Testad tjänst: Zenmate VPN
Pris vid månadsbetalning: 120 kronor per månad
Pris vid helårsabonnemang: 49 kronor per månad

Tyska Zenmate är en stabil vpn-tjänst som vid våra tidigare tester inte riktigt har räckt hela vägen fram till ett toppbetyg. Så är det tyvärr också denna gång, även om man i alla fall hoppar upp ett litet betygssnäpp.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Tyska Zenmate är en stabil tjänst som både erbjuder låga priser och snabba uppkopplingar. Ett plus också för att de erbjuder en veckas gratis test av tjänsten utan begränsningar. Den begränsade åtkomsten till de vanligaste streamingtjänsterna drar dock ned betyget ett snäpp.

Positivt

  • Sju dagars gratis testa på
  • Billiga långtidsabonnemang
  • Snabbt

Negativt

  • Dyrt vid månadsbetalning
  • Dålig åtkomst till streamingtjänster
En av få nackdelar är just att det är en tysk tjänst, då Tyskland är ett av ”14 Eyes-länderna” (en underrättelseallians bestående av Sverige och 13 andra länder, bland annat just Tyskland). Du som har integritet och garanterad anonymitet som högsta prio bör med andra ord välja en annan tjänst.
PC för Alla rekommenderar
För som inte fäster så stor vikt vid detta radar Zenmate upp en hel del positiva egenskaper. Till att börja med har de bra prissättning, en sådan som är oförändrad sedan vårt senaste test (samma priser i euro, men aningen dyrare i svenska kronor på grund av växlingskursen).

Ett årsabonnemang kostar 49 kronor (4,49 euro) i månaden, ett pris som står sig bra i konkurrensen. Tecknar du däremot ett treårsabonnemang kostar det bara 18 kronor (1,64 euro) i månaden, vilket är ett av de absolut lägsta priserna bland de vpn-tjänster vi har testat. Men väljer du däremot ett månadsabonnemang blir det dyrt, hela 119 kronor (10,99 euro).

Zenmate är också en av få vpn-tjänster som erbjuder en hel veckas gratis testa på, utan några som helst begränsningar. Du behöver inte ens registrera något betalkort för att kunna testa, det räcker med en mejladress.

De erbjuder också en gratisversion av programmet. Denna är dock kraftigt begränsad och fungerar dessutom bara som ett tillägg till webbläsaren, inte som ett eget program.

Ytterligare ett par fördelar är att man tillåter ett obegränsat antal samtidiga användare och att man (som de flesta andra) har en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti. Däremot erbjuder man inte så många betalalternativ, bara kreditkort och Paypal, vilket understryker att det här inte är vpn-tjänsten för dig som vill vara anonym.

Snabbt med många servrar

Zenmate har 4800+ servrar i 81 länder, vilket är imponerande siffror och en ökning med 800 servrar sedan vårt förra test. Även hastighetsmässigt imponerar Zenmate.

Mot svenska servrar når vi 150 Mbit/s i snitt, mot brittiska 142 Mbit/s och mot amerikanska 138 Mbit/s. Väldigt bra resultat för alla tre länderna och en liten förbättring sedan vårt förra test!

Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Zenmate når 60 procent för svenska servrar, 57 procent för brittiska och 55 procent för amerikanska.

Så långt är allt (i stort sett) bra med Zenmate. Men när det gäller åtkomst till de vanligaste streamingtjänster stöter vi på problem. Vi når SVT Play, amerikanska Netflix och brittiska BBC Iplayer. Däremot når vi inte TV4 Play, svenska Disney plus, svenska HBO Max eller amerikanska HBO Max. Det är helt enkelt för många återvändsgränder här för att Zenmate ska kunna få högsta betyg och placera sig i toppen bland våra testade vpn-tjänster.

Men trots den blandade åtkomsten till streamingtjänster är det dock ändå en snabb, bra och prisvärd tjänst som kan rekommenderas.

Specifikationer

Tjänst: Zenmate
Testad: Oktober 2022
Verksamhetsland: Tyskland
Kontakt: zenmate.com
Antal servrar: 4800+ servrar i 81 länder
Sajt på svenska: Nej
Program på svenska: Nej
Program till pc: Ja
Program till mac: Ja
Kill switch: Ja
Antal samtidiga enheter: Obegränsat
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 150 Mbit/s (60%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 142 Mbit/s (57%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 138 Mbit/s (55%).
Åtkomst till SVT play: Ja*
Åtkomst till TV4 Play: Nej*
Åtkomst till svenska Disney+: Nej*
Åtkomst till svenska HBO Max: Nej*
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja*
Åtkomst till amerikanska HBO Max: Nej*
Pris vid månadsbetalning: 120 kronor per månad
Pris vid helårsabonnemang: 49 kronor per månad
Övriga prisalternativ: Treårsabonnemang för 17 kronor per månad

* Netflix och andra streaming-tjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streaming-tjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg 4,5 av 5