Förra sommaren skrev vi en välläst artikel om Floc, en satsning för Googles dominanta Chrome-webbläsare som lanserades som möjlig ersättare till tredjepartskakor. Dessa har länge använts för att annonsörer ska kunna rikta annonser mot användare baserat på förmodade intressen, surfvanor och så vidare.

Men Floc mötte tung kritik, bland annat från intresseorganisationen EFF som påpekade flera potentiella integritetsproblem. Tanken med Floc var att placera Chrome-använadre i olika grupper – kohorter – baserat på deras surfbeteenden vilket EFF fruktade kunde kombineras med andra datapunkter för att underlätta kartläggandet av specifika användares identitet och surfmönster.

Nu är det dock annat ljud i skällan. I ett blogginlägg meddelar Vinay Goel, ansvarig för Googles Privacy Sandbox-initiativ, att man undersöker Topics som framtida ersättare till tredjepartskakan. Företaget ska ha ändrat sig efter omfattande användarfeedback.

Så gör du slut med Google och de andra integritetskränkarna

Topics, ämnen på svenska, går kort och gott ut på att webbläsaren väljer ett antal grundläggande sådana baserat på surfhistorik, som "träning" och "resor". Dessa handplockas på veckobasis och all bearbetning ska enligt Google ske direkt på enheten du surfar med. Surfar du in på en sajt som är medlem i Topics kommer tre av dina intressen (historiskt sett) väljas ut och förmedlas till det annonsnätverk som placerar reklam på sidan.

Video från Google som illustrerar hur Topics är tänkt att fungera.

Läs också: Google försenar blockeringen av tredjepartskakor till 2023

Efter tre veckor raderas "gamla" intressen och Chrome fyller på med nya. Känsliga ämnen, som sexuell läggning, religion, ursprung och så vidare kommer inte att tas med när Google drar med håven för att samla in dina potentiella intressemarkörer. Google uppger i inlägget att användare ska ha större möjlighet att själva kontrollera vilken information som samlas in om dem.

Mycket arbete återstår med Googles Topics-initiativ, om det alls blir verklighet. Företaget meddelar att det kommer att bestämma sig först efter en utökad testperiod där inhämtande av feedback är en viktig del.