Julen är en tid för traditioner – och de senaste åren har det växt fram en ny. Amerikanska Black Friday har som bekant även fått fäste här i Norden och den sista fredagen i november inleds julhandeln med en gigantisk readag.

Men det är inte bara rean som har blivit en tidig jultradition. Även attackerna på Black Friday återkommer. Debattörer av olika färg enas i sin ”Black Friday Bashing”. Radikala debattörer är upprörda över att Black Friday berikar kapitalisterna och förstör miljön medan de konservativa i vredesmod förklarar att Jesus hamnar i skymundan.

Men oavsett politisk färg hittar vi samma nedlåtande ton mot de människor som trängs i butiker på Black Friday. Det är samma sorts överlägsenhet som vi kan möta mot shoppingresor till Ullared eller handeln i Finlandsfärjornas taxfree-butiker.

De enda reashoppare som egentligen klarar sig utan hån är de som handlar på bokrean – förmodligen för att det här är något som etablissemangets debattörer själva ägnar sig åt.

Själv har jag svårt att förstå Black Friday-attackerna. Realisationen ger människor möjlighet att handla till betydligt lägre priser än vanligt. Det kan betyda att den fattiga pensionären har råd att skaffa en varm vinterjacka och att den ensamstående småbarnsmamman äntligen kan köpa en dator för barnens skolarbeten.

Reapriserna kan också göra det möjligt för människor att byta ut sina gamla vitvaror mot nya energisnåla – eller skaffa den där cykeln som gör träningen roligare.

Att reashoppa på Black Friday är i sig varken bra eller dåligt. Om vi köper något onödigt och miljöförstörande på Black Friday är det förstås dåligt, men det är inte värre än att köpa samma sak en onsdag i oktober eller en lördag i december. Jag själv och många med mig brukar skjuta upp vissa köp till Black Friday. Vi ökar med andra ord inte vår konsumtion – vi minskar bara priset vi måste betala.

Att betala dyrt för en vara på Fina Gatan är inte på något sätt bättre än att köpa samma sak på rea. Men det är förstås mycket lättare att peka finger åt den som trängs i reakön…

Naturligtvis ser jag problemen med Black Friday. Tillverkare och butiker är experter på att få oss konsumenter att tro att vi behöver saker som i själva verket är helt onödiga – och många lockas att handla sådant vi inte behöver. Om det kombineras med kreditköp som placerar konsumenten i skuldfällor blir det förstås ännu värre.

Det finns också gott om exempel på butiker som helt skamlöst lurar kunderna med fejkade prissänkningar och vilseledande erbjudanden. Allt det här är förstås förkastligt, och som konsument är det viktigt att vara både försiktig, misstänksam och kritisk under rean.

Men för den som utnyttjar Black Friday med förnuft finns det trots allt mycket pengar att spara – och då blir dagen faktiskt en av julens goda traditioner. Det är därför jag älskar Black Friday.

Läs även: Hitta bästa teknikpriserna under Black Friday  utan att bli lurad