Testad produkt: Huawei Mateview 28
Pris: 6 495 kr på Dustin Home

När mobilsortimentet har motvind väljer Huawei att bredda sortimentet till annan elektronik. Vi har bland annat sett smarta klockor, pc-datorer och routrar från tillverkaren. Nu är det även dags för datorskärmar. Först kom en enklare 24-tummare, och nyligen har två skärmar till dykt upp i butiker: gamingskärmen Mateview GT och lyxiga kontorsskärmen Mateview 28 som vi testar här.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Den är snygg som få och har många roliga funktioner som möjliggör flexibelt jobbande. Bildkvaliteten går inte heller av för hackor, även om den har vissa begränsningar. I rätt sammanhang, på ett skrivbord med kontorsjobb som huvudsyfte, är Mateview 28 lysande, och det till ett inte hutlöst pris. Men ett par av dess småfunktioner håller inte toppnivå, och tänk efter en extra gång om 3:2-formatet passar dig innan du slår till.

Positivt

  • Läcker design och hög byggkvalitet
  • Allmänt god bildkvalitet
  • Smidiga menyer
  • Många extra funktioner

Negativt

  • Få inställningsmöjligheter
  • Alla bonusfunktioner inte lika bra
  • Inte optimal för media eller spel
PC för Alla rekommenderar

Det som först sticker ut med Mateview 28 är dess både snygga och iögonfallande formgivning, en slimmad, platt rektangel klädd i aluminium med kromglänsande detaljer, upphängd i en höj- och sänkbar fot som är lika elegant den. All elektronik och anslutningar sitter i nedre delen av foten. Den passar perfekt på offentlig plats om det ska se extra flådigt ut. Eller om du bara vill ha ett snyggare skrivbord än kollegorna.

Skärmen kommer helt förmonterad och det är bara att ställa upp den på skrivbordet. Det innebär att skärmdelen inte går att lossa och fästa i annan upphängningsanordning med vesa-fäste. Den här ställer du upp och pluggar in till datorn och till medföljande strömadapter precis som den är. Du får även en tiltfunktion i skärmfästet, men får klara dig utan vridning i sidled eller pivot-funktion.

Skärmen matas med ström via en usb-c-port på baksidan, där vi också hittar en hdmi och en mini displayport. Den ska inte förväxlas med usb-c-porten på sidan av foten, som är för ytterligare displayportsignal och/eller usb-data till en dator. Då fungerar den också som usb-hubb till två typ a-portar strax ovanför.

Huawei Mateview 28 baksida
Huawei Mateview 28 är lika snygg bakifrån som framifrån. Kanske till och med snyggare.

Mer än en vanlig bildskärm

I foten sitter ett inbyggt högtalarpar på 2x5 watt. De levererar ingen tung kraft eller bländande hifi-kvalitet, men bättre än de flesta som brukar vara inbyggda i kontorsskärmar. Helt okej för att ha som ljud till ett och annat videoklipp, lite bakgrundsmusik eller till ett videosamtal. Men nej, du får ingen mäktig bio- eller spelupplevelse från dem. Om nu någon trodde det.

Skärmen har även inbyggda mikrofoner, dubbla för att kunna få brusreducerad ljudupptagning på upp till fyra meters avstånd. Mikrofonen låter tyvärr inget vidare och har en tendens att få grötig ljudbild med påtagliga anti brus-artefakter även när vi sitter rakt framför skärmen. Eftersom du ändå inte har en webbkamera i skärmen, satsa hellre på en sådan med bra mikrofon inbyggd istället.

Huawei nöjer sig inte med det. Skärmen har också inbyggt wifi, så du kan ansluta trådlöst med Miracast-kompatibla enheter som en Windows 10-dator eller en smart telefon. Av någon anledning går det också att ansluta skärmen till ditt lokala nätverk, men vi kan inte riktigt lura ut vad syftet med det är. Kanske är det en Huawei-specifik funktion, precis som den nfc-läsare som sitter i foten som du kan använda för att snabbkoppla och spegla skärmen. Men bara med vissa Huawei-mobiler.

Huawei Mateview 28 meny
I inställningsmenyn hittar vi många möjligheter vi inte vanligen ser i bildskärmar. 

Muskontroll eller pek och svep

Dessutom har den inbyggd bluetooth och du kan ansluta tangentbord och mus till den. Om skärmen inte har en aktiv bildkälla kan du då använda musen för att navigera dess inställningsmenyer i helskärm, men det är inte huvudsyftet. Du kan framför allt använda dessa till en dator inkopplad med usb till skärmen, som om de var anslutna till usb-hubben.

Inställningsmenyn kontrolleras annars vanligen med en smidig pekyta på undersidan av skärmen. Med bildkälla igång får du upp en mer typisk halvgenomskinlig minimeny som då kontrolleras med pek och svepgester. Det är intuitivt och lättanvänt, men kan ibland gå irriterande långsamt.

Mateview 28 har bildförhållandet 3:2, som vi sett en del av i bärbara datorer, bland annat Huaweis egna samt Microsoft Surface, men inte så ofta i skrivbordsskärmar. Det ger mer utrymme på höjden, och skärmen är egentligen några millimeter smalare på bredden än en konventionell 27-tumsskärm med 16:9-bild, men i gengäld högre.

