Att handla begagnat är bra för både plånboken och miljön, men betalning och frakt kan vara ett problem. Många blir lurade när de exempelvis använder Facebook Marketplace och väljer att få paketet skickat via post. Det kan visa sig att paketet är tomt – och att säljaren har försvunnit med förskottsbetalningen.

Nystartade svenska Treddy lovar lösa detta med en tjänst som både tar hand om betalning och frakt (och som givetvis tar betalt för sina tjänster).

Treddy

Säljaren bokar en försändelse online och fyller i alla uppgifter som behövs. När köparen har betalt skickar säljaren iväg paketet med hjälp av transportföretaget DB Schenker. Pengarna blir dock låsta tills köparen har godkänt varan.

För att ytterligare öka säkerheten måste både säljare och köpare identifierar sig med Bank-ID, så det går med andra ord inte att vara anonym. Både säljare och köpare kan dessutom ge varandra omdömen, vilket minskar risken att bli lurad.

All betalning sker via Treddy – som förstås lägger på sina egna kostnader. Treddy är fristående från tjänster som Facebook Marketplace och Blocket, så det kan användas oavsett var du gör dina affärer.