Testad produkt: 
Pris: 39 990 kronor på Inet

Razers Blade-datorer har alltid pressat in mycket prestanda i ett snyggt och slimmat chassi, med datorer som ofta passar bra både för gaming och andra krävande arbetsuppgifter. Årets upplaga Blade-datorer fortsätter på samma spår, och när vi testar en Blade 15 Advanced har vi flera modeller att välja mellan. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med bästa möjliga komponenter, elegant design och byggkvalitet i toppklass hade denna dator alla förutsättningar att vara en fullträff. Men den lyckas inte riktigt motsvara de förväntningarna, utan är bara bra där den kunde vara fantastisk. Det som saknas är bättre verktyg för egen kontroll av skärm och prestanda, samt att processorn levererat hundra procent av vad den borde kunna. Nu är den fortfarande tveklöst snabb, men inte riktigt i tätposition.

Positivt

  • Kraftfull, speciellt grafiken
  • Extra snabb ssd
  • Snygg oled-skärm
  • Utmärkt tangentbord och musplatta

Negativt

  • Underpresterar något för en Core i9
  • Begränsad skärmkontroll
  • Bitvis högljudd kylning
  • Relativt dyr

Razer Blade 15 Advanced är en påkostad laptop i typisk Razer-stil, med rena linjer och raka vinklar, slimmat chassi i massiv, mörktonad aluminium, och en grönt glödande Razer-logga mitt i skärmlocket. Det är hög kvalitet i alla detaljer, från gångjärn och portar till musplatta och tangentbord.

Tangentbordet har fullt programmerbar rgb-bakbelysning som både kan ställas in för individuella program och spel, och synkas till sådant som musik, reagera på knapptryck och en mängd andra effekter. Det sköts från programmet Razer Synapse i en avdelning kallad Chroma Studio, som ger dig stor frihet att designa dina egna ljuseffekter, men som är ganska svårt att sätta sig in i.

Lyckligtvis finns också snabbinställningar för de enklaste lägena, så vi kan efter lite letande hitta hur vi får lugn, statisk bakbelysning. I Synapse finns också en enkel fläktkontroll. Razer har inga andra egna program installerade på datorn. Förutom Nvidias mjukvara för den kraftfulla inbyggda Geforce-grafiken, samt ljudinställning från THX, är systemet fritt från extra mjukvara. Det är helt fritt från vad vi skulle kalla bloatware.

Rätta anslutningarna, förutom en

Blade 15 Advanced har det mesta vi begära vad gäller anslutningar och uppkoppling. Du får dubbla Thunderbolt 4-portar, tre snabba usb 3 typ a-portar, snabb sd-kortläsare och hdmi 2.1-utgång. Den som lyser med sin frånvaro är fast nätverksport, vilket en del konkurrerande datorer i samma klass också har inbyggt. Å andra sidan är wifi snabb och stabil, så har du bara ett bra wifi 6-nätverk är det inget som känns som en stor nackdel.

Razer Blade 15 Advanced
Svart aluminium, raka linjer och gröna detaljer. Som vi är vana vid från Razer.

En kompakt men riktigt bra webbkamera sitter ovanför skärmen. Den levererar video i 1080p med bra ljus- och brushantering, och har också ir-funktion för säker ansiktsinloggning i datorn. Dubbla mikrofoner på vardera sida av den gör att röst fångas på ett naturligt sätt. En viss brusreducering är också aktiv som standard.

Datorns inbyggda högtalare, uppåtriktade på vardera sida av tangentbordet, ger rent och klart ljud med mycket detaljer. Den där riktiga fylligheten i basen saknas, men annars har vi inget att klaga på. Razer samarbetar med THX för att få bra surround-effekt och i en app kan vi växla mellan det och vanlig stereo, samt få enkel equalizer-kontroll. 

Extra påkostad toppmodell

Det finns tio olika modeller av Blade 15 Advanced ute i svenska butiker, med pris från cirka 27 000 upp till precis under 40 000 kronor. Förutom olika prestanda med variationer för processor, ram-minne, grafikkort och lagring, så har de också olika bildskärm. Den finns med både 1080p och 1440p ips-skärmar med extra korta svarstider och hög bildfrekvens, upp till 240 Hz.

Den mest påkostade toppmodellen som vi testat här har dock inte det, utan en oled-panel med 4k-upplösning och pekskärm. Det är också den enda av dem som har en Intel Core i9-processor istället för en Core i7. Det gör den till en dator bättre lämpad för kreatörer och medieskapare än för den som bara vill spela spel. Skärmen har 60 Hz frekvens, vilket säkert räcker för de flesta som spelar spel, men det är inte huvudsyftet med den.

Istället är det dess hundraprocentiga kontrast, höga punkttäthet och stora färgomfång som sticker ut, med full matchning mot dci-p3-färgskala och vad som utlovas vara hög färgkorrekthet. Exakt vad det innebär är dock inte helt klart. Skärmen har en förkalibrerad profil som kort och gott heter ”razer”. Men den har inget sätt att byta mellan olika färgprofiler eller justera färginställningar manuellt.

Razer Blade 15 Advanced baksida
Lysande loggan i skärmlocket går att släcka ner. Men även då syns dess neonfärger på långt håll.

Skapa eller spela? Både och!

