Ibland är det svårt att förklara vad som händer på datorskärmen. Att beskriva det i text kan bli krångligt och en filmsnutt är ofta ett bättre val. Med en sådan kan du till exempel snabbt visa någon datorkunnig vilka problem du har.

Det finns många program som spelar in skärmen, ett av de bästa kostnadsfria alternativen är Xbox Game Bar som ingår i Windows. Läs mer i vår guide här. Men om du sitter på Linux, Mac, en äldre dator, eller bara tycker att Xbox Game Bar är för krångligt, då är Recordcast ett bra alternativ. Du behöver inget program, Recordcast fixar inspelningen direkt från webbläsaren!

Surfa bara till webbplatsen, tryck på Start Recording och välj om du vill spela in skärmen, webbkameran eller både och. Det senare kan vara bra om du vill förklara det som sker på skärmen. Du bestämmer själv vilken del av skärmen som ska spelas in och om du vill ha med ljudet eller inte. När du är klar kan du redigera ditt klipp – eller spara det direkt på hårddisken.

Recordcast

Gratisversionen är begränsad till fem minuters inspelning. Vill du slippa den begränsningen och dessutom få en möjlighet att spela in högupplöst film kan du betala cirka 48 dollar om året (420 kronor) för ett obegränsat Plus-abonnemang