Om du tillhör dem som har mycket data men lite lagringsminne, då kan en portabel disk vara för dig. Det finns fördelar både privat och professionellt. Om du är ute och reser och vill ha med dig ett filmbibliotek, som tar upp plats på hårddisken, passar en portabel hårddisk alldeles utmärkt. Skulle du arbeta som fotograf eller filmare, då finns det ännu större skäl att skaffa en portabel hårddisk. Redigerar du film i 4k kommer du snabbt bli varse om vilket utrymme sådan video tar.

Välj rätt hårddisk

Vilken hårddisk ska du ha? Mja, det beror på vad du ska göra. Om du bara vill ha en hårddisk som du använder en gång i halvåret för att kopiera några filer hit eller dit, spelar det mindre roll. Arbetar du professionellt finns det bara ett val: en ssd-hårddisk. Fördelarna är många, men framför allt är det mycket snabbare än mekaniska hårddiskar.

För övrigt kan vi tillägga att en hårddisk med 500 gigabyte lagringsminne rymmer ungefär 131 000 musikfiler, 142 000 digitalbilder eller 220 långfilmer.


Sonnic (2) 320 GB

En till disk från Sonnic ramlade in hos redaktionen. Sonnic rymmer 320 gigabyte samt har stöd för usb 3.0. Höljet är i plast istället för aluminum, å andra sidan är den rätt coolt kamouflagemönstrad. Formatet är också mer kvadratiskt. Den i den här artikeln numera ökända usb micro typ b-kontakten används.

Portabel hårddisk

Till skillnad från den andra Sonnic-disken känns kontakten i den här hårddisken mer tillförlitlig. Den tröghet och känsla av dålig kvalitet som infann sig när usb-sladden skulle pluggas in i disken finns inte här. Hastighetsmässigt befinner den sig i paritet med Storite och den andra Sonnic. Snudd på halvminuten för att föra över en två gigabyte stor fil är helt okej.

Liksom den andra Sonnic-disken marknadsförs den bland annat som en hårddisk du kan använda för ditt tv-spel. Vilket stämmer, så länge det rör sig om förra generationens tv-spel (tänk PS4 och Xbox 360). Du kan koppla in en mekanisk extern hårddisk till en Xbox Series S/X, men du kan bara lagra musik, bilder och film på den då.

Anslutning: Usb mikro type b
Protokoll: Usb 3.0
Storlek: 320 GB
Läsa: 84,388 MB/s
Skriva: 83,720 MB/s
Föra över fil: 26,5 sekunder
Pris per gigabyte: 1,10 kronor
Pris: 292 kronor på Amazon Sverige


Storite 500 GB

Storite är en bärbar extern hårddisk som använder sig av protokollet usb 3. Höljet som skyddar den mekaniska hårddisken är tillverkat av anodiserad aluminium och har en snyggt räfflad yta. Dock känns själva usb-kontakten aningen skraltig, som om den skulle kunna ge vika och tryckas in. När vi ändå är inne på usb-kontakten, kan vi meddela att det är en förbryllande sådan.

Portabla hårddiskar
Problemet är inte att det är en udda usb, problemet är om du tappar bort sladden.

Kontakten som ska in i datorn är av usb-a-typ. Inget konstigt alls. Den ser ut som alla andra usb-kontakter du pluggar in i datorn. Men kontakten som ska in i hårddisken är av micro-usb typ b, ett format undertecknad aldrig sett. Första tanken var ”proprietär”, men så är inte fallet.

Sladden går att köpa lite varstans. Oavsett, att introducera ytterligare kontakter, som enbart passar en produkt, i hemmet känns inte helt hundra. Tappar du bort sladden till en hårddisk som använder micro-usb är chansen stor att du har en liknande sladd hemma. Att du skulle ha en liknande sladd som den här kräver är en lågoddsare. Annars är det ett relativt gediget bygge.

Portabla hårddiskar

Vissa hårddisk-tillverkare brukar skicka med program som kan kryptera disken, i Storites fall får du inte med något sådant. Läs- och skrivhastigheten som Storite bjuder på är godkända. Det är trots allt en mekanisk hårddisk som sitter i den.

Betyg 3 av 5

Specifikationer

Anslutning: Usb micro typ b
Protokoll: Usb 3.0
Storlek: 500 GB
Läsa: 111,774 MB/s
Skriva: 107,387 MB/s
Föra över fil: 20 sekunder
Pris per gigabyte: 73 öre
Pris: Kostar 368 kronor hos Amazon Sverige


Sonnic 500 GB

Sonnic är lika blå som Sonic, men där upphör (nästan) likheterna. Sonnic rymmer 320 gigabyte samt har stöd för usb 3.0. Liksom Storite har den ett hölje av aluminum och tillika den för allmänheten okända usb micro typ b-kontakten. Och det finns i flera färger om du inte tycker om blått.

Portabla hårddiskar

Sonnic har också en usb-port som inte känns helt tillförlitlig. Det tar emot att trycka in sladden, eller så är anledningen det skumma formatet som kontakten har. Hastighetsmässigt befinner den sig i paritet med Storite. Snudd på halvminuten för att föra över en två gigabyte stor fil är helt okej.

Värt att påpeka är att den marknadsförs bland annat som en hårddisk du kan använda för ditt tv-spel och detta stämmer. Men tänk på att mekaniska diskar endast stöds av förra generationens tv-spel. Du kan koppla in en mekanisk extern hårddisk till en Xbox Series S/X, men du kan bara lagra musik, bilder och film på den då.

Betyg 2,5 av 5

Specifikationer 

Anslutning: Usb mikro type b
Protokoll: Usb 3.0
Storlek: 500 GB
Läsa: 85,198 MB/s
Skriva: 83,530 MB/s
Föra över fil: 25,16 sekunder
Pris per gigabyte: 0,76 kronor
Pris: 376 kronor på Amazon SverigeLacie Rugged 500 GB

Till skillnad från Lacie Rugged SSD är det här en portabel hårddisk med en mekanisk hårddisk i. Trots detta håller den här för tuffa tag. Fall från 1,2 meter ska inte vara några problem. Vi anser dock att 1,2 meter är i minsta laget för en hårddisk som marknadsförs som stryktålig. Däremot kan den motstå vädrets makter och kan lämnas ute i regnet.

Portabla hårddiskar

Det här är en hårddisk med stöd för usb-c, men i paketet får du med kablar som även är usb-c till usb-a. Protokollet som stöds är usb 3.0. Vad innebär det i praktiken? En himla massa teoretisk data och bra resultat när testar den med Crystal Disk Mark. I praktiken är den visserligen snabbare än de andra två mekaniska diskarna i att läsa, men när det gäller att skriva data till Lacie Rugged är den långsammare, något som också upprepades när vi kopierade över en två gigabyte stor fil till den, en operation som tog nästan 52 sekunder. Jämför det med 20-25 sekunder för Sonnics och Storite.

Det här är dock en hårddisk för dem som prioriterar hårdare tag.

Betyg 3,5 av 5

Specifikationer

Anslutning: Usb-c
Protokoll: Usb 3.0
Läsa: 128.606 MB/s
Skriva: 64.705 MB/s
Föra över fil: 51,94 sekunder
Storlek: 500 GB
Pris per gigabyte: 1,10 kr
Pris: 550 kronor hos Komplett.se