Av vårens tre nya surfplattor från Samsung är det onekligen Galaxy S8 Ultra som dragit flest blickar till sig. Och det är lätt att se varför. Det under sex millimeter tunna flaket med skärm på hela 14,6 tum plus matchande tangentbord är rent designmässigt vad en Microsoft Surface önskar att den var. Det är elegant, omsorgsfullt designat och ser oförskämt bra ut. 

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Galaxy Tab S8 Plus känns mer som tung teknik för teknikens skull än som en riktigt genomtänkt produkt. Den har inte rätt komfort som surfplatta och den vill vara laptop, men kostar mer än hybrid-laptops, som är påtagligt bättre på det. Du får samma kvalitet och utmärkta penna i mer behändiga Galaxy Tab S8 Plus, eller det mesta av den, och ännu mera kraft i en Ipad Pro.

Positivt

  • Bästa möjliga Android-prestanda
  • Utmärkt skärm och ljud
  • Klockren pennkontroll
  • Bra batteritid

Negativt

  • Inte smidig nog som surfplatta
  • Inte fullgod ersättare till bärbar dator
  • Laddare och tangentbord medföljer ej
  • Priset

Köper du bara plattan som den är, får du precis, som för en Surface, inte med ett tangentbord. Eller det magnetfästa bakstycke som innehåller uppfällbart stöd samt skyddande fack till plattans pekpenna. Eller ens en laddare. Plattan ligger, precis som Samsungs toppmobiler, i en tunn kartong där endast två extra saker får plats, pennan S-Pen och en laddkabel.

För det får du betala 15 490, 16 490 eller 18 690 kronor för en modell med 128, 256 eller 512 gigabyte lagring. Det är den förra modellen vi testat, med inbyggt 5g-modem. Det finns också en billigare version med bara wifi för 2 000 kronor mindre för respektive storlek. Det är fortfarande en svidande slant, som får oss att börja snegla på bärbara datorer istället. Speciellt eftersom plattan först kommer till sin fulla rätt med tillhörande tangentbord. Det kostar knappa 3 700 kronor till.

Med det inpluggat får du automatiskt valet att gå över till Samsungs skrivbordsgränssnitt Dex, vilket konverterar plattan till en bärbar dator. Dex introducerades redan 2017 och har sakta blivit mer funktionellt. Från början var det endast tänkt för externa skärmar till en telefon, men här används det främst för datorläge i plattan.

På rätt väg, men inte framme

Det saknas fortfarande funktionalitet, optimering och finputsning av gränssnittet för att det ska bli optimalt. Dex blandar vilt mellan bra anpassade appar, som fungerar fint med muspekare och tangentbord, och andra som inte känns rätt annat än i ett horisontellt fönster och med touch. Inget hindrar dock att du kör det. Du har ju en pekskärm. Men även på denna 14-tummare blir utrymmet på skärmen ibland rörigt och trångt.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 5G + tangentbord
Platta och penna får du, tangentbord och backstycke med stöd kostar extra.

Just storleken på skärmen innebär också att Galaxy Tab S8 Ultra ibland blir en märklig upplevelse utan Dex igång. Android är inte bra anpassat för så här stora arbetsytor, med osmart placerade ikoner och menyer, och svepgester anpassade för kortare rörelser. I alla fall inte innan Google släppt sin kommande uppdatering som ska adressera detta. Samsung egna gränssnitt One UI gör visserligen mer för flerfönsterhantering, men har också en del kvar att jobba på.

Prestanda är så bra som en Android-enhet kan vara, tack vare systemkretsen Snapdragon 8 gen 1, som framför allt är en uppgradering mot föregångaren Snapdragon 888 när det gäller grafikkretsen. Ska du spela spel på plattan är det ett klart lyft. Och den är snabb nog för det mesta vi försöker oss på.

Men vid en del situationer i Dex med många fönster, flikar och krävande appar uppe märks begränsningarna. Här har Apples Ipad Pro ett klart övertag med sin M1-processor, som är i samma klass som en snabb bärbar eller desktop-dator.

Mycket minne och snabb uppkoppling

De dyrare versionerna av Galaxy Tab S8 Ultra har en fördel. Det är inte bara lagringen utan också ramminnet som är större, 12 eller upp till hela 16 gigabyte. Det är bra om du kör mycket multitasking eller hanterar stora filer. Vår testade modell är den enklaste med åtta gigabyte ram och 128 gigabyte lagring. Och då vi får anstränga oss hårt för att känna av begränsningarna, lovar det gott för plattorna med mer ramminne.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 5G
Galaxy Tab S8 Ultra som bärbar dator är en snygg men inte lika praktisk upplevelse som en Windows-enhet eller en Mac.

