I samband med Microsofts Future of Hybrid Work-event har företaget visat upp en rad nya funktioner till Windows 11.

Sett till Utforskaren är flikar (kallade "Sets") på väg tillbaka för att göra så du snabbare kan navigera runt bland innehållet på din dator. Microsofts teknik Context IQ kommer nu dyka upp mer brett i Windows 11 och ska göra så de "mest relevanta filerna" dyker upp i samband med olika sökningar. Context IQ finns sedan tidigare i Microsoft Dynamics där det används för att hitta relevanta filer och föreslå kontakter att dela dem med.

Användare kommer också kunna välja ut favoriter i Utforskaren som kommer hamna i en ny Favorit-sektion som även visar var innehållet finns på datorn eller i molnet. Utforskaren kommer även visa vad som varit de senaste ändringarna, exempelvis om en kollega lämnat en kommentar på något. En liknande funktion finns idag redan i Office.

Under eventet bekräftade Microsoft också att en "personlig" Start-meny kommer dyka upp i en framtida Windows 11-uppdatering. Det är oklart exakt hur Context IQ kommer användas här men något som är klart är att Start-mappar kommer bli en grej. Dessa kan ges egna namn och innehålla fyra ikoner för snabb åtkomst.

På företagssidan kommer bättre fjärrstryning i Microsoft Endpoint Manager, som gör det möjligt för supporten att ta över din pc och hantera problem utan att du behöver skicka in allt inspektion och diagnos.

Vad gäller videomöten ska Windows 11 få nya videokonferensfunktioner i form av automatisk kamerainraming och funktionen Eye Contact. Sedan tidigare är det också känt att undertexter i realtid är ska vara på väg. För att göra det lättare att sedan slippa undan videomöten kommer Windows 11 även få en ny fokuserings-timer och ett stör ej-läge. 

På säkerhetssidan ser vi lösenordslös inloggning, där Microsoft uppmanar användare köra en kombination av tvåfaktorsautentisering istället för vanliga lösenord. Nya pop-up-meddelanden som kan skickas ut av din eventuella IT-avdelning. Inbyggt nätfiskeskydd som kan upptäcka och varna om din kontoinformation skickas någonstans där den inte ska vara.

Microsoft Hypervisor-Protected Code Integrity (HVCI) kommer bli tillgängligt på fler Windows 11-enheter och kan användas för att säkra drivrutiner och förhindra skadeprogram. Microsoft tar också Smart App Control till Windows, som kan upptäcka skadliga appar och se till så bara säkra processorer kan köras. Detta baserat antingen på kodcertifikat eller en AI-modell för applikationstillit i Microsofts moln.

I övriga nyheter kommer Snap View vid något tillfälle också att optimeras för touchkontroller.

I dagsläget finns inga satta datum för när de olika funktionerna kommer bli tillgängliga i standardversionen av Windows 11.

Läs också: Tillväxten för Windows 11 saktar ned