Oled-versionen av Blade 15 Advanced står listad som en av Nvidias så kallade Creator Ready laptops, men den som skickats till oss har inte de rätta drivrutinerna för det, utan är installerad med senaste Game Ready-drivrutinerna. Loggar du in på Geforce Experience-appen är det dock enkelt att byta till Creator-drivrutiner. Skillnaden på dessa är att Game Ready är mer optimerat för att maxa prestanda i de senaste spelen, medan Creator-drivrutiner fokuserar på stabilitet för produktionsprogram.

Egentligen är det inte så stor skillnad på dem, och du kan utan problem spela spel även med Creator-mjukvaran. Speciellt eftersom du här inte har någon orsak att vilja maxa bildfrekvensen över 60 fps. Och det kan du för det mesta i spel, för Razer slösar verkligen inte med hårdvaran här.

Den har 32 gigabyte ram-minne, samt en terabyte ssd som egentligen är två stycken 512 gigabytes-enheter i raid-konfiguration, vilket gör att läs- och skrivhastigheterna ökar. Slutligen sitter här laptopversionen av Geforce 3080 med 12 gigabyte grafikminne, det snabbaste i grafikväg du kan stoppa in i en bärbar dator just nu.

Oväntat prestandatak

Så prestanda är mist sagt höga. I alla fall i teorin. Men datorn presterar inte så bra i våra benchmarkmätningar som vi hoppats på. Prestanda i enkärniga operationer, både på kort tid och under uthållighetstest, är exemplarisk, men när alla kärnor går igång landar den på en påtagligt lägre nivå än andra datorer med samma processor som vi testat.

Vi hittar ingen uppenbar orsak till det, processorn kör i det högre tdp-läge den kan konfigureras i, och kylningen verkar inte hålla tillbaka. Det innebär inte att den är långsam, men snarare i nivå med en Core i7-processor i dessa moment. Det är fortfarande enormt mycket kraft för de flesta arbetsuppgifter, och definitivt för spel där grafikkortet är det som drar tyngsta lasset.

När datorn går som varmast kan den bli högljudd, men så länge inte grafikkortet hårdbelastas blir den aldrig särskilt varm att jobba på. Efter en längre spelsession blir tangentbordet irriterande ljummet, men inte obehagligt eller oroande varmt. Likaså kan undersidan bli extra varm när batteriet laddas. Det innebär i och för sig att det går relativt snabbt.

Razer Blade 15 Advanced tangentbord
Full koll på bakbelysningen. Du kan kontrollera den per knapp och justera färgton och ljusstyrka i detalj.

Godkänd batteritid

Inga högpresterande laptops i denna klass har särskilt lång batteritid, men Razer får klart godkänt. Vi kan jobba med tunga uppgifter i två till fyra timmar utan att behöva leta vägguttag, mycket beroende på skärmljusstyrkan. Sedan är datorn dock inte så bra på att spara ström i lågintensivläge. Men vi ger inte avdrag för det i den här typen av dator, som för det mesta är inkopplad eller körs dockad.

Razer levererar som vanligt byggkvalitet i toppklass, ett rent system och de rätta komponenterna. Skärm, ljud och webbkamera är riktigt bra och kvalitet i tangentbord och framför allt musplatta är oklanderlig. Men denna toppmodell av Blade 15 Advanced tappar lite mark jämfört med andra kreatörsinriktade laptops son vi testat under året. Uppmätta prestanda matchar inte vad den skulle kunna göra på pappret.

Den undviker dock märkliga konfigurationsmissar som gjorde att den lyxlaptop från Razer som vi testade för ett år sedan inte fick toppbetyg. Det ränns som om Razer lärt sin läxa och satsat på rätta hårdvaruvalen. Framför allt mer minne.

Kylningen är mer påträngande än vissa av konkurrenterna, och vi hade hoppats på mer möjlighet att anpassa och kontrollera den i grunden så bra skärmen. Priser frestar också på, men vill du ha bästa laptop-grafikkortet i datorn för att både kunna jobba effektivt och spela spel kompromisslöst i 4k på en briljant oled-skärm, så kanske det är värt det.

Specifikationer

Produktnamn: Razer Blade 15 Advanced RZ09-0409CN53-R3N1
Testad: September 2021
Tillverkare: Razer
Processor: Intel Core i9-11900H, 2,5 GHZ octa core
Grafik: Nvidia Geforce RTX 3080, 16 GB
Minne: 32 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd, plats för sd
Bildskärm: 15,5 tum blank oled, 3840x2160 bildpunkter, 16:9, multitouch
Webbkamera: 1080p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, 3st usb 3 gen 2 typ a, hdmi 2.1, headset
Trådlöst: wifi 6, bluetooth 5.2
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Ansiktsigenkänning, rgb-tangentbord
Ljudnivå: 0-44 dBa
Batteritid: 2 tim 40 min (hög belastning), 7 tim 30 min (låg belastning)
Storlek: 35,5 x 23,5 x 1,7 cm
Vikt: 2,1 kg
Rek. pris: 39 990 kr
Aktuellt pris: 39 990 kronor på Inet

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 8 580 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 592 poäng
Geekbench 5, cpu: 7 172 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 651 poäng
Geekbench 5, grafik: 110 865 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 17 893 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 8 966 poäng
3dmark Port Royal (Strålspårning): 5 745 poäng
Disk, läsning: upp till 6 976 MB/s
Disk, skrivning: upp till 4 989 MB/s

Betyg: 4 av 5