Plattan har givetvis wifi 6E. Anslutningen är snabb, stabil och vill du ansluta mobil har du inbyggt 5g-modem, med en simkortslucka på ovansidan, där det också finns plats för mikro sd-lagring. Vi har inte haft tillfälle att testa 5g-hastigheten, men att surfa och strömma över på 4g går alldeles utmärkt.

Skärmen flankas av en kant som är sex millimeter smal runt om. Det gör att du mer eller mindre konstant kommer åt skärmytan av misstag i handhållet läge. För det mesta lyckas systemet detektera detta, men inte konsekvent, och ibland får vi en ofrivillig svepning eller liknande på grund av det.

I ovankant sticker det ned en liten flärp i mitten. Var det verkligen nödvändigt? Kanske, då Galaxy Tab S8 Ultra har dubbla framåtriktade kameror av bra kvalitet, en normal och en vidvinklig. De är perfekta för ett videosamtal, där du kan byta till bredbild om ni är flera som ska synas i bild. Med högklassig inbyggd mikrofon med dito brusreducering behöver du för det mesta inte böka med headset eller earbuds för samtal.

Full pott för skärmen

Flärpen är i alla fall inte mycket mer störande än ett hål för selfie-kamera, som de flesta mobiler har. Och då bildförhållandet är 16:10 hamnar 19:9-film precis utanför med liten svart kant i ovan- och nederkant, ofta märks den inte av alls. Gorilla Glass 5 framför skärmen kan ibland orsaka reflexer, men mindre än vi befarar.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 5G skärm
Läcker skärm, men för stor för att kunna hanteras smidigt.

Själva skärmen håller annars mycket hög kvalitet. Fattas bara annat när det är Samsung som är skärmpanelsleverantör till de flesta andra mobiler och plattor. Den har 16:10-format och 1 848 x 2 960 bildpunkter, vilket ger en punkttäthet på ungefär 240 per tum, skarpt nog för att inte vara skönjbart på armslängds avstånd. Ljusstyrkan är upp till 500 cd/m2 för hdr eller tillfällig boost utomhus, eller runt 350 i normalläge, vilket räcker för de flesta situationer, men reflexer i solskenet kan innebära problem.

Du får givetvis perfekt kontrast tack vare amoled-teknik och rikt med färger, med nära matchning mot både srgb och dci-p3 . Du har stöd för hdr10+ och 120 Hz uppdateringsfrekvens. Du kan kontrollera vitbalans manuellt, men den känns väl kalibrerad redan från början.

Pennkontrollen är utmärkt, tack vare Samsungs ai-teknik, samma som i Galaxy S8 Plus. Den förutspår vart du är på väg med pennan, vilket nästan helt eliminerar känslan av försenad reaktion mellan din rörelse, haptisk respons i plattan och vad du ser på skärmen. Ibland tar den fel och får korrigera i efterhand, men tekniken kombinerat med redan snabb avläsningshastighet gör att vi kommer närmre riktig direkt papperskänsla än någonsin.

…och nästan för högtalarna

Högtalare är fyra till antalet. Tillsammans med Samsungs ljuddrivrutiner får vi utmärkt stereo och även bra surroundkänsla. Placeringen av högtalarna, en bit in på vardera kortsida, gör att en del av effekten försvinner om du håller plattan vertikalt. Men även då låter det allmänt mycket bra. Kraftfullt, detaljerat och rent, även på maxvolym.

I alla fall när vi kommer ihåg att slå på Dolby Atmos som är inaktiverat som standard. Utan det förvinner diskanten något i mixen. Det är också påtaglig skillnad i ljudbilden beroende på hur du greppar plattan. Ljudet verkar också påverkas av om du har bakstycket till tangentbordet eller annat skyddande fodral påsatt. Det blockerar inte högtalarna, men ger ljud en annan klang. Det går dock lätt att kompensera med en väl fungerade manuell equalizer i ljudinställningarna.

