi sedan wifi 6-kapacitet i datorn, och det är bara att logga in på valfritt nätverk. Vi testar först DWA-X1850 med en snabb stationär pc, placerad på tio meters avstånd från en av de mest kraftfulla hemmaroutrarna på marknaden, Netgear Nighthawk DX12. Hastighet och svarstider på 5 GHz wifi 6 blir ett omedelbart lyft.

Snabb, men inte extrem

Även med en relativt tjock innervägg mellan oss och routern och ungefär sju meters avstånd, ligger hastigheten stabilt över 500 Mbit/s. Det är lika snabbt som med de mobiler och en laptop med wifi 6-stöd som vi testar i samma rum.

Vi testar även att plugga in den i en laptop och köra DWA-X1850 istället för datorns interna wifi 6. Då kan vi testa den på lite olika avstånd. Topphastigheten med DWA-X1850 ökar inte nämnvärt, medan datorns interna wifi, baserat på Intel AX200, presterar lite bättre. Det kan bero på att chipsetet i D-links pinne bara stödjer 80 MHz kanalbandbredd, medan Intels har stöd för 160 Mhz.

I teorin innebär det 1,2 mot 2,4 gigabit i bandbredd, men i verkliga livet, med störningar och olika signalstyrka att tampas med, blir inte skillnaderna så stora. Det viktigaste, stabil och säker uppkoppling, med kortare svarstider och hastighet och räckvidd långt över wifi 5, får du utan problem. Även två rum bort från routern får vi hastighet på över 200 Mbit/s, förutsatt att vi pratar med en router som levererar det, givetvis.

D-link DWA-X1850 i dator
Ansluten till en stationär pc sticker den ut en knapp decimeter. Men det är ju marginal som datorn ändå ska ha baktill för kylningens skull.

Ligger efter med wifi 5

Det är dock en sak som DWA-X1850 inte är lika bra på, och det är att ansluta till wifi 5. Den stödjer givetvis protokollet, men det är uppenbart att det begränsade antennutrymmet har optimerats för wifi 6. Ställer vi en wifi 5-router på samma plats som wifi 6-routern och försöker kommunicera med den istället är räckvidden kortare och hastigheten lite lägre än med andra datorer och laptops i samma rum.

Så det här är en pinne för wifi 6 och inget annat. Och det är ju troligen så den kommer att användas, så det är ingen direkt nackdel. Du köper inte en wifi 6-uppgradering till datorn om du inte har en wifi 6-router och vill utnyttja den till max. Och har du DWA-X1850 för att få bättre trådlös prestanda i en laptop kan du ju alltid rycka ur den och köra på internt nätverkskort om du ska ansluta till andra wifi än ditt egna snabba.

DWA-X1850 är både i vissa situationer otympligt stor, och kan bli varm vid intensiv nätverkstrafik. Men är du på jakt efter ett enkelt sätt att uppgradera en pc till den nya tekniken är det den hittills smidigaste lösningen vi sett, och den är både snabb nog och inte allt för dyr.

Specifikationer

Produktnamn: D-link DWA-X1850
Testad: September 2021
Tillverkare: D-link
Produkttyp: Nätverkskort
Gränssnitt: Usb 3 gen 1
Wifi-typ: Wifi 6, 2x2 MIMO, 2,4 + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 1200 Mbit/s
Säkerhet: Wpa2, wpa3.
Uppmätt hastighet, wifi 6: 898 Mbit/s, 3 meters avstånd på 5GHz
Uppmätt hastighet, wifi 5: 475 Mbit/s, 3 meters avstånd på 5GHz
Räckvidd, wifi 6: Ca 22 meter på 5GHz
Räckvidd, wifi 5: Ca 12 meter på 5GHz
Systemkrav: Dator med Windows 10, ledig usb 3-port
Storlek: 95,5 x 30 x 12,7 mm.
Vikt: 24 gram.
Pris: 599 kr hos Kjell & Co

Betyg: 4 av 5