Huawei Mateview 28 meny 2
Att navigera bland inställningar är lätt. Det beror dock delvis på att detaljkontrollen är begränsad.

4k och lite till

Du tappar ingenting i arbetsyta på grund av det. Skärmen kallas för en 4k-skärm, med det är 4k-upplösningen 3 840 pixlar på bredden och 2 560 pixlar, mer än vanlig 4k, på höjden. På armslängds avstånd är bilden utmärkt skarp.

Det är en smaksak om du uppskattar formatet eller kanske hellre väljer en bredbildsskärm. 3:2-bild gör att du kan få plats med extra arbetsfält i produktionsprogram, till exempel en tidslinje för videoredigering, utan att den tar upp plats för bildfönster och andra kontroller. Det ger också mer plats på höjden och mindre orsak att behöva scrolla i webbsidor och kontorsdokument.

Å andra sidan ger det inte samma möjlighet att jobba med många fönster eller verktygsfält sida vid sida. Vill du ha Mateview 28 som mediaskärm så får du då också en hel del outnyttjad yta, eftersom det mesta i videoväg är 16:9 eller ännu bredare. Men från skärmens övriga egenskaper är det uppenbart att det är en skärm tänkt att först och främst jobbas på.

Huawei Mateview 28 Anslutningar
Alla anslutningar sitter vid basen av foten.

Mycket färg, mindre kontroll

Den har visserligen bra färgomfång för video, med fullt srgb-stöd och tillräckligt nära dci-p3-standard för att vi skulle säga att den matchar det. 10 bitars färghantering gör också att vi får fina nyanseringar och toningar. Färgomfånget är i själva verket lite större än dci-p3. Det märks när vi växlar mellan ett p3-läge i inställningarna till Native, och gröna toner får högre intensitet. Så den närmar sig där även AdobeRGB, men Huawei utlovar ingen matchning mot det eller samma höga färgkorrekthet du får i p3- eller srgb-läge.

Du har också hdr-stöd i form av Vesa DisplayHDR 400. Som vi konstaterat tidigare ger inte den standarden särskilt övertygande hdr-upplevelse, men det är i alla fall bättre än ingen hdr alls. Vi tycker också att den gör bättre ifrån sig när vi kör hdr-video än många andra skärmar med DisplayHDR 400-certifiering.

Maxljusstyrkan ligger i själva verket på runt 500 cd/m2 istället för Vesas krav på 400 cd/m2, och i ett dämpat rum räcker det för en förhöjd hdr-upplevelse. I sdr-läge är skärmen inte den ljusstarkaste, utan kommer bara upp i ungefär hälften av det. Så du kan behöva se till att du inte har starka ljuskällor som ett fönster rakt bakom dig. Skärmen har en behagligt matt yta som motverkar de flesta reflexer, men även den har sina begränsningar.

mateview snett framifrån

Skonsamt för ögonen

Den som sitter långa arbetspass framför datorn kan glädja sig åt ett bra så kallat Eye Comfort-läge som filtrerar bort vissa blåa toner utan att det nämnvärt påverkar bildupplevelsen. I alla fall inte om du bara ska surfa och köra kontorsprogram. Utöver att välja det eller en av de tre bildprofilerna srgb, p3 och Native, har du inte mer än de mest grundläggande möjligheterna att finjustera bilden. Du kan kontrollera ljusstyrka, kontrast och skärpa, samt välja mellan tre färgtemperaturlägen. Det är allt.

Så vem är Mateview 28 till för? Den har bra färgegenskaper och gott om upplösning, men inte riktigt detaljkontrollen som en professionell mediaskapare kan behöva. Den har inte heller rätta egenskaperna för spel, så då ska du kanske spana in Mateview GT istället.

Men som en extra snygg och mångsidig skärm på ett kontor eller skrivbord i hemmet är den riktigt intressant. Höga upplösningen, annorlunda formatet, lyxiga designen och dess mångsidighet med trådlös uppkoppling och bluetooth-stöd gör den rätt så unik bland skärmar just nu.

Specifikationer

Produktnamn: Mateview 28”
Testad: Oktober 2021
Tillverkare: Huawei
Storlek: 28,2 tum, 3:2 bildförhållande
Upplösning: 3 840 x 2 560 bildpunkter
Paneltyp: IPS med matt yta
Ljusstyrka: Ca 500 cd/m2
Kontrast: 1200:1 typisk
Färgdjup: 10 bitar
HDR: VESA DisplayHDR 400
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid: Ingen uppgift
Adaptiv synk: Nej
Bildingångar: Mini displayport 1.2, usb-c med displayport, hdmi 2.0
Övrigt: Bordsmonterat stativ (höj-sänkbart, tilt), usb 3-hub (2 portar), högtalare, mikrofon, hörlursport, wifi 5, Bluetooth 5.2, nfc
Storlek (uppfälld): 60,2 x 18,2 x 48,2 - 59 cm
Vikt inkl stativ: 6,2 kg
Rek. Pris: 6 999 kr
Pris: 6 495 kr på Dustin Home

Betyg: 4 av 5