Testad produkt: Trend Micro Maximum Security
Pris första året: 699 kronor (5 enheter) För fler prisexempel Klicka här

2023-01-23 Uppdaterad med nya uppgifter, pris och omdöme

Den japanska säkerhetsleverantören Trend Micro är stor i företagsvärlden, men har haft svårare att etablera sig för hemanvändare. En del av oss har dock blivit bekanta med namnet på senare år som företaget bakom virusskyddet i en del routrar, främst de från Asus, och nu senast även Acer. Förra året testade jag en gratis prova-på-version av Trend Micro Internet Security, men för 2023 år test kom jag över en fullversion av Maximum Security. 

Betyg 2,5 av 5

Omdöme

Trend Micro har trampat vatten i flera år nu, och vi saknar många av de mer moderna funktioner som några av konkurrenterna erbjuder, som stöldskydd, personuppgiftsövervakning, vpn eller multiplattforms föräldrakontroll. Det är ett billigt paket, men inte ett som trots det är värt pengarna.

Positivt

  • Låg prestandapåverkan
  • Enstaka bra extrafunktioner
  • Lågt pris

Negativt

  • Missar enstaka hot
  • Kompakt och rörigt gränssnitt
  • Saknar flera premiumfunktioner

Det gör att jag också kan testa föräldrakontrollen mer genomgående än sist, och även se hur den kontrollerar mobila enheter, då Maximum Security är en multifunktionslicens för Windows, Mac OS, Android, IOS och även Chromebooks. Utöver det är det ingen skillnad. Har du bara en Windowsdator att skydda kan du skaffa Internet Security.

Maximum Security kostar 599 kronor per år för fem användare, och det finns också att få för tre eller tio klienter. Trend Micro ser inte ut att erbjuda lågt introduktionspris för att sedan höja det nästkommande år, så

Att installera programmet på en Windows-dator är mycket enkelt. Du laddar ner en fil från leverantörens webb, och trycker ok ett par gånger under installationen. Det är allt. Programmet detekterar automatiskt att min dator kör Windows på svenska och anpassar sitt egna språkval. Trend Micro begär ingen registrering eller kontoanmälan. 

Kompakt gränssnitt

Programmet ryms i ett kompakt fönster med snyggt men lite okonventionellt gränssnitt. Det är få klick till information och inställningar, men det kan krävas lite letande första gången för att hitta rätt. Saker och ting ligger inte riktigt där vi förväntar oss. Väl inne bland inställningar och funktioner är allt utskrivet och tydligt förklarat i lekmannatermer.

Virusskyddet får godkänt betyg i AV-Test för sin säkerhet, men inte klockrent. Det är ett av få som i senaste rapporten från antiviruslabbet släpper igenom så mycket att den missar högsta betyg på den punkten. Det är dock marginellt. Det handlar om drygt en procent av nolldagattacker som programmet missar, där program som missar precis under en procent får högsta betyg. I gengäld klarar sig Trend Micro bättre i prestandatester i år än tidigare år.

Speciellt prestandapåverkan vid körning och installation och program är lägre än genomsnittet. I antiviruslabbet AV Comparatives tester noteras dock en ovanligt hög frekvens av falsklarm, saker programmet tror är virus, men som inte är det.

Funktionsmässigt har dock absolut inget hänt sedan 2022. Du får en brandvägg som inte ersätter utan kompletterar Windows brandvägg med extra botnätskydd, skräppostfilter för Gmail och Outlook, och ett sociala medier-skydd som uppges ge extra länkkontroll inne i till exempel Facebook, Twitter, Linkedin och Pinterest. Det här var unikt 2019 men sedan dess har flera av konkurrenterna kommit ifatt och gått om med mer funktionsrika och proaktiva skydd för sådana sajter.

Extra funktioner av blandad kvalitet

Utöver det får vi en knippe väl fungerande och lättanvända funktioner som matchar konkurrenternas: Hälsokontroll och systemoptimering av datorn, djupradering av filer, krypterat och lösenordsskyddat filvalv för det allra viktigaste och skyddade mappar som förhindrar spion- och utpressningsprogram från att komma åt dokument.

Du får en enkel föräldrakontroll för den lokala datorn där du kan sätta detaljerat innehållsfilter, programkontroll och surfschema på andra Windows-profiler på samma dator. Tyvärr har inte Trend Micro någon föräldrakontroll för andra enheter, vilket minst sagt känns lite mossigt. Du kan inte sätta upp filter eller surfschema för till exempel en Android-mobil via admin-gränssnitt på webben, som de flesta konkurrenterna kan. Trend Micro erbjuder inte heller andra moderna funktioner som vpn-tjänst eller övervakning av läckta personuppgifter som en del av konkurrenterna. En annan funktion på samma tema är dock vad Trend Micro kallar datastöldsfilter. Den hindrar att utvalda data, som kortnummer och adresser eller vilken textrad som helst, skickas ut på internet på osäkra anslutningar.

Via webbläsartillägg kommer du åt ytterligare webbaserade funktioner som annonsblockering, skyddad webbläsarsession för bankärenden och en lösenordshanterare som förutom inloggningar också kan spara andra uppgifter för automatisk ifyllning som namn, födelsedagar, kortnummer och adresser. Gränssnittet är helt på webben, och är tyvärr inte på svenska som resten av programmet.

Specifikationer

Produktnamn: Trend Micro Maximum Security
Testat: Februari 2022, uppdaterat januari 2023
Kontakt: Trend Micro
Brandvägg: Delvis
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, föräldrakontroll, webbsäkerhet, systemoptimering, mappkontroll, kryptering, djupradering, molnlagringsscanning
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, 1 GHz cpu, 1 GB ram
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS, Chrome OS
Prisexempel första året: 699 kronor (5 enheter) För fler prisexempel Klicka här

Betyg 2,5 av 5