Testad produkt: Asus Vivobook 14
Pris: Ca 6 733 kronor hos Amazon Sverige

Det första intrycket av Vivobook 14 är mycket positivt. Det är en välbyggd enhet, inte för tung med en vikt på 1,4 kilo, men med ett solitt chassi och snygg, slimmad design som gör den bekväm att bära med likväl som att ha på skrivbordet hemma. Den mörka designen på denna 2021 års modell är tilltalande med sin blå ton i basen, och en utstickande detalj, en färgglad kant runt retur-tangenten, livar upp och ger datorn en egen identitet.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Designen tilltalar, men med tanke på priset hade vi hoppats på lite mer från Asus. Som bakbelyst tangentbord, snäppet bättre skärm, och kanske större ssd. Får du den till ett bra pris kan du slå till, men annars finns det bättre alternativ.

Positivt

  • Goda basprestanda
  • Snygg stil
  • Gott om anslutningar

Negativt

  • Stumt tangentbord utan bakbelysning
  • Blek bildskärm
  • Tveksamma högtalare

Prestanda går inte heller av för hackor. Här sitter en Intels fyrkärniga Core i5-1135G7, den absolut vanligaste processorn för goda kontorsprestanda i laptops senaste två åren. Vi väntar ännu på 12:e generationens uppföljare, så till den kommer är det här ett av de bästa valen i en mellanklass-laptop som denna. Du får åtta gigabyte minne och en 256 gigabyte ssd med god läshastighet.

Med tanke på priset hade vi uppskattat en 512 gigabyte ssd istället. Vår testade modell saknar också att par andra saker, bakbelyst tangentbord och fingeravtrycksläsare. Enligt Asus specifikationer för datorn finns sådant som ”tillval”, och andra varianter av Vivobook 14 ser ut att ha endera eller bägge. Men det här är den modell vi kunde hitta till lägst pris, och då är det tydligen bortbantat.

Tangentbordet imponerar inte heller mekaniskt, utan är ovanligt stumt och ger en plastig känsla som vi inte är vana vid i denna prisklass av laptops. Vi klagade på det förra gången vi testade en Vivobook 14, och Asus ser inte ut att ha valt att gå upp i kvalitet på den punkten. En sak vi uppskattar är att datorn har fler usb-portar än de flesta konkurrenter, tre av typ a och en av typ c. Dock ingen thunderbolt och inget displayportstöd.

Ljusstark men färgsvag

Bildskärmen är en 14-tums panel med 1080p-upplösning, där vi är lite osäkra på exakt vilken panelteknik den använder. Den har lite sämre betraktningsvinklar än vad vi oftast ser, men inte så dåliga att vi tror att den är en tn-panel. Skärmen är dugligt ljusstark, men färgerna är bleka och kommer inte upp i srgb-klass. Det funkar fint för surf och kontorsjobb, men är mindre kul att titta på film på.

De inbyggda högtalarna håller godkänd klass men inte mer, framför allt saknar den jämnhet i bastoner så för det mesta vill vi hålla volymen nere för att undvika ful distorsion. Hörlurar rekommenderas, eller externa högtalare om du är hemma.

Asus Vivobook 14 baksida

Datorns webbkamera gör ett väl godkänt jobb, även om det är ett visst släp i bilden, så om du kör videokonferens är det en god idé att sitta stilla. Asus får pluspoäng för bra inbyggda mikrofoner; vi känner inget behov av att plugga in headset för att höras bra.

Dämpad kylning ett plus

Vi uppskattar också att Asus är försiktiga med kylningen, och datorn ger aldrig ifrån sig mer än ett dämpat brus när den drar igång som mest. Det sker dessutom sällan. Långa stunder är det helt tyst. Och batteritiden går inte att klaga på. Vivobook 14 levererar enligt förväntan, från ett par timmar intensivt jobb till upp till 15 timmar när vi kör på sparlåga.

Denna modell av Vivobook 14 levereras med Windows 11, och det ser ut som om de flesta andra varianter på samma dator finns med Windows 11 i lager i svenska butiker. Asus har som vanligt en konservativ inställning till bloatware, och det är inte mycket extra nonsens installerat. Det uppskattas. Nonsens vill vi installera själva.

Specifikationer

Produktnamn: Asus Vivobook 14
Testad: Mars 2022
Modellnummer: F413EA-EB2020W
Tillverkare:Asus
Processor: Intel Core i5-1135G7, 2,4 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3 gen 1 typ c, usb 3 gen 1 typ a, 2 st usb 2 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 11 Home
Ljudnivå: 0-36 dBa
Batteritid: 2h (hög belastning), ca 15h (låg belastning)
Storlek: 32,4 x 21,5 x 1,9 cm
Vikt: 1,4 kg
Rek. pris: 7 990 kr
Pris: Ca 6 733 kronor hos Amazon Sverige

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 4 313 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 185 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 411 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 391 poäng
Geekbench 5, grafik: 15 402 poäng
Disk, läsning: 2 221,76 MB/s
Disk, skrivning: 1 502,22 MB/s

Betyg: 3 av 5