Har du behov av att visa din skärm på en tv, kanske för att visa bilder eller demonstrera någonting? Det går naturligtvis att göra med en hdmi-kabel. Men det finns enklare sätt, om tv:n är utrustad med en Google Chromecast eller någon annan tv-sticka med motsvarande funktion, alternativt en smart tv som har detta inbyggt. Du behöver också någon av webbläsarna Google Chrome eller Microsoft Edge.

Google Cast är ett wifi-baserat protokoll som låter dig skicka saker som video och musik till smarta tv-apparater och högtalare. Google Cast är också inbyggt i webbläsaren Google Chrome, och eftersom Microsoft Edge numera är byggd på Chromium fungerar det där också. Du kan dela ditt skrivbord med vilken Chromecast-kompatibel skärm som helst. Du kommer att märka en liten eftersläpning, eftersom överföringen sker med en liten fördröjning.

Så här skickar du ditt skrivbord från datorn till tv:n. Funktionaliteten är exakt densamma i både Chrome och Edge, men den finns på lite olika platser.

Casta

1. Chrome: Starta...

I Google Chrome, klicka på de tre prickarna uppe till höger och välj Casta.


Casta

2. ... och casta

Klicka på Källor och välj Casta skrivbordet. Klicka sedan på önskad Chromecast-enhet, varefter anslutningen sker och din skärm visas.


Casta

3. Edge: Starta och casta

I Microsoft Edge, klicka på de tre prickarna uppe till höger och därefter på Fler verktyg. Välj Casta media till enhet. Fortsätt enligt steg 2.


Casta

4. Avbryt 

För att avbryta, gör enligt ovan, men klicka på den aktiva Chromecast-enheten för att sluta casta.