5, 6 och 11. De här siffrorna kommer att spela en stor roll för oss teknikkonsumenter det närmaste året – oavsett om vi ska köpa datorer, routrar, mobiltelefoner eller andra nya prylar.

Siffran 5 handlar om 5g. Den femte generationens mobilt internet rullas just nu ut på bred front med löften om högre hastighet och bättre stabilitet. Även om 5g bara finns i storstäderna har tekniken blivit ett köpargument när vi väljer mobiltelefon – och under året har tekniken lanserats även i budgetmodellerna.

6:an handlar om routrar med wifi 6. Ja, branschen har ändrat gamla tiders obegripliga namngivning av trådlösa nätverk, så den standard som hette ”ieee 802.11ac” har nu efterträtts av wifi 6. Förutom ett smidigare namn ger wifi 6 längre räckvidd och högre hastighet.

11 syftar förstås på Windows 11. Från och med nu börjar Microsoft rulla ut efterträdaren till Windows 10, och förutom ett nytt utseende och nya funktioner ställer Windows 11 också högre krav på våra datorer. Det här är en stor skillnad jämfört med Windows 10, som i sex års tid har gett oss automatiska uppdateringar som fungerar på alla datorer.

Gemensamt för de tre tekniknyheterna är att de kräver att vi tar fram plånboken. 5g fungerar inte i gamla mobiler utan vi måste köpa nytt. När det gäller wifi 6 räcker det inte med att investera i en ny router – det krävs dessutom nya mobiler, surfplattor och datorer som har stöd för den nya tekniken.

Även Windows 11 ställer som sagt höga krav på hårdvaran. Själv har jag sju datorer som jag använder i olika testsammanhang och ingen klarar av Windows 11.

Just nu är det med andra ord köpläge, och ska du handla ny teknik är det klokt att se till att den klarar 5:an, 6:an och 11:an. Men även om branschen vill få dig att tro något annat så är det faktiskt inget måste att byta ut alla prylar.

När vi bytte från gsm till 3g i våra mobiler innebar det ett enormt prestandalyft, och samma sak gällde övergången från 3g till 4g. En ny mobiltelefon gjorde det möjligt att göra helt nya saker. En 5g-mobil är inte alls lika revolutionerande. På samma sätt lär många ta emot wifi 6 med en gäspning, i alla fall om du har en wifi 5-router (ac) i dag.

För många är internet helt enkelt tillräckligt snabbt redan i dag – och då finns det inga skäl att snabbt byta.

Även när det gäller datorer kan vi sitta still i båten. När Windows 10 lanserades fanns det starka skäl att snabbt byta upp sig. Gamla Windows-versioner som XP och Vista hade så dålig säkerhet att det var en risk att behålla dem. Så är det inte i dag.

Windows 10 är fortfarande ett modernt och säkert system – och Microsoft har lovat uppdateringar fram till 2025. Det är med andra ord tryggt att köra sina gamla datorer många år till.

5:an, 6:an och 11:an kommer att göra alla prylar lite bättre. Men de tre siffrorna ger ingen anledning till oro.

Läs mer om Windows 11