Jobbar du med ljudfiler? Spelar in eller redigerar, till exempel. Vi brukar ju rekommendera gratisprogrammet Audacity för sådant och här kommer ytterligare ett tips på en vanlig uppgift som är enkel att hantera i detta.

Det förekommer säkert att du vill genomföra samma åtgärd på en mängd filer. Det kan till exempel handla om att du vill skruva upp volymen i en massa inspelningar som har dålig hörbarhet, att du behöver städa bort brus och bakgrundsljud i ett antal ljudfiler eller att du behöver göra om alla dina ljud från stereo till mono, alternativt från ett ljudformat till ett annat.

Då kan du utnyttja Audacitys batchfunktion, som i versioner före 2.3 kallades kedjor, men numera heter makron. Se till att du använder den senaste versionen, som i skrivande stund är 3.1.3.

I exemplet ska vi arbeta med att normalisera ljudvolymen för ett antal ljudfiler, men som vi nämnde ovan kan du använda makron för att utföra många olika uppgifter – allt efter dina egna behov. Du kan även infoga ett flertal åtgärder i samma makro.

Audacity

1. Makro

Börja med att skapa ett makro för den åtgärd du vill genomföra. Starta Audacity och välj Makron i menyn Verktyg. Klicka på Nytt och hitta på ett namn till ditt nya makro. Klicka på OK.


Audacity

2. Redigera

Klicka på Redigera och välj sedan den åtgärd du vill utföra i den omfattande listan, i vårt fall Normalisera. Klicka på OK och på Redigera igen. Lägg till åtgärden Exportera som MP3 för att dina nya ljud ska sparas.


Audacity

3. Använd

När ditt makro är klart, klicka på Spara och Stäng. Nu ska det användas. Välj Makron i menyn Verktyg. Markera ditt makro och klicka på Filer. Välj alla de filer du vill behandla i en mapp och klicka på Öppna.


Audacity

4. Utför

Operationen startar omedelbart och kan ta en stund, beroende på hur många åtgärder du valt och hur många filer det handlar om. De konverterade filerna hittar du sedan i en mapp med namnet macro-output i den mapp det handlar om.