Testad produkt: Dell Optiplex 5090 SFF
Pris: Kostar 12 299 kronor hos Dell

Dell har ett gediget utbud av stationära datorer för både konsumenter och företag, men deras Inspiron och XPS-datorer för privatanvändare finns inte i mindre format utan endast i minitorn-storlek. Här vill vi titta på mer kompakta datorlådor och bad därför Dell ställa upp med en av sina företagsdatorer i mindre format.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Den testade modellen av Dells lilla skrivbordsdatorer skjuter iväg rejält i pris utan att vi får lika stor fördel i prestanda. Chassit är det smartaste vi sett i storleksklassen för uppgraderingar och underhåll, men när hårdvaran underpresterar och kylningen är irriterande aggressiv blir det inte värt den höga prislappen.

Positivt

  • Underhållsvänlig låda
  • Många anslutningar
  • Höga prestanda

Negativt

  • Relativt stor
  • Högljudd kylning
  • Dyr för vad du får
Optiplex 5090 har sff-format, som står för Small Form Factor. De är inte de allra minsta modellerna sett till yttermått, utan är lite av ett mellanting mellan en riktig minidator och en större desktop-pc. De har möjlighet till fler anslutningar, funktioner och uppgradering, men är fortfarande liten nog för att inte bli skrymmande.

Med sin större storlek har datorn gott om externa portar både på fram- och baksidan. Dubbla displayportar, fast nätverk, sex usb 3-portar varav en är av typ c, och fyra usb 2. Det gör att vi utan problem kan plugga in den medföljande musen och tangentbordet. De är av duglig kvalitet, men tangentbordet känns lockande att byta ut mot ett eget och bättre.

Datorn kan ligga platt på ett bord eller stå på högkant, då den har gummifötter monterade för bägge. Vi tycker den passar bäst på högkant då dess strama design och lodräta linjer ger den ett mer slimmat intryck.

Välplanerad inuti

En annan fördel med en större dator är att det finns mer plats för uppgradering. Här finns två platser för instickskort, men det är inte samma format som i en vanlig stor pc utan de är hälften så höga. Du kan inte bara stoppa in valfritt grafikkort. Det finns också utrymme i datorn både för en optisk enhet och en stor extra hårddisk med sata-anslutning.

Allt är inte omedelbart tillgängligt. För att komma åt vissa komponenter måste datorns innanmäte demonteras noggrant. Det kan dock göras helt utan verktyg. Det finns tydliga instruktioner inne i lådan för hur och vilka delar du ska lossa. Med lite tålamod är även minnen och ssd, som sitter längst in och är mest svårtillgängliga, enkla att komma åt.

Dell Optiplex 5090 SFF insida
Så här fullt kan det bli om du stoppar in allt som går i lådan. Och inte ens då känns den jobbig att komma åt att meka i. Delen med hårddisk och en eventuell dvd-enhet kan lätt lyftas upp.

Vår testdator är ett demobygge från Dell och är försedd med allt du kan stoppa i den. Det inkluderar wifi-modul, mer ram-minne, dvd-brännare, två olika extra grafikkort och en stor 3,5 tums hårddisk. Vi ignorerar dessa för vårt test och kopplar ur strömmen till hårddisken, använder interna Intel-grafiken istället för det Radeon-kort som sitter i och drar ned minnesmängden till den grundkonfiguration som datorn säljs med.

Nedgradera och spar... lite

Även då är det en relativt dyr dator, med pris en bra bit över 10 000-kronorsstrecket. Den har visserligen Intel Core i7-processor, där andra vi testat har Core i5 eller AMD Radeon, men det ger ingen enorm skillnad i prestanda.

Åtta kärnor mot sex in en Core i5 gör att du får en extra växel i enstaka krävande program, men faktum är att datorn underpresterar jämfört med andra vi sett med samma processor, vinsten är inte markant. Du får också mer utrymme för multitasking, men i det fallet rekommenderar vi att du istället satsar på att uppgradera ram-minnet. Det ger mer för pengarna.

Datorn går också att få med Core i5 och då till ett pris på nära 10 000 kronor inklusive moms. En intressant detalj är att om du beställer den från Dell, vilket är enklaste, kan du välja mellan generation 10 eller 11 av samma processor, till samma pris.

Optiplex 5090 baksida
Många usb-portar på baksidan och ännu fler fram.

Svår att rekommendera

Varför du då vill ha en äldre processor är oklart. Kanske är den svalare. Kylningen i Optiplex 5090 SFF kan bli riktigt högljudd när processorn belastas hårt. Att jobba i tunga program med videokodning eller databaser drar snabbt igång fläkten. Sedan viner den långt efter att processorlasten gått ned. Vi hittar inget bra sätt att dämpa detta i Dells inställningsprogram. Här finns bra support- och systemunderhållsappar, men för övrigt verkar datorn fri från bloatware.

Det blir dock i slutänden svårt att motivera varför du som privatanvändare eller småföretagare ska köpa den här datorn. Den kan ha större fördelar på ett större företag, med ett bra ekosystem av service och tillbehör, bland annat Dell-skärmar med specialfot som konverterar en sff-dator till en allt-i-ett.

Men det är inte direkt en praktiskt lösning för hemmakontoret. Det är en prydligt byggd dator, men du får inte mycket här som du inte får i andra betydligt mer prisvärda byggen, och kylningen är påfrestande för arbetsron.

Specifikationer

Produktnamn: Dell Optiplex 5090 SFF
Testad: Oktober 2021
Kontakt: Dell
Processor: Intel Core i7-11700, 2,5 GHz octa core
Grafikkort: Intel UHD Graphics 750
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, plats för sd-kort
Anslutningar: Usb 3 gen 2 typ c, 5st usb 3 gen 1 typ a, 4st usb 2.0, gigabit ethernet, 2st hdmi, headset
Trådlöst: Nej, tillval
Expansion: 2st lågprofil pcie, 1st so dimm, 1st 2,5/3,5" sata, 1 st slim dvd
Operativsystem: Windows 10 Pro, klar för Windows 11
Övrigt: Usb tangentbord och mus, inbyggd högtalare
Ljudnivå: 30-43 dBa
Storlek: 29 x 31,1 x 9,3 cm
Rek. pris: 12 299 kr
Aktuellt pris: Kostar 12 299 kronor hos Dell

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 8 180 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 410 poäng
Geekbench 5, cpu: 7 721 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 491 poäng
Geekbench 5, grafik: 6 110 poäng
Disk, läsning: 2 430, 11 MB/s
Disk, skrivning: 969,82 MB/s

Betyg: 3 av 5