Den femte oktober började Microsoft rulla ut Windows 11, alltså efterföljaren till Windows 10.
Windows 11 innebär ganska stora förändringar, och som användare kan vi förstås reagera på olika sätt. Några gör allt de kan för att slippa – och kämpar med näbbar och klor för att behålla den gamla versionen. Om du reagerar så här är det här fel artikeln för dig.

Tillhör du däremot gruppen ”early adopters” som alltid vill ha det senaste så snart som möjligt kan du läsa vidare. Vi hjälper dig nämligen att installera Windows 11 – utan någon väntetid.

Gör ingenting

När Microsoft lanserar en ny Windows-version så är grundtanken att den vanliga användaren inte ska behöva göra någonting. Din befintliga Windows-version håller själv ordning på när det är säkert att byta till den nya. Det här brukar dröja, och förklaringen är att det finns väldigt många olika komponenter och drivrutiner i en dator. Det är först när det är säkert att dessa fungerar med den nya Windows-versionen som du får en uppdatering.

För en vanlig användare är det med andra ord klokast att vänta. Är du rädd att du har missat Microsofts meddelande kan du göra som i steg 1 för att kolla om din dator trots allt är redo.

Det finns dock ett smidigt sätt att skynda på den här processen, och det är att använda den så kallade Installationsassistenten. Den uppdaterar datorn, även om din dator inte är helt redo. Som regel går det här bra, men det finns inga garantier. Din dator kan börja krångla, och i värsta fall kan du förlora all information du har på den.

Innan du sätter igång är det med andra ord centralt att alla viktiga filer är säkerhetskopierade – och att du har både tid och kunskap att själv återställa datorn om allt skulle gå galet.Windows 11

1. Uppdatera

Se till att Windows 10 är uppdaterad till version 2004 eller senare. Det gör du genom att trycka på Start-knappen och välja Inställningar, Uppdatering och säkerhet. Om Microsoft tycker att din dator är redo kan du också göra Windows 11-uppgraderingen härifrån. I så fall kan du hoppa över följande steg, och direkt följa uppgraderingsguiden.


Windows 11

2. Hämta kontrollprogram...

Innan du börjar bör du kontrollera att din dator klarar av Windows 11. Det gör du genom att surfa till www.microsoft.com och bläddra ned till Kontrollera kompatibiliteten. Välj Hämta appen datorhälsokontroll och spara den på skrivbordet.


Windows 11

3. ... och kör det

Dubbelklicka på filen du hämtade hem och följ instruktionerna. När installationen är klar öppnar du programmet. Under rubriken Vi presenterar Windows 11 trycker du på Sök nu. Du får nu veta om datorn klarar av Windows 11, och du kan se fler detaljer. Om din dator inte uppfyller systemkraven kan du tyvärr inte installera Windows 11.


Windows 11

4. Hämta

Om datorn uppfyller systemkraven kan du surfa till Microsoft nedladdningssida och bläddra ned till Installationsassistent för Windows 11. Välj Innan du börjar för att få mer information och tryck på Ladda ned nu för att spara installationsprogrammet.


https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows11

5. Installera

Dubbelklicka på installationsprogrammet och godkänn användarvillkoren genom att trycka på Acceptera och installera. Nu startar en programnedladdning som tar ganska lång tid och som är uppdelad i flera steg. Växlingen sker dock som standard automatiskt, och du behöver inte göra mycket mer än att vänta.


Windows 11

6. Avsluta

När installationsprogrammet är färdigt uppmanas du att starta om datorn. Gör du det inte själv sker det automatiskt. Nu startar datorn om, och detta kan ske flera gånger. Som regel behöver du inte göra något annat än att logga in för att installationen ska avslutas. Nu ser du att datorn har bytt utseende. Den mest uppenbara förändringen är att Start-knappen har flyttat bort från vänsterhörnet och i stället är mer centrerad.


TIPS: Så återgår du till Windows 10

Fungerar datorn inte som den ska när du har uppdaterat till Windows 11, eller känner du dig bara konservativ och uppskattar Windows 10 bättre? Oavsett vilket kan du snabbt återgå till Windows 10.

Windows 11
  1. Tryck på Start-knappen och öppna Inställningar (eller tryck på tangentbordskommandot Windows+I)
  2. Väj System i vänstermenyn och bläddra dig ned till Återställning.
  3. Tryck på Gå tillbaka och svara på varför du vill återgå. Välj Nästa och följ instruktionerna.

Observera att du bara kan använda den här enkla metoden under tio dagar. Går det längre tid måste du göra en fullständig fabriksåterställning av datorn, vilket är betydligt mer invecklat.