Det är ofta svårt att motivera varför man ska välja en flippbar laptop med 360 graders roterbar skärm. Många mindre modeller verkar vilja försöka vara laptop och surfplatta i ett, och blir därför mestadels halvdana lösningar för bägge. I ett större format som i denna nya lyxiga HP Spectre X360 16, med fokus på skärm och prestanda för kreativt jobb, kommer flipp-designen mer väl till sin rätt. Här är det uppenbart – du vänder på skärmen för att få ett ritbord.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med lysande skarp oled-skärm, högklassig byggkvalitet, läcker design, stabila prestanda, och hög kvalitet i alla enskilda funktioner, är det mycket att gilla i Spectre X360 16. Ett par designdetaljer gör den mindre praktiskt att använda än den kunde varit, och den verkar inte kunna klämma det allra mesta ur sin processor. Men då är vi petiga.

Positivt

  • Skarp och färgrik 4k oled
  • Snygg och välbyggd
  • Utmärkt webbkamera
  • Bra tangentbord, musplatta och penna

Negativt

  • Opraktisk design för portar
  • Begränsade topprestanda
  • Otymplig i ritplatteläge
PC för Alla rekommenderar

Det är en laptop i större format, med 16-tumssskärm och en vikt på precis över två kilo, elegant välbyggd i solid aluminium med mycket fokus på en design som tilltalar ögonen. Det är inte den typ av dator som vi oftast ser i 360-graders-design, men om du vill ha en stor skärm att jobba med så får du ofrånkomligen offra lite mobilitet och ge upp tanken på låg vikt.

Spectre-datorer har under senaste åren utmärkt sig med två saker utseendemässigt: snygg färgkombination av mörkgråa ytor med metallglänsande detaljer, och avfasade, diamantslipade ytor. Det första är kvar, men väldigt lite av det andra har följt med till denna modell. Istället är sidorna avrundade och ovanligt avsmalnande. Det känns mer snyggt än praktiskt, då det innebär att externa portar inte får plats på ett snyggt sätt, och flera anslutna kontakter sticker ut från datorn på ett osnyggt sätt.

Dessutom är anslutningarna inte så många för att vara en 16 tums laptop. Två thunderbolt 4, en stor usb 3-port, hdmi och hörlursuttag. Vi hade gärna sett minst en usb-port till och kanske fast nätverk. Det borde få plats i detta format. Att använda pennan på allvar innebär också att flippa datorn 360 grader och lägga den platt på ett bord, och tyvärr är den inte alls lika elegant och bekväm som i laptopläge, och får udda, utstickande kanter som inte känns ergonomiska.

Kvalitet i chassi och funktioner

Spectre är HP:s mest premium varumärke på konsumentsidan, och det är välbyggd lyx genomgående i design och konstruktion. Tangentbordet håller högsta klass, med rätt svikt och klickkänsla, om än med visst skrammel när man skriver. Musplattan är stor och komfortabel och ger bra precision. Och framför allt har du en utmärkt pekskärm som kan kontrolleras snabbt med fingrarna eller mer detaljerat med HP:s medföljande aktiva stylus-penna.

HP Spectre X360 16 tangentbord
Tangentbord och mus är i absoluta toppklass. Som vanlig laptop är datorn bekväm att jobba på många timmar i sträck.

Ovanför skärmen sitter en ovanligt bra webbkamera, med 5 megapixels upplösning, och bland den bästa bildkvalitet vi sett i en inbyggd sådan. Den ger en ren och släpfri bild utan brus, med mycket bra hantering av olika ljusförhållanden och färgtemperaturer. Tillsammans med pålitlig inbyggd mikrofonuppsättning gör den satt du inte behöver oroa dig för hur du ser ut och låter i videomötet. Det finns till och med ett förskönings-filter i ett av HP:s inställningsprogram som kommer med datorn.

Du kan också logga in med kameran då den stödjer rätt typ av ir-avläsning av ansikten. Vill du inte det har du också valet att logga in med fingeravtryck, ”fn”-knappen på höger sida om tangentbordet är borttagen och ersatt av en lika stor fingeravtrycksläsare. Vilket sätt du än väljer att använda ser ut att fungera snabbt, säkert och problemfritt.

Skarp, stark och färgglad

Skärmen är datorns kanske bästa egenskap, en 4k oled-panel med stort färgomfång och proffsig kalibrering för bästa möjliga färgkorrekthet, och hamnar nära hundraprocentig färgmatchning för både sci-p3 och Adobe RGB-standard, eller perfekt srgb, om du ställer den i det läget.

Du kan växla snabbt mellan srgb, dci-p3, AdobeRGB och ett ännu mer färgintensivt default-läge med en ikon i aktivitetsfältet. Det går också att sätta upp så att skärmen byter färgprofil beroende på vilka program du kör. Den är också hyfsat ljusstark med max ljusstyrka precis under 400 cd/m2. Det gör att vi kan jobba för det mesta utan problem utomhus, och att problem med störande reflexer är minimalt trots en helblank skärm.

Datorn har högtalare på vardera sida av tangentbordet, som ger kraftfullt och fylligt ljud. Det har inte riktigt perfekt renhet, en del detaljer kommer bort, speciellt i diskanten. Men stereospridningen är bra och den är väldigt bra på att lyfta fram röster tydligt. Från en början gillade vi inte alls ljudbilden när vi testade att spela musik, men det visade sig bero på att equalizern i HP:s ljudkontroll-app har diskant alldeles för nerdragen. Efter en manuell justering låter det mycket bättre.

