Uppdaterad: 3/2 2023 med nya priser och produkter

Vi har tidigare skrivit om stativ som fixar till höjden på din bärbara dator så att du slipper åkommor som gamnacke och en ihopkrupen arbetsställning som leder till sveda och värk i skuldror och axlar. Ett givet komplement till dessa är ett externt tangentbord, som är bredare och därmed bättre för din hållning. Här är åtta förslag på tangentbord som piffar upp hemmakontoret.

Läs vårt test av stativ för din bärbara dator

Iiglo Ergo Kx

Tangentbord iiglo ERGO Kx

Sitter du vid datorn hela dagen är det viktigt att tänka på ergonomin om du vill slippa problem med handlederna. Ergo Kx från Iiglo är ett plånboksvänligt ergonomiskt tangentbord, en bra början för att känna på skillnaden. Den är utrustad med ett vadderat handledsstöd, men allra viktigast för ergonomin är vinklingen på själva tangenterna. Den något v-formade layouten bidrar till att händerna vilar på knapparna i en mer naturlig position.

Pris: kostar 449 kronor hos Komplett

Kinesis Advantage 360 Pro

Tangentbord Kinesis Advantage360 Pro

Inget pris är väl för högt att betala för att ha hälsan i behåll. Och vill du ha det bästa inom ergonomi kommer det kosta några tusenlappar. Kinesis Advantage 360 Pro tar ergonomin till sitt yttersta. Tangentbordet är inte bara något v-format, den är tvådelad. De två delarna är dessutom något skålformade för ökad komfort. Även lutningen går att justera. Det är inget krångel med sladdar, det är bluetooth-koppling som gäller för de två tangentbords-halvorna.

Pris: kostar 6 295 kronor hos Sono

Razer Tartarus

Tangentbord Razer Tartarus

Det är inte alltid du behöver alla tangenterna på hela skrivbordet. Använder du bara kortkommandon i till exempel Photoshop, eller är du en professionell gamer så tar ett tangentbord med över hundra tangenter bara onödig plats i hemmakontoret. Razer Tartarus är ett riktigt avskalat tangentbord, med endast 32 programmerbara tangenter. Ställ in dem på de tangenterna du oftast använder, eller koppla dem till olika makrokommandon för att få ut det mesta av tangenterna. Handflatan vilar skönt på det ergonomiska stödet och du når utan problem alla knapparna. Det kan dock kännas lite konstigt att behöva betala mer för färre tangenter.

Pris: kostar 988 kronor hos Amazon Sverige

Urchoice AK33

Tangentbord

Ett snyggt bakgrundsbelyst mekaniskt tangentbord är aldrig fel, som det här från Urchoice. Ett mekaniskt tangentbord innebär mer högljutt knattrande och mer taktil känsla i tangenterna. Stöder Windows 10, Windows 8, Windows 7, Mac OS X, Windows XP och Windows Vista.

Pris: Kostar 728 kronor hos Amazon Sverige

Logitech K120

Tangentbord

Logitech har gjort tangentbord i hur många år som helst. De vet således vad de håller på med. K120 är ett trådbundet tangentbord för din Windows-burk. Usb plug-and-play och klarar ett visst spill av vätskor.

Pris: Kostar 201 kronor hos Amazon Sverige

Microsoft Wired Desktop 600

Tangentbord

Trådlöst är inte alltid bäst. Du sitter i godan ro och skriver något spännande och plötsligt lägger batterierna av (och du har inga hemma) eller så tycker den trådlösa kopplingen att den helt sonika fått nog. Har du ett Microsoft Wired Desktop 600 behöver du inte oroa för dylikt.

Tangentbordet har även mediaknappar som enkelt låter dig spela upp, pausa eller hoppa framåt när du lyssnar på musik.

Pris: Kostar 312 kronor hos Amazon Sverige

Logitech Multi-Device Bluetooth Keyboard K380

Tangentbord

Det här tangentbordet gör vilket utrymme som helst minimalistiskt och tjusigt. Du får också med en snajdigt designad mus. K380 för inget oväsen utan avger tyst klickande. Den medföljande Pebble-musen fungerar på sängkläder, om du inte orkar kliva ur sängen. Allt fungerar dessutom på surfplattor.

Logitech Multi-Device Bluetooth Keyboard K380 fungerar med Windows, Mac OS, IOS, Ipad OS, Chrome OS, Android och till och med Apple TV.

Pris: 499 kronor hos Komplett eller hos Proshop

Apple Magic Keyboard

Tangentbord

Du kan ju inte bara koppla in vilket tangentbord som helst till din Mac. Apples Magic Keyboard ger dig en skön skrivupplevelse och är dessutom snyggt. Tangentbordet är trådlöst, uppladdningsbart och klarar upp till en månad på en laddning. Magic Keyboard parkopplas dessutom automatiskt med din Mac. Givetvis har det även Touch ID.

Fungerar med datorer som kör Mac OS 11.3 eller senare, Ipad med Ipad OS 14.5 eller senare, Iphone med IOS 14.5 eller senare.

Pris: Kostar 1 188 kronor hos Amazon Sverige