Alla känner säkert igen sig – du har gäster hemma och de ber om lösenordet till nätverket. Då är det självklart svårt att säga nej till din kompis eller tjocka släkten. Men egentligen kanske du tycker att det är lite jobbigt att de nu för evigt har tillgång till ditt nätverk, eftersom deras enhet ju förstås sparar inloggningen.

De metoder som finns för att stänga folk ute från ditt trådlösa nätverk kräver alla att du kan logga in i din router och ändra inställningar. Det finns inte så många möjligheter, men vi visar dem här. De kan självklart också användas om du misstänker obehörigt intrång och då är det i första hand ett nytt lösenord och den säkraste krypteringen, nämligen wpa2-psk, som gäller.

Passa på när du provar steg 3, kontrollera om du hittar några enheter som du inte alls känner igen. Det skulle ju kunna vara någon enhet som inte har där att göra över huvud taget.

Observera att alla routerinställningar ser olika ut och du måste själv navigera i det gränssnitt som gäller för din egen router. Exemplen är från en Netgear Orbi.

Router

1. Gästnätverk

Det allra bästa är att från början bara ge dem tillgång till ett gästnätverk som är helt separerat från ditt privata. Många moderna routrar har stöd för detta och det är bara att välja nätverksnamn och lösenord i inställningarna.


Router

2. Lösenord

En enkel och helt säker lösning är förstås att byta lösenord. Det ställer ju dock till med problem för dig själv, särskilt om du har många enheter som du sedan måste ställa om för att de ska komma åt nätverket.


Router

3. Adress

En lösning som de flesta moderna routrar har stöd för är mac-adressfiltrering. Alla enheter har en egen, helt unik adress och den går att blockera. Din router har en lista på enheter som varit anslutna.


Router

4. Blockera

Lägg till de enheter du vill blockera. Metoden är inte idiotsäker, eftersom det går att förfalska sin adress. Men det är väl ändå inte sådana skurkar du umgås med?