De finns överallt omkring oss, och de gör våra liv både lättare och roligare. Ja, det är svårt att tänka sig en tillvaro utan illustrationer.

För att skapa kartor, teckningar, logotyper, serier eller några andra illustrationer i datorn krävs ett speciellt illustrationsprogram. Adobe Illustrator är det mest kända, men en populär gratisutmanare heter Krita, och den kom nyligen i en ny version. Krita 5.0 är snabbare, stabilare och har ett antal nya verktyg.

Två programtyper

Det finns i grund och botten två olika sorters bildprogram i våra datorer: Pixel- och vektorbaserade program. De pixelbaserade programmen är de vi använder för att redigera våra foton. Microsoft Paint, appen Foton och olika varianter av Photoshop är exempel på pixelprogram.

I de här programmen är bilden uppdelad i mikroskopiskt små bildpunkter (pixlar) som man kan ändra färg på. Den här sortens program är lätta att komma igång med, men de är inte optimala för att skapa illustrationer. Här är ett vektorprogram bättre.

I ett vektorprogram använder du inte bildpunkter utan geometriska figurer. Dessa kan ändras på vilka sätt som helst, och de kan dessutom förstoras obegränsat mycket utan några problem.

Ett vektorbaserat illustrationsprogram är dock betydligt krångligare att använda. Alla kan snabbt komma igång och måla i ett program som Paint, men det är betydligt svårare att bemästra Illustrator och Krita.
Räkna med andra ord med att det krävs tid och tålamod innan du kan skapa några mästerverk, men som du ser i artikeln nedan finns det gott om material på nätet som kan hjälpa dig på vägen.


Så funkar Krita

Krita

1. Alla verktyg

Via rullgardinsmenyerna hittar du alla verktyg.

2. Filer

Genvägar för att skapa, öppna och spara dokument. Du kan också ångra och göra om.

3. Färg

Välj färger och toningar.

4. Pensel

Styr storlek och utseende på den pensel/penna du använder.
Resten av raden innehåller verktyg för att exempelvis radera och spegelvända.

5. Verktyg

Verktyg för att flytta och markera objekt, skriva text, skapa figurer, beskära och mycket mer.

Krita

6. Flikar

Dina öppna illustrationer visas som flikar.

7. Fönster

Beroende på vad du gör hittar du olika inställningsfönster här.

8. Bilden

Din illustration visas här. Högerklicka för att få fram en menyrad med vanliga uppgifter.

9. Information

I nedre raden hittar du teknisk information – och du kan zooma i bilden


Frågor och svar om programmet

Krita

1. Hur hämtar jag Krita...

Surfa till www.krita.org och klicka på Get Krita Now (eller välj Download i menyn). Tryck på Windows Installer 64-bit och spara installationsfilen på hårddisken. Observera att Krita inte har stöd för gamla datorer med 32-bitarsprocessor.


Krita

2. ... och hur installerar jag?

Dubbelklicka på den installationsfil som du laddade hem så startas en självförklarande installation. Acceptera användarvillkoren och välj i övrigt de förvalda alternativen med OK och Next.


Krita

3. Hur byter jag språk?

Krita finns på över 60 språk, bland annat svenska. Om du vill byta språk väljer du Settings, Switch Application Language (Inställningar, Ändra programmets språk) och byter till önskat språk under Primary Language (Primärt språk). Fallback Language (Reservspråk) är det alternativ som väljs om en menytext inte har blivit översatt.


Krita

4. Hur kommer jag igång

För att skapa en ny fil väljer du Arkiv, Nytt. Du kan nu välja Eget dokument för att börja från grunden. Välj Bildstorlek och Färg – eller acceptera de föreslagna alternativen.

Du kan också använda någon av de färdiga mallarna för att exempelvis rita serier eller skapa animeringar. Ett tredje alternativ är Skapa från klippbord. Då kan du redigera den senast bilden du kopierade med tangenten Print Screen (eller verktyget Klipp & skissa).

När du är klar väljer du Arkiv, Spara som. Välj Krita-dokument (kra) för att kunna jobba vidare i Krita. Ska du dela bilden med andra är det däremot bäst att trycka på Filformat och välja ett standardformat, exempelvis jpg, gif eller tiff.


Krita

5. Hur får jag hjälp?

Att rita på datorn är som vi har konstaterat komplicerat, och Kivra är ett avancerat program. Det finns dock både en bra användarhandbok och en kom igång-guide på programmets startsida eller på docs.krita.org. Båda är dock på engelska.
Det finns också en nätgemenskap (community) där användarna hjälper varandra. Den hittar du på krita-artists.org.