Vart tar pengarna egentligen vägen? Ja, de har en tendens att försvinna utan att vi egentligen vet hur. Ett sätt att få bättre koll är att göra en hushållsbudget, alltså en uppställning över inkomster och utgifter.

Genom att skapa en sådan får du en möjlighet att förändra din privatekonomi. Det kan handla om allt från att säga upp en streamingtjänst till att skaffa ett billigare boende.

Det finns numera gott om digitala tjänster, och fintech har blivit ett modeord. Det är en förkortning för financial technology (finansiell teknologi), och det handlar om att använda tekniska lösningar inom finansvärlden.

Numera kan du ge olika företag tillgång till dina kontoutdrag och abonnemang för att automatiskt se hur du använder dina pengar.

Utan övervakning

Fintech-tjänsterna är ofta väldigt smidiga, men problemet är att du ger en tredje part tillgång till privata uppgifter. Det här tilltalar inte alla och ett alternativ kan vara att göra en mer traditionell hushållsbudget.

Ett smidigt verktyg är Konsumentverkets tjänst Budgetkalkylen, som du helt och hållet kör i den egna datorn. Du behöver med andra ord inte logga in och du sparar ingen information i molnet. Du kan däremot välja att spara din budget på hårddisken för att kunna arbeta med den senare.

För att göra jobbet lättare har budgetkalkylen en del inbyggda siffror. Du behöver exempelvis inte ange din skatt; om du skriver vilken kommun du bor i får du rätt skattesats. Och är du osäker på dina utgifter kan du automatiskt lägga in Konsumentverkets uppskattning av ett svenskt standardhushåll.


Budget

1. Starta

Ta först fram fakta om din ekonomi, exempelvis kontoutdrag och räkningar, och surfa sedan till www.konsumentverket.se. Läs mer information om tjänsten, och gå längst ned och välj Starta budgetkalkyl eller Ladda upp budgetkalkyl (se steg 6).


Budget

2. Lägg in inkomster...

Döp budgetkalkylen och tryck på Fortsätt till kalkylblad. Du ska nu ange hur mycket du tjänar genom att trycka på Hushållets inkomster. Tryck på Lägg till person och skriv in ett namn och personens ålder. Fortsätt med alla i hushållet.


Budget

3. ... och skatt

Nu ska du skriva in dina inkomster, alltså både lön och bidrag. Du ska även ange din skatt, men du behöver inte göra det manuellt. Tryck bara på Välj kommun och sedan Hämta skatt. Är du inte medlem i kyrkan skriver du 0 där. Tryck sedan på Spara.


Budget

4. Ange bostadskostnader...

Lägg nu in information om dina utgifter genom att trycka på Bostad, Lägg till bostad. Fyll i din hyra/månadsavgift och komplettera med uppgifter om värme, el, försäkring etcetera. Du kan även komplettera med uppgifter om lån. Tryck på Spara.


Budget

5. ... och fler utgifter

Om du har bil väljer du Fordon och gör som ovan. Tryck sedan på Övriga kostnader och komplettera med dina fasta och rörliga utgifter. Är du osäker kan du trycka på Hämta budgetsiffror för att använda uppgifter för ett svenskt standardhushåll.Budget

6. Spara

Du kan nu laborera med olika siffror – och kolla hur din ekonomi förändras genom att trycka på Resultat. Du kan även skriva ut eller välja Spara & Ladda ner. Välj önskat filformat eller tryck på Budgetfil. Den filen kan du ladda upp i steg 1.


Budget

Andra sätt att få koll på ekonomin

  • Öppna kalkylprogrammet Microsoft Excel och tryck på Nytt. Välj Månatlig hushållsbudget eller skriv in ordet Budget i fältet Sök efter onlinemallar för att hitta fler varianter.
  • Kolla på din banks webbsida eller i deras app. Det kan finnas smarta budgetverktyg inbyggda här, verktyg som är skräddarsydda för dina konton.
  • Använd en tjänst från ett fristående företag, exempelvis Zlantar. Förutsättningen är förstås att du känner dig bekväm med att lämna ut känslig information till någon tredje part.