Microsoft Word är ett mångsidigt verktyg som används av mer än en miljard människor världen över. En bekvämlighet som du säkert känner till är att du kan lägga till sidhuvud och/eller sidfot som återkommer på alla sidor. Det finns också inbyggda enkla möjligheter att ha ett annorlunda utseende på dokumentets första sida eller olika sidhuvud och sidfötter på udda och jämna sidor.

Men om du vill göra det hela lite mer avancerat och till exempel ha ett nytt sidhuvud för varje kapitel eller har något annat skäl att variera sidhuvuden och sidfötter mer än de två val vi nämnt blir det aningen mer komplicerat. Då måste du nämligen dela ditt dokument i sektioner och koppla loss dem från varandra.
Om du vet ungefär hur ditt dokument kommer att vara upplagt kan det vara bekvämt att göra detta i förväg, men annars går det också bra att ordna när allt är skrivet och klart.

Det är inte alls svårt när du känner till det och vet hur du ska göra. Vi visar hur det går till för ett sidhuvud, men du kan göra exakt likadant med sidfoten.

Word

1. Öppna sidhuvud

Välj Infoga och klicka på Sidhuvud ett. Du kan sedan skriva valfri text, lägga till sidnummer med mera. Dubbelklicka i ditt sidhuvud för att öppna fliken Sidhuvud och sidfot. Under Alternativ kan du nu välja annorlunda förstasida eller annorlunda udda/jämna sidor.


Word

2. Lägg till sidbrytning

Om du däremot vill byta till ett annorlunda sidhuvud någonstans i texten måste du först infoga en avsnittsbrytning. Placera markören där du vill ha din brytning och byt till fliken Layout. Välj Nästa sida under Brytningar.


Word

3. Koppla loss

Dubbelklicka i sidhuvudet på sidan direkt efter din just infogade avsnittsbrytning. Du kommer till fliken Sidhuvud och sidfot. Länka till föregående under Navigering i menyn är gråmarkerat. Klicka för att ta bort markeringen. Avsnitten är nu särkopplade.


Word

4. Ändra

Nu kan du formge det nya sidhuvudet utan att de föregående påverkas. Vi går här inte in på hur du kan arbeta med sidhuvuden och sidfötter med hjälp av exempelvis fältkoder. De färdiga sidhuvuden som finns under Sidhuvud kanske kan ge dig lite idéer.