Att det går att ansluta flera skärmar till Windows vet du säkert. Det kan vara väldigt praktiskt och ger dig mer skrivbordsyta att arbeta på. Men om du inte har någon extra skärm kan du i stället använda en extra dator.

Till exempel kanske du har både en stationär och en bärbar dator. När du är hemma kan du då utnyttja den bärbara som extra skärm. Givetvis fungerar det också exempelvis med två bärbara.

Ansluter du en vanlig extraskärm görs det med kabel, hdmi, displayport eller något annat, men i det här fallet kan du göra det trådlöst med hjälp av Miracast. Det är en teknik för trådlös anslutning av skärmar, oavsett om det handlar om Windows, Android, IOS eller till och med Mac. Alla enheter som stöder Miracast-teknik kan använda denna dubbelskärmsfunktion. Det finns också tv-apparater med stöd för detta.

Vi visar hur du kan använda en Windowsdator som extraskärm till en annan Windowsdator, men det är förstås fritt fram att experimentera med andra konfigurationer. Du skulle till exempel kunna använda en platta, en tv eller till och med en telefon som andra skärm eller visa telefonbilden på datorn.

Båda enheterna måste vara anslutna till samma nätverk.

Trådlös bildskärm

1. Fler funktioner

Börja med den bärbara. Gå till Inställningar, Appar, Appar och funktioner, Valfria funktioner, Fler Windows-funktioner. (I Windows 11, Inställningar, Appar, Valfria funktioner, Visa funktioner.)


Trådlös bildskärm

2. Lägg till

Bocka för Trådlös bildskärm och klicka på OK (Nästa, Installera i Windows 11). När installationen är klar finns det ytterligare inställningar för godkännande. Du hittar också appen Anslut i Startmenyn.


Trådlös bildskärm

3. Anslut

Övergå till den stationära datorn. Gå till Inställningar, System . (I Windows 11: Inställningar, System, Visningsalternativ, Flera bildskärmar.) Välj Anslut till en trådlös bildskärm (plus knappen Anslut i Windows 11).


Trådlös bildskärm

4. Projicera

Alternativt kan du också använda knappen Projicera i Åtgärdscentret. I högerkanten av skärmen ser du tillgängliga skärmar och kan klicka för att ansluta. Du kan också välja projiceringsläge och tillåta inmatning.