HP Spectre X360 16 i tabletläge
HP Spectre X360 16 i tabletläge är inte den smidigaste lösning vi sett. Men den ligger stabilt på ett bord och är funktionell när vi väl vant oss vid höjden och de skarpa kanterna. 

Värt att notera är att ljudbilden skiftar markant beroende på om du kör datorn i tablet-, fotoram- eller laptopläge, så du kan behöva gå in och justera bas och diskant till belåtenhet allt eftersom. Om du är kräsen, annars låter det rent allmänt bra efter en första ökning av diskanten.

Prestanda räcker, men kunde vara bättre

En så här ambitiös och påkostad dator snålar givetvis inte med prestandan. Här sitter en sexkärnig Intel Core i7-processor i 11:e generationen, en lite snabbare version än den som sitter i nyligen testade Microsoft Surface Laptop Studio. I gengäld har den ett snäppet enklare grafikkort, Geforce RTX 3050 istället för 3050ti. Med 32 gigabyte ram-minne och en stor snabb ssd på en terabyte så har du gott om utrymme för de flesta program och tillämpningar.

Det kan dock kännas feltajmat att köpa en Intel-laptop just nu när generation 12 av deras processorer är på väg att rullas ut. Och prestanda i Spectre X360 16 visar sig ojämnare än väntat. I program som Premiere Pro stöter vi fortfarande på en del irriterande mikropauser när enstaka effekter appliceras, och vid manuellt test med export av en större videofil finns det en hel del datorer vi testat med strömsnålare notebook-processorer som klarar sig lika bra eller lite bättre.

Kanske kan det vara en ide att ha is i magen och vänta på en uppgraderad version med nästa generations Intel-processor i. Å andra sidan är den mycket pålitlig i prestanda upp till en viss punkt. Ett intensivt jobbflöde med mycket multitasking, och flera minnestunga program på en gång, är något den klarar utan att bli överhettad och med jämn och inte för högljudd fläktkylning är den då fortfarande behaglig att jobba på.

HP Spectre X360 16 penna
Pennan, som laddas med en usb-kontakt på sidan, ger bra grundkontroll, men finesser som haptisk feedback får vi klara oss utan.

Nästan nog för en dag

En sak som ingår i de två kilona datorn väger är ett stort batteri med 83 wattimmars kapacitet. Det är lite mer än i de flesta 15-16-tummare, men kan också vara tacksamt för att driva dess 4k-skärm och diskreta grafikkort. Och det verkar behövas. Vid hög belastning, till exempel om vi spelar spel eller jobbar med tunga kreativa program, så räcker batteriet mellan en och en halv och två timmar.

Skärmens ljusstyrka påverkar också mycket, så dämpar vi den till hälften och strömmar film så får vi upp till tio timmars batteritid. Enkel webbsurf inomhus med lägsta läsbara ljusstyrkan innebär en batteritid på som bäst ungefär 15 timmar. Men då är vi väldigt försiktiga, och det hör ör ju en dator som man vill kunna utnyttja prestandan i. Så räkna inte med att den räcker en arbetsdag ut.

Med ett pris på 23 990 kronor i butik idag är det inte konstigt att vi jämför dem med Microsoft Suftace Laptop Studio, som vi testade i början av mars. Det är exakt samma pris, fast här får du dubbelt så mycket minne, en solklart bättre bildskärm än Surface-datorns redan ganska bra, snabbare ssd och en större bildyta att jobba på.

HP Spectre X360 16 baksida
Placeringen och utformningen av portar på Spectre X360 16 fokuserar mer på att se bra ut än på att vara praktisk.

Visst, du får inte hög bildfrekvens, men det är bara egentligen viktigt för den som spelar spel. Och ingen av dessa datorer är direkt någon gaming-dator även om de utan problem hanterar de flesta spel godkänt bra. Så länge du håller dig till 1080p-upplösning,

Men det är en mer traditionell laptop utan Surface Laptop Studios flexibla skärmupphängning, och den har inte riktigt lika precis och responsiv penna. Å andra sidan, här får du med en, och dålig är den absolut inte.

Specifikationer

Produktnamn: Spectre X360 16-f0428no
Testad: Mars 2022
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i7-11390H, 3,3-5 GHz quad core
Grafik: Geforce RTX 3050, 4 GB
Minne: 32 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 16 tum blank oled, 3 840 × 2400 bildpunkter, 16:10
Webbkamera: 5 megapixel (2560x1706 bildpunkter), 1080p video
Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, usb 3 gen 2 typ a, hdmi 3,5 mm headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 11 Home
Ljudnivå: 0-40 dBa
Batteritid: 1 tim 50 min (hög belastning), ca 14 tim 20 min (låg belastning)
Storlek: 35,8 x 24,5 x 2 cm
Vikt: 2,01 kg
Rek. pris: 23 990 kr
Aktuellt pris: Kostar från 23 990 kr hos Prisjakt

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 6 245 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 505 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 525 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 619 poäng
Geekbench 5, grafik: 53 267 poäng
Disk, läsning: upp till 3 501,65 MB/s
Disk, skrivning: upp till 3 020,22 MB/s

Betyg: 4 av 5