Plattan har ett batteri på hela 11 200 mAh, vilket kan vara bra då den har en stor, högfrekvent och ljusstark skärm att driva. Det är ett steg upp från Galaxy Tab S8 Plus eller största Ipad Pro-modellen. Och med det matchar den i stort sett Galaxy Tab S8 Plus i batteritid vid videoströmning och vardaglig surf. Men i vissa lägen, som när vi spelar spel eller kör videosamtal på plattan, tömmer den batteriet snabbare än vad mindre modellen gör.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 5G kameror
Dubbla kameror, standard och vidviknel, både på fram- och baksidan.

Kräver sin laddare

Att ladda batteriet går som snabbast på ungefär en och en halv timme, men då behöver du köpa precis rätt laddare till den, en 45 Watts laddare som har stöd för usb pd 3.0. Vi testade först med en 65 watts laddare med dynamisk effekt från Xiaomi, men med den fick vi lägga på en halvtimme i laddningstid.

När vi väl fick tag på en av Samsungs egna laddare fick vi däremot en laddtid från 0 till 100% på en en timme och 35 minuter. Det känns som en dumsnål strategi från Samsung att inte inkludera en sådan laddare i paketet. Med tanke på vad plattan kostar känns det som om det borde ingå. Likaså tangentbordet, om vi ska vara ärliga.

Det är ingen tvekan om att Samsung Galaxy S8 Ultra är en samling imponerande teknik. Men det räcker inte för ett toppbetyg. Formatet gör den otymplig som handhållen surfplatta, och det är svårt för Dex-gränssnittet och Androids app-utbud att kunna matcha decennier av erfarenhet som Windows eller Mac OS har som ”riktigt” skrivbords-operativsystem.

Tuff konkurrens från flera håll

I valet mellan en Galaxy Tab S8 (Ultra eller mindre) med Snapdragon och en Ipad Pro med M1-processorn, sopar också den senare banan. Ipad OS är i dagsläget ett bättre designat och genomtänkt system, med snäppet vassare utbud av proffsiga appar. Som Surface-konkurrent får den också svårt, då Dex-systemet och Snapdragon-prestandan fortfarande ligger efter vad du kan få ut ur en bra flippbar laptop till motsvarande pris. Där kan du dessutom också numera ofta få en högupplöst oled-skärm och riktigt bra pennkontroll.

Samsung leder racet med penntekniken och smarta lösningar för igenkänning och digitalisering av handskrift, och kryddar också med en del bonusfunktioner. Du kan använda plattan som en extern skärm till din Samsung-laptop. Men om du har en Samsung-laptop, köper du verkligen denna platta också, som vill vara din laptop den med?

Precis som första versionen av Samsungs Galaxy Fold är denna gigant-platta mer intressant än riktigt bra. Den har dock precis som Fold potential att finputsas och växa till något mer fulländat i framtiden. Men det krävs en hel del jobb för att matcha Samsungs höga ambitioner. Inte bara från Samsung, utan också från Qualcomm och Google. 

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 5G SM-X906
Testad: April 2022
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 1
Processor: 1 st Cortex-X2 3 GHz + 3 st Cortex-A710 2,5 GHz + 4 st Cortex-A510 1,8 GHz
Grafik: Adreno 730
Minne: 8/12/16 GB
Lagring: 128/256/512 GB, plats för mikro sd
Skärm: 14,6 tum amoled, 2960x1848 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 13 megapixel + 6 megapixel vidvinkel med led bak, 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel fram
Anslutningar: Usb 3 gen 2 typ c, tangentbordsdockning
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6E, bluetooth 5.2, gps, galileo
Operativsystem: Android 12 med One UI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, s-pen, stöd för dockat tangentbord
Batteri: 11 200 mAh, 12 tim 20 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 12 tim blandad användning (wifi, låg ljusstyrka, 120Hz)
Batteriladdning: Upp till 45 W usb (PD 3.0), laddare ingår ej
Storlek: 32,64 x 20,86 x 0,55 cm
Vikt: 728 gram
Rek. pris: 15 490 kr (8/128 GB), 16 490 kr (12/256 GB), 18 690 kr (16/512 GB),
Aktuellt pris: Kostar 14 050 kr hos ComputerSalg (8/128 GB)

Prestanda

Antutu Benchmark: 916 002 poäng
Geekbench 5: 3 370 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 194 poäng
3dmark Wild Life: 9 014 poäng
Lagring, läsning: 1 591,3 MB/s
Lagring, skrivning: 1 047 MB/s

Betyg 3,5 av 5