Hur gör du när du vill ha en ruta runt ett textavsnitt i Microsoft Word? Förmodligen infogar du en textruta. Det är en bra metod när du verkligen vill ha en separat ruta med text, som du kan placera var du vill.

Men textrutan kan vara lite bökig att hantera – den måste formateras separat, storleksändras efter hur mycket text du vill ha och figursättas efter omgivande text. Den fungerar kort sagt lite som en bild när det gäller placering.

När du bara vill markera en del av texten med en ruta runt den är det därför inte alltid bekvämt att använda en textruta. För att framhäva ett stycke samtidigt som du håller det inom huvudinnehållet kan du sätta en ram runt den texten i Word i stället.

Du kan placera en ram runt specifik text, till exempel en enstaka mening eller ett helt stycke. Vi visar hur du gör båda delarna och dessutom hur du kan anpassa ramen efter egna önskemål.

Det här fungerar i alla versioner av Word, även äldre.

Word

1. Kantlinjer

Markera texten du vill ruta in och klicka sedan på nedåtpilen vid rutan Kantlinjer i menyfältet. Välj Kantlinjer och fyllning.


Word

2. Text

Klicka på Ruta till vänster och välj Text i rullisten Använd på. Klicka på OK och rutan är på plats.


Word

3. Stycke

För att få en ram runt ett helt stycke räcker det att placera markören någonstans i stycket. Gör sedan som i steg 2, men välj Stycke i rullisten.


Word

4. Formatera

I båda fallen kan du enkelt justera utseende, färg och bredd på din ram. Ett snabbare sätt att lägga till en ruta är att bara välja Alla kantlinjer, men då utan formateringsmöjligheter.