Fenomenala Phomemo D30 Bluetooth
Phomemo D30 Bluetooth är en ytterst bärbar etikettskrivare, som via din telefon skriver ut etiketter för såväl hemmet som kontoret. Storleksmässigt är den ungefär som två stycken medelstora smartphones staplade på varandra.

Antalet knappar på själva etikettskrivaren är begränsat till en stor rund knapp på maskinens framsida. En usb-port gömmer sig på undersidan av etikettskrivaren. Bakom locket döljer sig själva etiketttejpen. När du köper den får du med en rulle med avgränsade etiketter i formatet 14 x 30 millimeter.
Phomemo D30 Bluetooth använder sig av termiska utskrifter, vilket innebär att texten värms på ett speciellt papper. Det förekommer inget som helst bläck, ungefär som fax – om ni kommer ihåg dem. Detta har för- respektive nackdelar, mer om det senare.
Välgjord app
Själva etikettskrivaren framkallar ingen direkt spänning, vad som är kul är att du styr den med en app. Och som app betraktat är det en riktigt välgjord sådan (vi testade med IOS). I manualen finns en qr-kod som du skannar och som leder dig direkt till appen i App Store. När detta är gjort ska den paras med etikettskrivaren. Och till vår stora förvåning gick det smärtfritt, inga problem alls syntes. Sätt på bluetooth i telefonen, tillåt skrivaren kommunicera med telefonen och det är klart.

Gränssnittet i appen är också enkelt att förstå. Det går att välja mellan enkel och kreativ layout: text, ikoner, olika kategorier, varav ingen är direkt vettig, ramar, bilder från ditt bildbibliotek och mycket mer. Och varför är de inte vettiga? Jo, nästan alla kategorier i exempelvis kläder, är sorterade på plagg – vi hade hellre sett att det fanns underkategorier, som ”vinterkläder” ”underkläder”.
Nu finns det visserligen ikoner för vantar, bikini och kalsonger. På det stora hela spelar det mindre roll, du kan ju alltid strunta i att använda ikoner och bara använda text. Eller så kan du rita egna. Appen låter dig också ställa in storleken på pappret du använder. Har du köpt papper som inte är uppdelat kan du ange detta och anpassa utskrifterna efter det.
Egna bilder
Om du vill kan du göra dina egna bilder, spara dem i telefonen och låta Phomemo D30 Bluetooth få tillgång till dem, på så vis kan du göra dina egna. Det är lite pilligt att få till det, men om du bara använder konturer eller liknande är det enklare. Du kan även skanna in text om du vill.

Vad som är mer uppseendeväckande är att det inte går att ändra texten. Du kan ändra storleken, men inte typsnittet. Du får helt enkelt hålla tillgodo med gräsligt trist och ful text på dina etiketter.
En annan sak som fick oss att höja på ögonbrynen är skrivaren inte stänger av sig automatiskt. Visst, den har ett uppladdningsbart batteri, så det är inte hela världen. Ett annat potentiellt problem är att termisk skrift tenderar att blekna. Huruvida detta gäller den här kan vi inte säga.
Vad vi dock kan säga är att den är superenkel att använda och låter dig leka med såväl text och bild.
Specifikationer
Namn: Phomemo D30 Bluetooth
Tillverkare: Phomemo
Pris: Kostar 462 kronor hos Amazon Sverige

Rolig att använda
Bra app
Bra pris
Laddbar

Fult typsnitt

O’brother, what print thou?
Om Phomemo D30 Bluetooth var rolig att leka med är Brother PTE110VP raka motsatsen, men inte på ett direkt dåligt vis. Det här en etikettskrivare för dig som kanske arbetar som elektriker, nätverkstekniker eller bara vill ha sjuk ordning på allt i hemmet.

Istället för att använda en app och telefonen som inmatningsmetod har Brother PTE110VP ett mekaniskt tangentbord som påminner väldigt mycket om det som satt i Nokias E61. Det är således ett tangentbord med en himla massa knappar som också är himla små. Detta går att leva med, men skärmen… Alltså, 1995 ringde och ville ha tillbaka sin skärm. En lcd-skärm där du knappt ser vad som står är vad du har till förfogande. Den kan visa 15 tecken åt gången, men du kan skriva upp till 80 tecken. 15 tecken?!

Nåväl, efter att den initiala besvikelsen lagt sig började vi leka med maskinen. Eller leka är fel ord, snarare arbeta. Den skriver ut tydliga bokstäver i gemener eller versaler med ett typsnitt som inte går att ändra. Det går att skriva med fet stil eller kursiv, det finns också symboler av olika slag, dock inte det roliga slaget, utan mer för yrken som elektriker eller för dem arbetar inom säkerhet.
Det går även att ställa in marginaler och mycket mer, om du orkar sitta och pilla på alla tangenter och se hur mikroskopiska tecken uppenbarar sig i ”skärmen” om du gjort rätt.
Vettiga funktioner
Men den har flera vettiga funktioner, som till exempel att skriva ut flaggetiketter, som du kan vira runt kablar och enkelt se vad det är för sladd du håller i. Kanske något för hemmabioentusiasten? Om du ofta skriver ut en och samma etikett kan du spara den i minnet, så slipper du interagera med tangentbordet.
För strömmen står sex stycken aaa-batterier. Som tur är stänger den automatiskt av sig om den har varit inaktiv i fem minuter (vi tittar på dig, Phomemo), men hade inte ett laddbart varit på sin plats i en såpass dyr etikettskrivare?

Trots att Brother är långt ifrån lika enkel att använda som ovan testade Phomemo, känns den dock mer kvalitativ. Även om etiketterna är trista, så är de otroligt funktionella och tydliga. Men snälla Brother, tryck in bluetooth i nästa modell och låt oss använda en smartphone, med klar och tydlig färgskärm, att skriva med.
Specifikationer
Namn: PTE110VP
Tillverkare: Brother
Pris: Kostar 838 kronor hos Amazon Sverige

Bra utskrifter
Känns gedigen

Usel skärm
Batteridriven
Fippligt tangentbord

Dyngit från Dymo
Dymo är veteranerna på det här området och deras märkapparater har hamnat i de flesta vaktmästerier och expeditioner i landet före millenieskiftet. Problemet med den här maskinen är att den ser nästan exakt likadan ut som den där apparaten undertecknad använde för att skriva ut etiketter till tidsskriftsamlarna på första jobbet som lärare 1993. Det känns som att tiden har stått stilla när vi packar upp den här klumpiga (men gedigna) apparaten.

Ovanför den monokroma displayen finns en lucka bakom du laddar kassetten med märklappar. Därefter slår du på maskinen och kan göra några få inställningar för storlek, understrykning, "ram" och teckenmellanrum. Här finns också några olika teckensnitt och ett gäng symboler. Sedan är det bara att knappa in dina texter på det icke svensk-anpassade minitangentbordet. När du printat ut dina mästerverk kapar du sedan remsan med den inbyggda klipparen. Enkelt? Jo, hyfsat! Snyggt? Njae...

Märkbanden köper du för en hundring styck och då har du fyra meter att använda för dina konstverk.
Om du gillar ASCII-kod och kanske gör bokföringen på en Windows 95-dator med matrisskrivare inkopplad i parallellporten, ja då passar Dymos märkapparat dig som handen i handsken. Vi andra håller oss undan!
Specifikationer
Namne: Dymo Letratag LT-100H
Tillverkare: Dymo
Pris: Kostar 249 kronor hos Amazon Sverige

Retrokänsla
Känns gedigen
Billig

Fula utskrifter
Inga knappar för ÅÄÖ (specialtecken)
Skärmen
