Ukrainakriget har visat sig vara fullt med hjältar. Det största hjältemodet hittar vi förstås i Kiev, Lviv och Mariupol – och bland oppositionella i S:t Petersburg, Vladivostok och Minsk. De finns förstås också bland Röda korset och andra hjälporganisationer som är på plats i landet. Men även teknikvärlden i väst har gjort heroiska insatser i stort och smått. Här är fem av mina hjältar:

Elon Musk

När Ukrainas digitaliseringsminister bad om hjälp gav teknikentreprenören Elon Musk ett snabbt svar. Efter bara några dagar var ”hans” satellittjänst Starlink aktivt över Ukraina. Starlink förser jorden med internet från rymden, och internettillgång var något Ukraina desperat behövde efter den ryska invasionen.

Det finns en rad tekniska problem med Starlink, men satsningen väcker ändå hopp om en framtid där diktatorer inte kan stänga av internet efter eget godtycke.

Paulius Senūta

Censuren har stoppat alla fria medier i Ryssland, men vanliga ryssar har fortfarande telefoner. I Litauen skapade teknikentusiaster därför sajten Call Russia. I grunden finns en databas med 40 miljoner ryska telefonnummer, och utlandsryssar kan använda tjänsten som verktyg för att ringa och berätta sanningen om kriget för sina landsmän. En av grundarna, Paulius Senūta, säger i en intervju att samtalen med Ryssland är svåra och att det är viktigt att även lyssna.

Call Russia är inte den enda tjänsten och i Polen skapades Squad303. Det är ett liknande verktyg, men man kan även använda mejl och sms.

Vad den här sortens satsningar betyder i praktiken är svårt att avgöra, men ambitionen att använda teknik för att krossa murar är heroisk.

Jon Karlung

Ett annat sätt att bryta tystnaden står internetleverantören Bahnhofs vd Jon Karlung för. Nyligen startade hans företag den ryskspråkiga nätradiostationen Echo Sthlm, och nästa steg är sändningar via kortvåg under namnet Nord Stream 3.

Även traditionella medier som Sveriges Radio, Dagens Nyheter och BBC satsar nu hårt på att ta fram oberoende journalistik på ryska – och sprida den via alla tänkbara kanaler.

Katarina Blomkvist

Miljoner ukrainare är på flykt och många är skolbarn. Bokförlaget Natur & Kultur har kostnadsfritt börjat sprida digitala läroböcker på ukrainska – tillsammans med Ranok Publishing House i Ukraina. Förlagschefen Katarina Blomkvist beskriver det som ”vårt sätt att bidra till att hjälpa ukrainska barn, ungdomar och lärare.”

I vanliga fall brukar den här sortens satsningar punkteras av en rigid syn på upphovsrätten, men här visar de bägge förlagen exempel på både mod, handlingskraft – och en enorm hastighet.

Du

När kriget bröt ut började Facebook och Instagram flöda över i blått och gult. Förutom nya profilbilder såg vi bilder på protester världen över – och på byggnader som lystes upp i de ukrainska färgerna. Snart började dessutom ukrainsk sånger spelas överallt. Via Youtube såg vi klipp från världens ledande konserthallar – och från Kievs skyddsrum. Även Arnold Schwarzenegger starka tal till det ryska folket fick blixtsnabb spridning online.

Det är lätt att avfärda den här sortens aktivism som meningslös, men jag tror att det är fel. De blågula flaggorna stoppar inte Putin, men de påverkar våra egna politiker. Utan det här folkliga engagemanget tror jag inte att Sverige hade skickat 5 000 pansarskott till Ukraina – och jag tror inte att EU:s sanktioner hade blivit lika hårda.

Det viktiga nu är att hålla ut – och bevisa att solidariteten med Ukraina inte är en tillfällighet utan ett långvarigt engagemang. Både i och utanför internet.